Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Grove of onregelmatige huidstructuur: tips en behandelingen

Grove poriën, een onregelmatige huid, een grauwe teint: het zijn dé kenmerken van een grove huidstructuur. En dat is zonde, want een fijne, gladde huid oogt gezonder, jonger en mooier. Wat is een grove huidstructuur precies, wat kun je er tegen doen en welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wat is een grove huidstructuur? En hoe kom je eraan?

Een huid met aanwezige grove poriën, soms met (acne) littekens en een grauwe, vale teint. Dat is waar je een grove huidstructuur aan herkent. En wist je dat een grove huid je gelijk jaren ouder doet lijken? Een huid die niet mooi glad en fijn is, oogt niet alleen ouder; hij ziet er ook minder vitaal uit.

Of je een grove of fijne huid hebt, is deels terug te leiden naar je huidtype. Een gecombineerde tot vette huid is vaak wat grover, omdat de poriën bij dit huidtype zijn ‘opgerekt’ door het overmatig produceren van talg.

Daarnaast heeft een vettere huid de neiging te gaan glanzen, wat ook niet bevorderlijk is voor het vitaal ogen van de huid. Ook kan een grove huidstructuur erfelijk bepaald zijn. Maar misschien nog veel belangrijker is je eigen gezondheid. Hoe je leeft, bepaalt hoe je huid eruit ziet.

De juiste lifestyle & een grove huid

Invloeden van buitenaf kunnen de conditie van de huid hard achteruit laten hollen. Wist je dat er factoren zijn die bepalend zijn voor de mate van grofheid van de huid? Een grove huidstructuur, grove poriën en een grauwe teint kan je te danken hebben aan:

  • Roken.
  • Drinken.
  • Veel in de zon zitten.
  • Weinig slapen.
  • Te weinig water drinken.
  • Vet en suikerhoudend eten consumeren.
  • De huid te weinig of verkeerd reinigen.

Hoe liever je voor je huid bent, hoe groter de kans is dat je een fijne, gladde huid hebt en houdt. Iemand die niet rookt en drinkt, weinig in de zon zit (of haar huid er goed tegen beschermt), gezond eet en haar huid goed reinigt, heeft een grote kans op een mooie huid.

Een grove huidstructuur hangt dus behalve erfelijkheid en je huidtype samen met het leiden van een gezond leven.

Wat kun je zelf doen tegen een grove huid?

Heb je het idee dat jouw grove huidstructuur te maken heeft met je lifestyle en niet zozeer met erfelijkheid of je huidtype? Dan is er werk aan de winkel.

In deze video zie je hoe je makkelijk roodheid, puistjes, pukkeltjes en acne weg kan werken met make-up.

Je huid kan er gezonder, gladder en minder grof gaan uitzien door:

  • Gezond te eten
    Voldoende vitamines, goede vetten, voedingsvezels en antioxidanten.
  • Veel water te drinken
    Voor het afvoeren van afvalstoffen en het soepel houden van de huid van binnenuit.
  • Weinig in de zon te zitten
    De zon brengt als geen ander schade aan de huid aan.
  • De huid goed en regelmatig te reinigen
    Twee keer per dag met milde producten geschikt voor jouw huidtype én regelmatig exfoliëren (één tot twee keer per week met een milde exfoliant)
  • Roken en drinken te vermijden.
    Beiden brengen veel schade aan de huid aan.

Behandelingen tegen een grove en onregelmatige huidstructuur

Het kan zijn dat je ondanks gezond leven een grove en onregelmatige huidstructuur houdt. Wens je toch een gladde, fijne huid? Geen nood: in klinieken worden verschillende huidbehandelingen aangeboden die je een gladdere, fijnere en jongere huid beloven. We zetten ze op een rij.

CO2-laserbehandeling

Een behandeling die de huid niet alleen gladder maakt, maar ook verjongt en verstevigt: dat is de CO2-laserbehandeling. De laser maakt kleine gaatjes in de huid en verwarmt de huid vlak onder het huidoppervlak, waardoor de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd.

Het resultaat is een gladdere huid met poriën die minder zichtbaar zijn. De CO2-laserbehandeling is een van de meest effectieve behandelingen bij een grove huidstructuur.

Chemische peeling

Wil je een jongere, frissere huid? Dan is een chemische peeling een goede optie. Bij een grove huidstructuur is vooral de TCA-peeling een veel uitgevoerde peeling. Deze peeling met trichloorazijnzuur verwijdert de bovenste huidlaag, waardoor de huid gladder en frisser oogt.

Fijne lijntjes zijn minder zichtbaar of verdwenen en ook acnelittekens worden sterk verminderd. Grove poriën zijn fijner en ook krijgt de grauwe huid een opkikker door een TCA-peeling.

Microdermabrasie

Ook bij (micro)dermabrasie wordt de bovenste huidlaag verwijderd. Bij dermabrasie wordt dat gedaan met een apparaat dat de huidlaag van de huid af schaaft. Het resultaat? Een huid die gladder is en waarbij rimpels, littekens, een grauwe teint en grove poriën minder aanwezig zijn.

Deze behandeling wordt veel uitgevoerd, maar toch is het resultaat minder zichtbaar dan bij een CO2-laserbehandeling en bij een chemische peeling. Voor een optimaal resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig.

Micro-needling

Vergelijkbaar met de CO2-laserbehandeling is micro-needling. Bij micro-needling maakt de huidtherapeut – net als bij een laserbehandeling – met een vibrerende pen kleine gaatjes in de huid.

Door de prikjes in het bindweefsel wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. En deze stofjes zijn weer verantwoordelijk voor een jonge, gladde, mooie huid. Dat de huid minder grof oogt en dat de poriën kleiner zijn, is na ongeveer vier tot zes weken te zien.

Tot slot

Een grove huidstructuur kan erfelijk bepaald zijn of samenhangen met een ongezonde levensstijl. Drink en rook je, zit je veel in de zon, eet je veel vet en suiker en slaap je niet voldoende? Dan is de kans groot dat je een grauwe huid hebt met een onregelmatige huidstructuur en grove poriën.

Je levensstijl aanpassen, de huid goed reinigen en regelmatig exfoliëren kan je al een eind op weg helpen. Is dit niet het geval dan zijn er verschillende huidbehandelingen die je kan overwegen.

De meest effectieve behandelingen bij een grove huidstructuur zijn de CO2-laserbehandeling en de TCA-peeling. Ook dermabrasie en micro-needling zijn het overwegen waard wanneer je een fijnere, gladdere huid wenst.