Bijgewerkt: | Ola Kareem

Fronsrimpels verminderen en verwijderen. Tips en behandelingen

Fronsrimpels zijn de lijnen tussen je wenkbrauwen die ontstaan bij het ouder worden. Fronsrimpels zorgen voor een gestreste of boze uitstraling en daarom storen mensen zich er vaak aan. In dit artikel lees je hoe je fronsrimpels kunt voorkomen en hoe je ze kunt verminderen of verwijderen wanneer ze al erg zichtbaar zijn. Zo kan een behandeling met Botox helpen om je van je fronsrimpel af te helpen.

Het ontstaan van fronsrimpels wordt gestimuleerd door bepaalde gezichtsuitdrukkingen. Fronsen is iets wat we allemaal onbewust een paar keer per dag doen. Bijvoorbeeld als we boos of geïrriteerd zijn, heel geconcentreerd met iets bezig zijn of als we onze ogen dichtknijpen door fel (zon)licht.

Fronsen doen we geheel onbewust en dat is de grootste reden waarom vrijwel iedereen vanaf een bepaalde leeftijd last krijgt van fronsrimpels. Het vervelende eraan is dat door veel fronsen er niet alleen lijnen/rimpels tussen de wenkbrauwen ontstaan. Het is namelijk zo dat als je je fronsspieren vaak aanspant, ze op een bepaald moment niet meer kunnen ontspannen. Hierdoor zal die boze blik blijven hangen, wat je uitstraling geen goed doet.

Tips om fronsrimpels te voorkomen

Ik hoor je al denken: niet fronsen, logisch. Ja dat klopt, maar zo simpel is dat dus niet als je bedenkt dat fronsen onbewust gaat. De eerste stap is dus eigenlijk bewustwording.

Deze vrouw heeft een creatieve en natuurlijke oplossing om niet te fronsen. Ziet er een beetje gek uit, maar is zeker geen slecht idee.
  1. Word bewust van het fronsen:
    Zoek uit wanneer jij de meeste neiging hebt om te fronsen. Is dat wanneer je heel boos bent? Of juist wanneer je verbaasd bent? Leer deze momenten herkennen. Uiteraard is het lastig om in een hele boze bui ontzettend ‘zen’ te blijven en tegen jezelf te zeggen dat je niet moet fronsen. Het is niet realistisch om daar altijd op te letten, maar het kan wel helpen om wat vaker bij je fronsbewegingen stil te staan.
  2. Draag een zonnebril:
    De zon en fel licht hebben veel invloed op het ontstaan van fronsrimpels. Draag daarom altijd een zonnebril als je de felle zon in gaat. Maar ook als je bijvoorbeeld onder de zonnebank gaat.
  3.  
  4. Vermijd stress:
    Stress is een grote fronsstimulator, vermijd stress daarom zoveel mogelijk. Doe dit door bijvoorbeeld therapie te nemen als je problemen hebt die je zelf niet kunt oplossen. Doe misschien wat vaker ontspannende dingen zoals een boekje lezen, uitgebreid in bad gaan of jezelf op (gezichts)massages te trakteren.

Op zoek naar meer informatie en tips over huidveroudering en rimpels in het algemeen? Lees dan ook: Huidveroudering tegengaan - tips voor een gezonde huid zonder rimpels.

Fronsrimpels verwijderen - behandelingen

Maar wat als je al wat ouder bent en de fronsrimpels zijn er al? Dan zijn er altijd nog behandelingen waarmee je ze kunt laten verwijderen. Maar let op: dan nog is het handig om bovenstaande tips toe te (blijven) passen zodat ze ook weg blijven.

Fronsrimpels verwijderen met Botox

De meest gebruikte behandeling om de fronsrimpel te verwijderen is een Botox-behandeling. Botox zorgt voor het ontspannen van de spieren. De rimpels worden daardoor sterk verminderd of ze verdwijnen zelfs helemaal. Een Botox behandeling is een goede oplossing voor de meeste mensen.

Hieronder vind je de prijzen voor het verwijderen van de fronsrimpel met Botox bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

Botox 1 zone
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Boerhaave Medisch Centrum
Amsterdam, Utrecht
Afspraak maken Logo ZKN 9,1 € 175,00 Consult
Medisch Centrum Waalre
Waalre
Logo ZKN 8,3 € 195,00
NCPC
Alphen aan den Rijn
Logo ZKN 9,2 € 175,00
Park Medisch Centrum
Rotterdam
Logo ZKN 9,4 € 200,00
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 195,00
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 200,00
Kliniek Veldhoven
Veldhoven
Logo ZKN 9,4 € 210,00
MohsA Huidcentrum
Venray, Eindhoven
Logo ZKN 8,2 € 210,00
dermaTeam
Middelburg, Bergen op Zoom
Logo ZKN 8,6 € 190,00

Bekijk alle prijzen

Fronsrimpels verwijderen met fillers

Botox is in principe genoeg om fronsrimpels te verwijderen. Maar bij sommige mensen hebben de rimpels wat meer tijd nodig om te verdwijnen. In zo’n situatie wordt er wel eens een filler-behandeling aangeboden om de rimpels op te vullen. De kosten voor het opvullen van fronsrimpels met fillers zijn afhankelijk van de kliniek. Een filler-behandeling is al mogelijk vanaf 200 euro.

Tot slot

Fronsrimpels ontstaan door bewegingen van de spieren rond de ogen, de neus en het voorhoofd. Vaak maak je deze spierbewegingen zonder dat je je er bewust van bent, bijvoorbeeld om je ogen te beschermen tegen fel licht. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kun je zelf het een en ander doen aan het ontstaan en dieper worden van je fronsrimpels. Stoor je je te veel aan je fronsrimpel, dan is een Botox-behandeling een zeer effectieve behandeling.

Heb je zelf ervaring met fronsrimpels voorkomen of verwijderen en heb je aanvullende tips op dit artikel? Laat het me weten in een reactie.