Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Golfbalkin? Putjes, deukjes & rimpeltjes op de kin aanpakken met Botox

Kijk je in de spiegel aan tegen putjes, rimpeltjes en deukjes in je kin? Dan heb je last van een zogenoemde golfbalkin. Een vervelend probleem dat gelukkig vrij eenvoudig te behandelen is. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaak van putjes in je kin en leggen we uit welke behandeling het meest geschikt is.

Sinaasappelhuid op de kin

Rondom je ogen, het voorhoofd, wangen, naast de mond: vrijwel je hele gezicht krijgt vroeg of laat te maken met rimpels. Maar je kin? Die blijft vaak bespaard.

Helaas hebben veel mannen en vrouwen – vaak op iets latere leeftijd – in dit gebied last van een ander probleem, namelijk putjes in de kin. Deze sinaasappelhuid op de kin wordt ook wel een golfbalkin genoemd.

De putjes zijn zichtbaar wanneer je de spieren rondom je mond aanspant, bijvoorbeeld wanneer je je lippen tuit of wanneer je praat. De zichtbaarheid van de deukjes en putjes is bij iedereen anders.

Hoe ontstaat een golfbalkin?

Deukjes en putjes in de kin ontstaan in de meeste gevallen wanneer de spier in de kin veelvuldig wordt gebruikt. Deze overactiviteit van de kinspier (musculus mentalis) laat putjes zien die vergelijkbaar zijn met cellulitis op benen, dijen en billen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer de kinspier krimpt. Omdat de spier steeds kleiner wordt, gaat hij van binnenuit ‘trekken’, wat de zichtbaarheid van putjes vergroot.

Een golfbalkin komt vaker voor bij mensen die een overbeet hebben of hadden. Ook bij een teruggetrokken kaak komen putjes in de kin vaker voor. Zowel mannen als vrouwen kunnen een golfbal kin krijgen.

Putjes in de kin camoufleren

Een golfbalkin is een probleem dat van binnenuit ontstaat. Immers: het probleem ligt niet óp de huid, maar wordt van binnenuit – rondom de kinspier – gecreëerd. Om deze reden is het niet mogelijk om putjes in de kin te verdoezelen met make-up. Een concealer of foundation corrigeert kleur, geen vormen.

Wat wél een optie is, is de aandacht van je kin afleiden door de focus op je ogen te leggen. Hou de lippen neutraal en kies voor een uitgesproken smokey eye. Deze oogmake-up hoeft niet altijd zwart te zijn, ook een bruine smokey eye valt voldoende op om de putjes in je kin minder aanwezig te doen lijken.

Maar… wat dan wel?

Een golfbalkin is relatief snel en makkelijk te behandelen. Cosmetische artsen zijn het erover eens dat botox dé behandelmethode is om putjes in de kin (tijdelijk) te doen verdwijnen. Botox zorgt ervoor dat de kinspier zich meer ontspant. Twee tot vier botoxinjecties kunnen de spierspanning doen verminderen, waardoor de kinspier minder aan de huid ‘trekt’.

Het resultaat? Een gladde huid zonder putjes en deukjes. Botox houdt je kin tot vier maanden putjesvrij. Wanneer de deukjes en putjes terugkomen, kun je een nieuwe behandeling ondergaan.

Botox rondom de mond: de risico’s

Hoewel botox een goede oplossing is bij het behandelen van putjes in de kin, is voorzichtigheid geboden. De huid rondom de mond is een risicovol gebied om te behandelen.

Een botoxbehandeling van de kin.

Wanneer botox verkeerd wordt gedoseerd, kan de behandeling een onnatuurlijke glimlach opleveren. Of misschien nog erger: je kunt erdoor gaan kwijlen. Vooral bij een eerste botoxbehandeling dient een arts voorzichtig te werk te gaan. Twijfel je of botox bij je past? Laat je altijd voorlichten door een gediplomeerd arts.

Bekijk hier een overzicht van gecertificeerde klinieken en hun prijzen.

Putjes, deukjes én rimpels

Heb je naast putjes en deukjes ook last van rimpels op de kin? Dan volstaat botox wellicht niet.

Veel mannen en vrouwen hebben behalve putjes last van een (diepe) horizontale rimpel onder de mond. Deze rimpel is zichtbaar in ontspannen toestand, maar nóg duidelijker te zien wanneer de kinspier wordt aangespannen. Om de rimpel in de kin weg te werken, maken artsen vaak gebruik van een filler op basis van hyaluronzuur.

Een filler is een vulmiddel dat onder de huid wordt gespoten, waardoor de rimpel wordt opgevuld en dus niet meer zichtbaar is. Niet alleen zal de horizontale rimpel op de kin onzichtbaar worden, ook helpt een filler de huidstructuur gladder te maken, zal de huid steviger ogen en verbetert de elasticiteit van de huid. Of een filler in combinatie met botox voor jou de oplossing is bij een golfbalkin kan een arts het beste beoordelen.

Tot slot

De sinaasappelhuid op de kin wordt ook wel een golfbalkin genoemd. Deze deukjes en putjes ontstaan bij overactiviteit van de kinspier. Daarnaast wordt de spier steeds korter naarmate je ouder wordt, waardoor hij aan de huid ‘trekt’. Het gevolg: duidelijk zichtbare putjes in de kin.

Een golfbalkin kan worden opgelost met een botoxbehandeling. Maximaal vier botoxinjecties laten de kinspier ontspannen, waardoor de zichtbaarheid van putjes verdwijnt. Wanneer je naast putjes en deukjes last hebt van een horizontale rimpel onder je mond, kan je de botoxbehandeling uitbreiden met een fillerbehandeling. Een filler vult de rimpels op de kin op, waardoor hij tijdelijk verdwijnt.