Bijgewerkt: | Ola Kareem

Hamsterwangen - Wat zijn het en hoe krijg je je strakke kaaklijn terug

Als je het woord hamsterwangen hoort, denk je waarschijnlijk aan dikke of bolle wangen. Maar met hamsterwangen gaat het in plastische chirurgie termen juist over slappe en hangende wangen. Een beautyprobleem dat vaak voorkomt bij het ouder worden, maar waar ook relatief jonge personen last van kunnen krijgen. Waarom krijgt men eigenlijk hamsterwangen en wat is er aan te doen?

Wat zijn hamsterwangen en waarom krijg je ze?

Hamsterwangen ontstaan door een slappe kaaklijn. De wangen en huid van de kaaklijn worden slap doordat de stevigheid en elasticiteit van het weefsel in het gezicht afneemt. Dit is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Ook volumeverlies, botverlies, steun- en vetweefselverlies kunnen oorzaken van een slappe kaaklijn zijn.

Het weefsel op het jukbeen krijgt door al die veranderingen op een bepaald moment niet voldoende steun meer. Hierdoor zakt de huid naar de kin en ontstaan er hamsterwangen. Maar ook op jongere leeftijd kunnen mensen hamsterwangen krijgen. Bij de één ontstaat verlies van stevigheid van de huid eerder dan bij de ander. Dat is grotendeels genetisch bepaald.

Hoe krijg je weer een strakke kaaklijn?

Hamsterwangen zorgen voor een oudere uitstraling. Dit is natuurlijk heel vervelend, vooral wanneer de persoon in kwestie nog helemaal niet zo oud is. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen voor hamsterwangen om weer een strakkere kaaklijn te krijgen.

illustratie wangen
De Facialflex. Door dagelijks te oefenen met dit kleine apparaatje kun je je gelaatscontouren strakker maken.

Oefeningen en massages

Ook met oefeningen en massages kun je proberen de huid van je wang strakker te krijgen. Een voorbeeld van een hulpmiddel is de Facialflex. Een klein apparaatje dat je in je mond stopt en waarmee je je mond, kaak, hals, wangen, jukbeenderen en zelfs een stukje van het ooggebied kunt trainen en strakker kunt maken. Of het echt werkt zul je zelf moeten ervaren.

Verder zijn er ook zogenaamde ‘liftende’ massages die het gezicht weer strakker kunnen maken. Massages stimuleren de doorbloeding van de huid, waarbij geldt hoe beter de doorbloeding hoe strakker de huid.

Chirurgische correctie

Er zijn diverse cosmetische ingrepen waarmee hamsterwangen strak kunnen worden getrokken. Hieronder vind je een overzicht van alle behandelingen die uitgevoerd kunnen worden.

foto hamsterkaken
In deze afbeelding zie je de verschillen tussen behandelingen waarmee de huid gelift kan worden. De roze stippellijn geeft aan waar gesneden wordt. De groene pijlen geven weer in welke richting de huid gelift wordt. De donkere vlakken geven aan welke onderhuidse structuren eventueel meegelift worden.

S-lift of MACS-lift

De S-lift is een mini-facelift van de huid bij de wangen en kaaklijn. De MACS-lift is een iets duidelijkere lift van de huid, waarbij ook onderliggende spieren bij de wangen en kaaklijn worden meegelift. Beide ingrepen lijken erg op elkaar. Het verschil zit hem in het feit dat bij de S-lift doorgaans alleen huidweefsel wordt gelift en dus iets minder ingrijpend is.

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een S-lift of MACS-lift behandeling bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • S-lift
  Vanaf € 2500,00 tot € 5025,00
 • MACS-Lift
  Vanaf € 3750,00 tot € 5435,00

Bekijk alle prijzen Meer informatie

Facelift

Een Facelift zorgt voor een duidelijke lift van de huid en onderliggende weefsels bij de wangen, kaaklijn en de hals (onderkin). De plastisch chirurg lift bij deze ingreep een groter deel van het gelaat dan met een kleine facelift zoals de S-lift of MACS-lift. Een klassieke facelift is dan ook duurder dan een kleine facelift en er is langer nazorg vereist.

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een Facelift bij gecertificeerde klinieken in Nederland, waaronder Boerhaave Medisch Centrum.

 • Facelift
  Vanaf € 4100,00 tot € 6090,00

Bekijk alle prijzen Meer informatie

Halslift of Hals/Facelift

In sommige gevallen kunnen hamsterwangen ook goed worden behandeld met een halslift of face/halslift. Een halslift of hals/facelift is vooral een geschikte behandeling als je naast hamsterwangen ook last hebt van een (zeer) slappe hals.

Het nadeel van deze behandeling is dat er vaak kleine littekens achterblijven onder de kin. Bovendien is het effect op de hamsterwangen van een halslift minder groot dan bij bijvoorbeeld een S-lift of Facelift. Daarom worden beide behandelingen vaak tegelijkertijd uitgevoerd.

 • Face-/Halslift
  Vanaf € 7000,00 tot € 9150,00
 • Halslift
  Vanaf € 3500,00 tot € 6090,00

Bekijk alle prijzen Meer informatie

Liposuctie-behandeling

Als overmatig vetweefsel de oorzaak is van de hamsterwangen, dan kan een liposuctie-behandeling vaak ook uitkomst bieden.

Bij deze behandeling wordt het vet rond de kaaklijn met een kleine holle naald weggezogen. Wanneer dit door een specialist wordt uitgevoerd dan zal deze behandeling ook voor een licht liftend effect zorgen. Je hoeft je dus niet zorgen te maken dat je met losse slappe huid achter blijft.

 • Liposuctie Onderkin
  Vanaf € 900,00 tot € 2500,00

Bekijk alle prijzen Meer informatie

Lipolysebehandeling

Zoals eerder omschreven, zijn hamsterwangen het gevolg van onder andere vetweefsel dat naar de kin is gezakt. Dit uitgezakte vetweefsel kan met een lipolysebehandeling opgelost worden.

Er zijn verschillende varianten van lipolyse. Zo is er de injectie-lipolyse en laser-lipolyse. Met beide behandelingen kan een lokale vetophoping worden opgelost. Het opgeloste vet wordt vervolgens geheel natuurlijk door het lichaam afgevoerd. De huid trekt daarna langzaam weer strak.

Injectie-lipolyse is door ongewenste bijwerkingen sinds enkele jaren in Nederland verboden. Laser-lipolyse mag nog wel, maar wordt maar op weinig plekken aangeboden.

Je zou denken dat door een lipolysebehandeling de huid slapper wordt, maar door een lipolysebehandeling wordt het onderhuids steunweefsel juist gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Dus wordt de huid strakker na zo’n behandeling.

Meer informatie over een Lipolysebehandeling

Persoonlijk advies

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Ten Slotte

Voordat je aan een behandeling begint is het aan te raden om eerst een adviesgesprek te voeren met een arts of deskundige. Ieder persoon is namelijk anders en niet alle hamsterwangen zijn hetzelfde. Hoewel in sommige gevallen een lift aan te raden is, kunnen bij andere personen oefeningen en massages al volstaan.

Heb jij ervaringen met hamsterwangen en het behandelen ervan? Laat dan een reactie achter!