Bijgewerkt: | Ola Kareem

Natuurlijke borstvergroting - vollere borsten zonder operatie

Het is voor veel vrouwen een bron van onzekerheid: te kleine, slappe of hangende borsten. Helaas kunnen veel vrouwen er na een bepaalde leeftijd niet meer aan ontkomen. Dit geldt helemaal als je kinderen hebt gebaard.

Aan de andere kant kun je ook niet ontkomen aan beelden van vrouwen met opgepompte, prompte borsten op posters en in films. Vrouwen die al op een leeftijd zijn waarop hun borsten er eigenlijk niet zo uit zouden kunnen zien. Hierdoor denken wij normale vrouwen, ‘hé, is er dan iets mis met mij? Zijn mijn borsten nou zo lelijk vergeleken bij die van anderen?’

Dit is natuurlijk onzin. Zou je een blik werpen op schilderijen uit de Middeleeuwen, dan zul je alleen maar hangende borsten zien. En daar namen de mannen wel genoegen mee, sterker nog, die borsten werden ontzettend geadoreerd. Het is nu eenmaal zo dat de maatschappij waar we in leven ons onhaalbare en irrealistische schoonheidsidealen aanmeet.

Een vrouw moet slank zijn, maar wel een zandloperfiguur hebben. Ze moet een strakke buik hebben, maar wel ronde billen en volle borsten. Oftewel: een vrouw moet eruit zien als een Barbiepop. Veel vrouwen die deze bouw niet hebben, voelen zich dan niet vrouw genoeg. En om dan het onmogelijke toch te bereiken, beginnen ze aan plastische chirurgie.

Veel mensen vinden een operatie zoals een borstvergroting of een borstlift echter te ver gaan of te duur en zoeken daarom naar meer natuurlijke behandelingen. Wellicht kun je namelijk ook gelukkig zijn met een kleine verbetering.

Je borsten steviger maken of laten liften kan bijvoorbeeld ook al zonder operatie. De mogelijkheden lopen uiteen tot het doen van oefeningen die de onderliggende borstspieren opbouwen, tot het gebruiken van crèmes en pillen of een combinatie van al deze dingen. Hieronder een uitleg per methode.

Optisch grotere borsten met make-up

Grotere borsten door make-up: is dat mogelijk?

Misschien wel de makkelijkste manier om je borsten te vergroten is door ze groter te laten lijken. Dit kan natuurlijk met een push-up BH, maar voor een echt spectaculair effect kun je dit het beste combineren met make-up contouring.

Door schaduwen te creëren rond je boezem, nek en sleutelbeen kun je de natuurlijke vormen van je borsten accentueren. Het kost wat tijd, maar het effect mag er zeker wezen, zoals je ook kunt zien in de video.

Rondere borsten met make-up
Hiervoor heb je een poederborstel en wat donkere bronzer in poedervorm nodig. Met de bronzer en borstel maak je een halfronde beweging van de buitenkant van je borst (waar je BH-bandje begint) naar het midden van je borsten toe. Gebruik vervolgens een lichte bronzer om de schaduw die je hebt aangebracht te vervagen. Je borsten lijken nu een stuk ronder.

Grotere borsten met make-up
Om je borsten groter te laten lijken kun je een bronzerpoeder tussen je borsten aanbrengen. Kies het liefst voor een glanzende, en niet te donkere bronzer. Door voor glanzend poeder te kiezen creëer je de optische illussie van diepte. Zo lijken je borsten direct een stuk groter.

Je kunt uiteraard ook allebei de technieken tegelijkertijd toepassen.

Grotere borsten door oefeningen

Om de kern van het probleem aan te pakken, kun je overwegen om borstspieroefeningen te doen. Als je bijvoorbeeld iedere dag push-ups doet, vergroot je de onderliggende borstspieren. Deze heten ook wel pectorale spieren. Doordat je nieuwe spieren creëert, zullen je borsten groter en steviger lijken. Dit kun je ook al zien bij mannelijke bodybuilders. Die krijgen als ze hard genoeg trainen ‘spierborsten’. Als je de oefeningen maar lang genoeg volhoudt, zul je resultaat boeken.

Borstverstevigende crèmes

Er bestaan talloze borstverstevigende crèmes. In deze crèmes zitten ingrediënten die beloven je borsten groter en steviger te maken. Deze moet je elke dag op je borsten smeren met masserende bewegingen. Door deze dagelijkse routine zouden je borsten zachter, voller en elastischer moeten worden. Ook bij deze behandeling heb je geduld nodig. De effecten zullen pas na ongeveer een maand zichtbaar zijn.

Over de werkzaamheid van deze crèmes bestaat veel discussie. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat de huid gladder en strakker is na gebruik van een borstverstevigende crème. Critici weerleggen deze resultaten echter door te zeggen dat dit effect met name wordt bereikt door de masserende bewegingen, en niet door de crèmes.

Borstvergroting met behulp van pillen

Foto vollere
Borstvergrotende en borstverstevigende pillen zijn er in vele vormen en maten.

Het gebruik van pillen is misschien wel de populairste methode om mooiere borsten te krijgen. Het gaat dan om pillen met natuurlijke ingrediënten. Deze bevatten bijvoorbeeld vitamines en kruiden die de groei van de borsten stimuleren. Vanwege de grote vraag naar deze pillen, zijn er ontelbaar veel soorten op de markt gekomen. Hierdoor kun je door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast zijn er ook veel ‘placebo’s’ of ‘neppillen’ die helemaal niet werken. Die zijn dan gemaakt door oplichters. Daarom doe je er goed aan om niet zomaar wat op internet te bestellen.

Werken borstvergrotende pillen?

Natuurlijke borstvergrotende pillen kunnen theoretisch je borsten vergroten en verstevigen. Sommige van de kruiden die in de pillen worden gevonden kunnen namelijk een oestrogeen-achtig effect op het lichaam hebben. Oestrogeen kan de borsten vergroten. Bij vrouwen die 'de pil' slikken worden bijvoorbeeld vaak tijdelijk grotere borsten waargenomen. Het oestrogeen in 'de pil' heeft namelijk tot effect dat vocht in de borsten wordt vastgehouden. Oestrogeen heeft ook mogelijk effect op vet of ander weefsel in de borsten.

Dat borstvergrotende pillen kunnen werken, betekent overigens níet dat ze veilig zijn. Sterker nog, de oestrogene effecten zouden schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Natuurlijke borstvergroting met behulp van het Brava® systeem

afbeelding borstversteviging
Met het Brava® systeem kunnen borsten zonder operatie worden vergroot.

Het Brava systeem is een set bestaande uit een vacuümpomp en twee 'koepels' die over de borsten worden geplaatst. Je draagt het systeem 's nachts en in het weekend. De vacuümpomp trekt de lucht uit de koepels en oefent zo een lichte trekkracht uit op de borsten. Deze nemen hierdoor toe in omvang.

Meestal wordt het Brava systeem gebruikt in combinatie met lipofilling. Bij deze behandeling wordt ongewenst vet afgenomen, bijvoorbeeld van de buik of heupen, en ingespoten in de borsten. Op deze manier kan een redelijke toename in omvang worden bereikt, en wordt de borst vaak wat steviger. Over het algemeen moet het Brava systeem vanaf één maand voor het inspuiten van het vet, en tot één maand na het inspuiten van het vet gedragen worden voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Het is ook mogelijk om het Brava systeem te gebruiken zonder inspuiten van vet. Er kan dan een vergroting van maximaal 100 cc worden bereikt. Afhankelijk van je huidige postuur en borstomvang is dat ongeveer een 1/2 cup tot 3/4 cup groter.

Er kleven twee nadelen aan het gebruik van het Brava systeem zonder het inspuiten van vet. Ten eerste zal het systeem langer moeten worden gedragen, vaak minimaal drie maanden. Ten tweede is het eindresultaat vaak wat minder mooi dan bij het inspuiten van vet. De borst is meestal wat slapper en ook de toename in volume is beperkter.

Tot slot

Nu heb je gelezen wat de mogelijkheden zijn om zonder operatie je borsten mooier te maken. Er zijn echter wel nog wat kanttekeningen. Je moet er rekening mee houden dat de werking van de borstvergrotende producten niet 100 % medisch-wetenschappelijk wordt gegarandeerd. Toch zijn er genoeg situaties waarin dit soort behandelingen werken, dus voor sommige mensen kan het het proberen waard zijn.

Het is verstandig om eerst wat research te doen, een specialist te raadplegen en ervaringen van anderen met het product te lezen, voordat je iets gaat slikken of op je huid smeren om vollere borsten te krijgen.