Bijgewerkt: | Ola Kareem

Haaruitval tegengaan met Botox

Botox kennen we allemaal vooral als effectief middel tegen rimpels. Echter blijkt deze vloeistof meer voor ons te kunnen betekenen dan we van te voren dachten. Zo schijnt Botox ook een oplossing te kunnen zijn bij dunner wordend haar en kaalheid. In dit artikel lees je hier meer over.

Botox, een nieuw wondermiddel?

Botox kent steeds meer toepassingen in de geneeskunde. Zo wordt Botox gebruikt:

Botox tegen haaruitval

Botox lijkt nu ook een effectief middel te kunnen gaan worden tegen haaruitval.

Arts Simon Ourian kwam na experimenten met Botox op zijn moeder erachter dat haar hoofdhaar ervan begon te groeien. De aanleiding voor deze experimenten was de hoofdpijn die zijn moeder kreeg van de chemotherapie die zij moest ondergaan. Simon Ourian had enkele jaren hiermee geëxperimenteerd met verschillende proefpersonen en omdat het werkte, kreeg zijn uitvinding aandacht over de hele wereld in de vorm van onderzoeken en PR.

Hoe stimuleert Botox de haargroei?

Het is bekend dat een kale huid strakker is dan een behaarde huid. Daarnaast is bij de strakkere huid de bloedtoevoer wat trager en het DHT-gehalte hoger. DHT is een afkorting van Dihydrotestosteron, een mannelijk hormoon dat één van de oorzaken is van erfelijke haaruitval.

Omdat Botox de spieren verslapt, krijgen bloedvaten meer ruimte om open te gaan staan. Hierdoor vindt er een betere doorbloeding plaats. Door een betere doorbloeding komt er meer zuurstof bij en verlaagt het gehalte DHT in het bloed. Hierdoor neemt haaruitval af, en krijgen haren meer voedingsstoffen om te groeien.

Voor wie kan deze behandeling helpen?

Zowel bij mensen die natuurlijk (met een erfelijke oorzaak) kaal zijn geworden, als mensen die door een ziekte hun haar hebben verloren, kan een Botox-behandeling helpen om de haargroei weer te stimuleren. Wel is het een vereiste dat de haarzakjes niet compleet vernietigd zijn en nog enig teken van leven bevatten om de behandelingen aan te laten slaan.

Hoe werkt een Botox behandeling tegen haaruitval?

Een Botox-behandeling voor haargroei werkt in principe hetzelfde als een anti-rimpelbehandeling met Botox. De vloeistof wordt in de hoofdhuid geïnjecteerd en daarbij kan de Botox vermengd worden met een vitaminepreparaat voor een beter resultaat. De hoofdhuid dient 2 tot 3 keer per jaar behandeld te worden voor een blijvend resultaat.

Werkt het echt?

Tot op heden is er nog geen sterk bewijs dat deze behandeling zou werken. De onderzoeken zijn nog in volle gang. Hier in Nederland kan men de Botox behandeling voor een betere haargroei nog niet ondergaan. De procedure wordt eerst nog uitgebreid getest op veiligheid. De kans is aanwezig dat je ook binnen niet al te lange tijd deze behandeling in Nederland kunt ondergaan.

Andere behandelingen tegen haaruitval

Mocht de Botox-behandeling Nederland nooit bereiken of het duurt lang, dan zijn er gelukkig nog andere methodes om dunner wordend haar en haaruitval te verminderen. In onze volgende artikelen lees je hier meer over:

  1. Haartransplantatie, de FUT en FUE methode.
  2. Natural Hair Implant: haartransplantatie zonder te snijden.
  3. Mooier en dikker haar met natuurlijke shampoos.
  4. Haaruitval bij vrouwen, wat valt er tegen te doen?
  5. Haartransplantatie bij vrouwen: behandeling voor dun haar.

Heb jij ervaring met haarstimulerende behandelingen of zelfs misschien met de Botox-behandeling tegen kaalheid? Deel het met ons door te reageren onderaan dit artikel.