Bijgewerkt: | Ola Kareem

Gezichtsbeharing bij vrouwen - oorzaken en behandelingen

Gezichtsbeharing bij vrouwen is één van de grootste taboes op beautygebied. Hoewel alle vrouwen gezichtshaar hebben, is het bij de meesten bijna niet zichtbaar. De pechvogels onder ons zijn vrouwen die donkere, dikke en opvallende haartjes op hun gezicht hebben. Maar hoe komt het nou dat de één wel zichtbare gezichtsbeharing heeft en de ander niet? En wat kun je als vrouw tegen je gezichtsbeharing doen?

Overbeharing in het gezicht is niet gevaarlijk of ongezond. Maar het is allesbehalve fijn om als vrouw een snor te hebben. Dit kan zorgen voor gevoelens als onzekerheid of minderwaardigheid in het vrouw zijn. Maar voor ieder beautyprobleem zijn er gelukkig oplossingen. En die gaan we uitgebreid behandelen in deze blogpost.

Oorzaken van gezichtsbeharing bij vrouwen

Iedere vrouw krijgt na de menopauze steeds meer haren in het gezicht, dat is normaal. Maar wanneer jonge vrouwen last hebben van overmatige gezichtsbeharing, dan is dit een teken dat er iets anders aan de hand is. Het probleem kan een genetische aanleg zijn, of een ziekte, zoals PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom).

Genetische aanleg

Gezichtsbeharing ligt gedeeltelijk aan je ras en aan het land waar je vandaan komt. Vrouwen met een getinte huid hebben vaak donker haar en dus ook donker gezichtshaar. Vrouwen uit Aziatische of Arabische landen hebben over het algemeen heel dik en donker haar, dus zie je bij hen eerder gezichtshaar dan bij westerse vrouwen met een lichte huid en licht haar.

Wanneer jouw gezichtsbeharing vergelijkbaar is met alle andere vrouwen uit het land waar je vandaan komt, dan kun je zeggen dat het vrij normaal is. Maar is het bij jou veel erger, dan zou er sprake kunnen zijn van overbeharing. Let wel op, als jij als getinte vrouw in een Westers land woont, dan moet je jezelf dus niet vergelijken met de Westerse vrouwen, maar met de vrouwen uit het land waar je zelf vandaan komt.

Overmatige beharing door een onderliggend medisch probleem

Overmatige beharing bij vrouwen kan een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Dit is vooral het geval wanneer er haren op plekken groeien waar vrouwen normaal niet behaard zijn. Dit fenomeen wordt hirsutisme genoemd. Wanneer vrouwen aan hirsutisme leiden dan hebben zij bijvoorbeeld donkere en dikke haren op de bovenbenen, borst en onderbuik. Maar ook in het gezicht, bijvoorbeeld op de kin of de bovenlip. Dit lijkt dus veel op het mannelijke beharingspatroon. Hirsutisme wordt veroorzaakt door een hoog testosterongehalte in het lichaam. Elke vrouw heeft een klein beetje testosteron in haar bloed. Hirsutisme ontstaat als er teveel van het testosteron aanwezig is, of doordat de huid erg sterk reageert op normale hoeveelheden testosteron.

Symptomen die kunnen wijzen op teveel testosteron in het bloed, of overgevoeligheid voor testosteron zijn o.a.:

 • dunner wordend haar of kalende plekken
 • kleine borsten
 • lage stem
 • veel spiermassa
 • een grote clitoris
 • een hoog libido

Hoewel al deze zaken ook gewoon voorkomen bij gezonde vrouwen kan er soms sprake zijn van een afwijking die voor een hoger testosterongehalte en overbeharing zorgt. Vaak komt het door het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Maar hormoonafwijkingen en overbeharing kunnen ook ontstaan door overgewicht, medicatie of in zeer zeldzame gevallen door bijv. een tumor.

Overbeharing door het Polycysteus Ovarium Syndroom

Het Polycysteus Ovarium Syndroom is een aandoening waarbij de eicellen zich niet goed ontwikkelen. Daardoor raken de hormoonspiegels in de war waarbij er veel mannelijke hormonen zoals androgenen worden aangemaakt. PCOS gaat daarom ook vaak gepaard met onregelmatige menstruaties, acne, vetter haar, gewichtstoename en problemen met zwanger raken.

Andere oorzaken van overbeharing bij vrouwen

Soms wordt hirsutisme veroorzaakt door andere afwijkingen in de hormoonhuishouding. Deze afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een ziekte (Cushing bijvoorbeeld) of een hormoonproducerende tumor in de bijnieren. Gelukkig komt dit maar weinig voor. Ook medicatie kan tot overbeharing leiden. Bij combinaties van bepaalde medicijnen (met name de medicatie die gebruikt wordt bij epilepsie en reuma), kan overmatige beharing ontstaan.

Als jij denkt dat je last hebt van hirsutisme, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Die kan dan de juiste hulp en medicatie bieden om ermee om te gaan.

Wat te doen tegen gezichtsbeharing?

Er zijn verschillende oplossingen om tijdelijk of definitief van overbeharing af te komen.

 • Epileren
 • Waxen of harsen
 • Threading
 • Ontharingscrème
 • Ontkleuringscrème
 • IPL
 • Laserbehandeling
 • Elektrolyse
 • De pil

Epileren

Met een pincet kun je het beste de verdwaalde haartjes rond de kin, tepels of in het gezicht epileren. Het is niet aan te raden om grote oppervlaktes, zoals je hele bovenlip, met een pincet te epileren. Dit doet onnodig veel pijn en duurt erg lang.

Waxen of harsen

Harsen en waxen zijn goede methodes omdat ze in één keer veel gezichtshaar verwijderen vanuit de wortel. Hierdoor blijft het ongeveer drie weken weg. Er zijn verschillende hars- en waxproducten te vinden bij de drogist. Maar je kunt het ook bij een beautysalon laten doen door een professional.

Threading

Threading is een ontharingsbehandeling uit het Midden Oosten. Hierbij wordt het haar verwijderd door middel van een katoenen draadje. Omdat het haar uit de wortel wordt getrokken blijft het ongeveer drie weken weg. Net als bij harsen dus. Het is een snelle manier om het haar te verwijderen en daarnaast ook veilig omdat er geen chemische stoffen aan te pas komen. Ook korte haartjes kunnen hiermee verwijderd worden.

Ontharingscrèmes

Ontharingscrèmes laten het haar op je gezicht oplossen. De haren blijven maar een paar dagen weg, net als wanneer je het zou scheren. Maar omdat ontharingscrème de haartjes laat oplossen in plaats van dat ze afgesneden worden zoals bij een scheermes, krijg je geen last van harde stoppels.

Ontkleuringscrèmes

Met ontkleurings- of bleekcrème kun je de haren op je gezicht lichter maken. Dit werkt bij heel donkere haartjes minder goed dan bij iets lichtere, maar het is het proberen waard. Let wel op: dit soort crèmes kunnen voor een geïrriteerde huid zorgen omdat ze zeer agressief zijn.

IPL

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dit is een behandeling waarmee de verschillende golflengtes van licht worden gebruikt om de haarwortels te beschadigen. Deze behandeling belooft je haargroei permanent sterk te verminderen. Je hebt tussen de zes en tien sessies nodig voor een goed resultaat. IPL is in tegenstelling tot een laserbehandeling, een stuk minder pijnlijk en beter geschikt voor donkere huidtypes en licht haar.

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling worden de haarfollikels vernietigd, waardoor het haar stopt met groeien. Er zijn ongeveer zes tot acht behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Het haar zal dan permanent verminderen of helemaal weg blijven. Na de behandeling is het belangrijk om de huid goed te bedekken tegen de zon, zodat er geen pigmentvlekken ontstaan. Een laserbehandeling is het meest geschikt voor mensen met een lichte huid en donkere haren. Er zijn gelukkig wel nieuwe lasertechnieken waarbij ook vrouwen met een donkere of gevoelige huid behandeld kunnen worden. Helaas werkt laser iets minder goed bij vrouwen met blond, wit of grijs haar, hoewel de technologie zich wel steeds verder ontwikkeld.

De kosten voor een laserbehandeling tegen ongewenste gezichtsbeharing zakken steeds verder doordat de apparatuur goedkoper wordt. Hieronder tref je de kosten voor laserbehandelingen bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

Vaak worden de kosten voor een laserontharing van het gezicht bij vrouwen vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. Kijk op de website van je zorgverzekeraar voor de details.

 • Laser ontharen Wenkbrauwen Tussenstuk
  Vanaf € 50,00 tot € 60,00
 • Laser ontharen Wangen
  Vanaf € 75,00 tot € 220,00
 • Laser ontharen rond de mond
  Vanaf € 100,00 tot € 145,00
 • Laser ontharen Kin
  Vanaf € 35,00 tot € 125,00
 • Laser ontharen Gezicht
  Vanaf € 90,00 tot € 275,00
 • Laser ontharen Bovenlip
  Vanaf € 35,00 tot € 125,00

Bekijk alle prijzen

Elektrolyse

Bij een elektrolyse behandeling wordt een dunne naald in elke haarfollikel gebracht. Het haar krijgt dan een elektrische shock. Dit belemmert de bloedtoevoer en zuurstof in het haar, waardoor deze afsterft en niet meer kan teruggroeien. Het verschilt per persoon hoeveel behandelingen er nodig zijn, maar het zal vergelijkbaar zijn met IPL en Laser. Elektrolyse werkt goed bij licht haar en het resultaat is vaak blijvend.

De Pil

Er zijn verschillende anticonceptiepillen die zowel acne als lichaamsbeharing kunnen verminderen. Ben je hierin geïnteresseerd, ga dan naar je huisarts zodat die jou de juiste pil kan adviseren.

Tot Slot

Ieder persoon heeft een mening over welke ontharingsmethode het beste werkt. Dit zul je voor jezelf moeten uitzoeken, door ze gewoon uit te proberen. Laat je op het gebied van IPL, Laser en elektrolyse wel goed informeren. En zorg dat je zeker weet dat je huid geschikt is voor de desbetreffende behandeling.

Heb je zelf één of meerdere van de hierboven genoemde behandelingen ondergaan? Deel hieronder je ervaringen!