Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Grauwe huid - de oorzaken, behandelingen & verzorgingstips

Straalt je huid niet meer, oogt-ie vaal en misschien zelfs vlekkerig? Grote kans dat je te maken hebt met een grauwe huid. Of je grauwe huid nu komt door een bepaalde levensstijl of door het ouder worden van de huid: er is iets aan te doen. In dit artikel leggen we je uit waar een grauwe huid vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.

De oorzaken van een grauwe huid

Door de jaren heen neemt de kwaliteit van je huid af. Je huid vernieuwt zich minder snel, de talgklierproductie neemt af en de huid wordt droger. De sporen van de zon, het milieu en misschien zelfs roken worden steeds zichtbaarder. Je huid kan haar (dode) huidcellen moeilijker kwijt en zo ontstaat een vale en grauwe huid.

De meest voorkomende oorzaken van een grauwe huid zijn:

 • Roken.
 • Stress.
 • Zonneschade.
 • Slaapgebrek.
 • Ongezonde voeding.
 • Vochttekort.
 • Airconditiong.

Wat deze oorzaken gemeen hebben, is dat de huid onder invloed van al deze factoren te maken heeft met een slechte doorbloeding en gebrek aan energie. Niet zo vreemd dat je huid niet meer straalt en grauw wordt.

Een grauwe huid aanpakken van binnenuit en buitenaf

Niemand legt zich graag neer bij het feit dat haar huid dof en grauw is. Waarom zou je ook? Er is genoeg tegen te doen. Zowel van binnenuit als van buitenaf. Door te kiezen voor gezonde voeding, bepaalde factoren te mijden en je huid goed te verzorgen, is een gezonde, stralende huid weer binnen handbereik.

Dofheid en grauwheid van binnenuit te lijf

De belangrijkste tip die we je kunnen geven om een grauwe huid tegen te gaan is te stoppen met roken. Als je niet wilt stoppen met roken, minder dan in elk geval. Sigarettenrook is namelijk boosdoener nummer één bij het ontstaan van een grauwe, energieloze huid.

Daarnaast is het raadzaam stress te mijden en voldoende te slapen. Heb je na een korte nacht weleens in de spiegel gekeken? Grote kans dat je huid er niet erg florisant uitzag. Minimaal zeven uur slaap doet wonderen tegen een grauwe huid. Tot slot is de juiste voeding key bij de aanpak van een doffe, grauwe huid. Door jezelf van extra vitamines, antioxidanten en mineralen te voorzien, geef je je huid deze goede stoffen ook mee. En dat zie je gelijk.

Een grauwe huid verhelpen van buitenaf

De grauwe huid heeft vaak een tekort aan gezonde, nieuwe huidcellen. En juist die gezonde cellen zijn zo belangrijk wanneer je een egale, stralende teint wil.

De eerste stap is scrubben of exfoliëren. Met een milde scrub verwijder je in nog geen minuut dode huidcellen. Het resultaat? Een huid als nieuw die straalt en glanst. Wil je de natuur een handje helpen? In de cosmeticaschappen vind je genoeg huidverzorgingsproducten met toegevoegde parelmoerextracten. Deze producten laten je letterlijk meer stralen. Zo wordt grauwheid tegengaan wel heel gemakkelijk.

Skincare tegen een grauwe huid: let op de ingrediënten

Geen idee waar je moet beginnen als je gaat shoppen voor cosmetica tegen een grauwe huid? Bekijk de ingrediëntenlijst van crèmes, serums en toners en let op de aanwezigheid van met name hyaluronzuur (houdt vocht vast, waardoor je huid gehydrateerd is en daardoor meer straalt) en vitamine C (voor een egale, gezonde huid en helpt bij de aanmaak van collageen).

Vermijd producten met (te veel) parfum, linalool, citronellol, propylene glycol en methyl nicotinate. Deze stoffen kunnen de huid irriteren, met meer grauwheid ten gevolg.

Professionele behandeling tegen een grauwe huid: peelings

Wie echt korte metten wil maken met haar grauwe huid kan een peeling overwegen. En dan bedoelen we een professionele, grondige peeling, meestal uitgevoerd door een huidtherapeut of arts.

Er zijn verschillende soorten peelings:

 • Glycolzuurpeeling (oppervlakkige peeling).
 • Enzymenpeeling.
 • TCA-peeling.
 • Fenolpeeling.

Glycolzuurpeeling (oppervlakkige peeling)
Een oppervlakkige glycolzuurpeeling (ook wel fruitzuurpeeling) verwijdert op een veilige manier het bovenste laagje van de huid. Hierdoor wordt een nieuwe, frisse huid zichtbaar. Hoewel een chemische peeling met glycolzuur of fruitzuren kan tintelen en prikken, is de peeling erg onschuldig en laagdrempelig.

Enzymenpeeling
Deze peeling is erg geschikt voor de gevoelige huid, omdat de dode huidcellen worden losgeweekt door de aanwezige enzymen in de peeling. Een enzymenpeeling kun je thuis uitvoeren, maar kan ook door een huidtherapeut worden aangebracht.

TCA-peeling
Een erg effectieve peeling is de TCA-peeling, een peeling waarbij gebruik wordt gemaakt van trichloorazijnzuur. Bij een TCA-peeling brengt de huidtherapeut verschillende lagen vloeistoffen aan die de bovenste huidlagen doen verwijderen. Je huid gaat als het ware vervellen. De resultaten van een TCA-peeling zijn vrijwel direct zichtbaar: de huid is minder grauw en veel stralender. Ook fijne lijntjes vallen minder op. Behalve dat een TCA-peeling dode huidcellen verwijderd, stimuleert de peeling de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen, waardoor een grauwe huid volledig verleden tijd is.

Fenolpeeling
De meest intensieve van alle peelings is de fenolpeeling. Deze peeling gaat van alle varianten het diepst, wat inhoudt dat het resultaat het meest zichtbaar is. Maar dit geldt voornamelijk voor het tegengaan van rimpels. Een grauwe huid los je er absoluut mee op, al moet je oppassen voor een blijvend lichtere huid. Twijfel je of een fenolpeeling iets voor je is? Laat je altijd goed voorlichten door een huidarts of – therapeut.

Prijzen peeling bij grauwe huid

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een chemische peeling bij ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • TCA Peeling Gezicht
  Vanaf € 85,00 tot € 600,00
 • Oppervlakkige Peeling Gezicht
  Vanaf € 65,00 tot € 80,00

Bekijk alle prijzen

Tot slot

Een combinatie van voldoende slapen, gezond eten, niet roken en smeren met de juiste producten zou een goede stap in de richting naar een stralende huid moeten zijn. Gelukkig is er daarnaast een snelle uitkomst in de vorm van een peeling. Tegen een doffe, grauwe huid is vooral een TCA-peeling erg effectief.