Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Haartransplantatie bij vrouwen: behandeling voor dun haar

De nachtmerrie van iedere vrouw: haar dat dunner wordt. Of nog erger: kale plekken. Helaas overkomt het niet alleen mannen. Ook vrouwen hebben te maken met haaruitval. Heb je het idee dat je haaruitval blijvend is en het haar niet terug groeit? Een haartransplantatie kan uitkomst bieden.

In dit artikel vertellen we je in welke situaties een haartransplantatie een optie is en wat voor soorten transplantaties er voor vrouwen zijn.

Help: haaruitval

Waar bij mannen vooral ouderdom een rol speelt, zijn er bij vrouwen diverse oorzaken voor haaruitval. Factoren als de aanwezigheid van het mannelijke hormoon testosteron, stress, de anticonceptiepil, roken en medicijngebruik kunnen bepalend zijn voor de gezondheid van het haar en voor de mate van haaruitval. Maar ook ongelukken of ziektes kunnen voor haaruitval zorgen.

Er zijn verschillende soorten haaruitval bij vrouwen:

 • Tijdelijke haaruitval.
  Dit is haaruitval die gerelateerd is aan bijvoorbeeld een zwangerschap of stress. Is de zwangerschap voorbij? Of ervaar je geen stress meer? Dan neemt de haaruitval in de meeste gevallen af. Tijdelijke haaruitval kan enkele maanden tot jaren duren. Je merkt het vooral tijdens het douchen en borstelen van het haar.
 • Geleidelijke haaruitval (androgenetische alopecia).
  Deze vorm van haaruitval voltrekt zich heel geleidelijk: beetje bij beetje wordt het haar dunner, met als uiterste gevolg kale plekken. Vrouwen die last hebben van geleidelijke haaruitval zijn vaak gevoelig voor het mannelijke hormoon testosteron, waardoor het haar steeds dunner wordt.
 • Blijvende haaruitval.
  Is je haar erg beschadigd of (voor langere tijd) strak getrokken door bijvoorbeeld hair extensions? Grote kans dat je haarfollikels dusdanig zijn aangetast en de haaruitval blijvend is.
 • Plaatselijke kaalheid.
  In het geval van ziekte wil het haar nog weleens alleen op bepaalde plekken uitvallen. Gebeurt dit langere tijd achter elkaar dan kan er plaatselijke kaalheid optreden.

Meer lezen over verschillende soorten haaruitval? Lees dan dit artikel.

Is een haartransplantatie de oplossing?

Wanneer er geen behandelbare oorzaak van de kaalheid is, is een haartransplantatie geen gek idee. Het is een fabel dat een transplantatie van de hoofdharen alleen voor mannen bedoeld is. Sterker nog: steeds meer vrouwen kiezen voor een transplantatie. Bij de keuze voor een haartransplantatie speelt de oorzaak van je haaruitval een rol, maar ook de kwaliteit van je haar. Een (cosmetisch) arts kan beoordelen of een haartransplantatie voor jou tot de mogelijkheden behoort.

Een haarbesparende haartransplantatie voor vrouwen

plaatje dun
Bij vrouwen wordt meestal gekozen voor een FUE-haartransplantatie. Bij deze haartransplantatie-methode worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar het hoofd of de wenkbrauw.

Waar mannen kunnen kiezen uit doorgaans drie haartransplantatiemethoden, wordt er voor vrouwen in vrijwel alle gevallen gekozen voor een haarbesparende haartransplantatie: de FUE-methode.

De FUE-methode houdt kort gezegd in dat er uit het dichtbehaarde gedeelte (meestal de achterkant) één voor één kleine stukjes huid met één tot vier haren worden weggehaald. Deze stukjes worden getransplanteerd naar het gebied waar de kaalheid zich bevindt. Op deze manier verlies je maar gedeeltelijk haar aan de achterkant, het zogenaamde donorgebied. Ook de littekenvorming is stukken kleiner dan bij een niet-haarbesparende transplantatie.

De genetische eigenschappen van de getransplanteerde haren blijven gelijk. De haren zullen op de nieuwe plek groeien als gewoonlijk en je kunt ze zonder problemen wassen, borstelen en föhnen.

Voor welke vrouwen is een haartransplantatie een optie?

Niet alle vrouwen met haaruitval zijn geschikte kandidaten voor een haartransplantatie. Zo kan een haartransplantatie alleen plaatsvinden wanneer de haren die zich achterop je hoofd bevinden dik genoeg zijn. De haardichtheid van het donorgebied moet voldoende zijn. Wanneer er te weinig haren in het donorgebied aanwezig zijn, is er niet voldoende materiaal om mee te werken en kan de FUE-transplantatie niet plaatsvinden. De aanwezigheid van voldoende haar in het donorgebied is de belangrijkste voorwaarde voor het mogelijk maken van een haartransplantatie.

Vaak worden de volgende vrouwen als geschikte kandidaten voor een haartransplantatie gezien:

 • Een deel van de vrouwen met steeds dunner wordend haar (afhankelijk van het onderzoek naar de oorzaken van het haarverlies).
 • Vrouwen met dunner wordende wenkbrauwen. Zij zijn goede kandidaten voor een wenkbrauwtransplantatie.
 • Vrouwen die een deel van hun haar zijn verloren door een ongeluk of brandwond.
 • Vrouwen die zich storen aan hun haarlijn en deze graag willen aanpassen.
 • Vrouwen die haaruitval hebben door hairextensions.

De volgende vrouwen zijn meestal geen goede kandidaten voor een haartransplantatie:

 • Vrouwen met haarverlies dat te wijten is aan medicijngebruik of dat een hormonale oorzaak kent.
 • Vrouwen met te weinig haar in het donorgebied (op het achterhoofd).
 • Vrouwen die aanleg hebben voor de vorming van keloïde littekens.

Twijfel je of je een goede kandidaat voor een haartransplantatie bent? Een arts kan je uitsluitsel geven, en een consult bij een privékliniek is vaak vrijblijvend.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

De voor- en nadelen van een haartransplantatie bij vrouwen

Net zoals elke cosmetische behandeling heeft een haartransplantatie voordelen en nadelen. We sommen ze op, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken of een haartransplantatie voor jou een optie is.

Voordelen van een haartransplantatie:

 • Een volle haardos geeft je je zelfvertrouwen terug. Het verdoezelen van de kale plekken hoeft niet meer.
 • Een haartransplantatie vindt één keer plaats en hoeft in principe niet herhaald te worden. Ook nazorg is niet nodig.
 • Het getransplanteerde haar groeit door zoals gewoonlijk. Je kunt het behandelen zoals je gewend bent.

Nadelen van een haartransplantatie:

 • Een haartransplantatie kan soms als pijnlijk worden ervaren, vooral na de behandeling.
 • Een transplantatie van de haren is vrij prijzig.
 • Je haar wordt vaak niet meer zo dik als voorheen. De haren zijn nu gelijkmatiger verdeeld over het hoofd.

Tot slot

Of een haartransplantatie tot de mogelijkheden behoort, hangt met name af van de dikte van je haar. Zijn er te weinig haren aanwezig in het donorgebied? Dan is een transplantatie helaas niet voor je weggelegd.

Hoewel een haartransplantie een ingrijpende behandeling is die bovendien niet volledig pijnloos is, zul je je leven lang plezier houden van een haartransplantatie. Er zijn in Nederland verschillende gespecialiseerde klinieken die haartransplantaties bij vrouwen uitvoeren.

Heb jij ook dunner wordend haar of zelfs last van kaalheid? Zou je een haartransplantatie overwegen?