Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Grote en grove poriën verkleinen? Tips en behandelingen

Iedere huid heeft ze: poriën. Bij de één zijn ze nagenoeg onzichtbaar, terwijl ze bij een ander groot en in het oog springend zijn. Maar wat zijn grove poriën precies en wat kun je ertegen doen?

Wat zijn poriën?

Als je in de spiegel kijkt, zie je dat je huid is bezaaid met minuscule gaatjes. Deze kleine huidopeningen lopen als een soort buisje van de dieper gelegen huidlagen naar de oppervlakte van je huid. Een porie is altijd verbonden met een talg- of zweetklier.

Wat deze mini-gaatjes voor functie hebben? Ze verspreiden het aangemaakte talg over de huid. Dit klinkt onsmakelijk, maar voor de huid is het van levensbelang. Zonder talg zou je sneller vatbaar zijn voor vervelende huidaandoeningen en infecties. Bovendien zou de huid uitdrogen als de poriën geen talg zouden verspreiden.

Hoe kom je aan grote en grove poriën?

Heb je een droge tot normale huid? Dan zal je huid een normale hoeveelheid talg produceren en verspreiden. Je poriën hebben geen moeite met deze hoeveelheid.

Is je huid gecombineerd tot vet? Dan maakt je huid overmatig veel talg aan, wat regelmatig resulteert in het ontstaan van onzuiverheden. De porie wordt als gevolg van een teveel aan talg opgerekt, waardoor hij groter en dus beter zichtbaar wordt. Een grove porie is dus in veel gevallen een verstopte porie die is uitgerekt.

Tot slot kan erfelijke aanleg een rol spelen in het hebben van grove poriën. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een verstopping.

Huidveroudering & grove poriën

Naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen (een huideigen stof die de huid elastisch en jong houdt) in de huidcellen af. De stevigheid van de poriewanden neemt af, waardoor de kans groter is dat vuil, make-up en talg achterblijft in de poriën. En hoe langer dit vuil zich blijft ophopen, hoe groter de kans is dat de porie zich op den duur oprekt. De oplossing? De huid goed reinigen en zo schoon mogelijk houden.

Waar bevinden grove poriën zich?

Het is huidtype-afhankelijk waar de grove poriën zich bevinden. De meeste mensen – zelfs diegenen met een normale huid – hebben wat grovere poriën op de T-zone, dat wil zeggen op:

 • het voorhoofd;
 • de neus;
 • en de kin.

De huid van de T-zone is vaak wat vetter. Vooral rondom de neus zijn grove poriën geen uitzondering. Een vette (probleem)huid kan ook grove poriën op de wangen hebben.

Wat kan ik doen tegen grove poriën?

Tips om grove poriën minder zichtbaar te maken.

Reinigen, reinigen en nog eens reinigen. Wie haar huid schoonhoudt, geeft het ontstoppen van de talgklieren een kleinere kans. Gebruik milde cleansers die de huid niet irriteren of uitdrogen. Kijk uit voor alcohol en zogenaamde ‘adstringing lotions’: deze zijn vaak te agressief en te ontvettend. Het resultaat is dat de huid als tegenreactie vaak juist méér talg gaat aanmaken, met nog meer verstopte poriën ten gevolg.

Wat veel mensen niet weten, is dat de huid vet nodig heeft om mooi te blijven. Wees niet bang voor voedende cleansers of crèmes; vaak heeft je huid hier zelfs baat bij.

Wil je je poriën op huidvriendelijke wijze schoon houden? Kijk naar reinigingsproducten met het stofje salicylzuur. Deze stof wordt veel gebruikt in anti-acneproducten, en dat is niet voor niks. Salicylzuur dringt door tot in de poriën en pakt talg en vuil actief aan zonder de huid te irriteren. De huid zal minder snel verstopt raken, waardoor grove poriën geen kans krijgen.

Kan ik grote poriën verkleinen?

Wie eenmaal grove poriën heeft, komt er lastig vanaf. De vervelende waarheid is dat je grove poriën met reguliere cleansers, crèmes en scrubs amper kleiner kan laten lijken. Wat wel een goede optie is, is kiezen voor reinigingsproducten met fruitzuren, zoals een milde peeling. Fruitzuren laten de huidstructuur fijner lijken, waardoor poriën minder opvallen. Ook make-up doet wonderen. Met een foundation of BB Cream en een matterende poeder maak je je huid egaler en zullen grove poriën minder opvallen.

Zijn er behandelingen die grove poriën verminderen?

Ja, die zijn er. Waar reinigings- en verzorgingsproducten voor thuisgebruik beperkt zijn, kun je met professionele behandelingen de poriën wel degelijk verkleinen.

CO2-laserbehandeling
Een voorbeeld van een effectieve behandeling tegen grote poriën is een CO2-laserbehandeling. Hoe dit in zijn werk gaat? Een laser die op basis van lichtstralen werkt, schiet kleine gaatjes in de huid, waardoor de bovenste huidlaag wordt verwijderd. Tegelijkertijd wordt de huid onder het huidoppervlak verhit. Dit verwarmingsproces stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en jonger wordt en poriën minder zichtbaar zullen zijn. Daarnaast is dit een ideale anti-aging behandeling: het pakt fijne lijntjes, kraaienpootjes en diepere rimpels als geen ander aan.

Hieronder vind je de prijzen voor een CO2-laserbehandeling tegen grove poriën bij ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • Fractional CO2-laser Wangen
  Vanaf € 425,00 tot € 770,00
 • Fractional CO2-laser Voorhoofd
  Vanaf € 425,00 tot € 750,00
 • Fractional CO2-laser Gezicht
  Vanaf € 750,00 tot € 1320,00

Bekijk alle prijzen

Dermabrasie
Een andere behandeling die voor een gladder, fijner huidoppervlak zorgt, is (micro)dermabrasie. Deze behandeling, waarbij met een ronddraaiende borstel de buitenste huidlaag wordt ‘weg geschaafd’, wordt regelmatig ingezet om grove poriën aan te pakken.

Hieronder vind je de prijzen voor een microdermabrasie-behandeling tegen grove poriën bij ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • Microdermabrasie Gezicht
  Vanaf € 75,00 tot € 175,00

Bekijk alle prijzen

Micro-needling
Tot slot is micro-needling een effectieve behandeling tegen grove poriën. Met heel fijne naaldjes wordt de lederhuid licht beschadigd. Dit klinkt erger dan het is: het beschadigen van de huid heeft juist als doel om celdeling en de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. De huid wordt hierdoor sterker, soepeler, gladder en gezonder. Micro-needling kan wat onprettig aanvoelen, maar zou nooit écht pijn mogen doen. De naaldjes gaan zo’n 0,2 mm tot 3 mm de huid in, dit varieert. De poriën zullen niet direct kleiner lijken, hier gaat iets meer tijd overheen.

Heb jij ervaringen met een van deze behandelingen tegen grove poriën? Of heb je tips voor mensen met grove poriën? Laat het ons weten door onderaan dit artikel te reageren!