Als je het woord hamsterwangen hoort, denk je waarschijnlijk aan dikke of bolle wangen. Maar met hamsterwangen gaat het in plastische chirurgie termen juist over slappe en hangende wangen. Een beautyprobleem dat vaak voorkomt bij het ouder worden, maar waar ook relatief jonge personen last van kunnen krijgen. Waarom krijgt men eigenlijk hamsterwangen en wat is er aan te doen?

Wat zijn hamsterwangen en waarom krijg je ze?

Hamsterwangen ontstaan door een slappe kaaklijn. De wangen en huid van de kaaklijn worden slap doordat de stevigheid en elasticiteit van het weefsel in het gezicht afneemt. Dit is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Ook volumeverlies, botverlies, steun- en vetweefselverlies kunnen oorzaken van een slappe kaaklijn zijn.

Het weefsel op het jukbeen krijgt door al die veranderingen op een bepaald moment niet voldoende steun meer. Hierdoor zakt de huid naar de kin en ontstaan er hamsterwangen. Maar ook op jongere leeftijd kunnen mensen hamsterwangen krijgen. Bij de één ontstaat verlies van stevigheid van de huid eerder dan bij de ander. Dat is grotendeels genetisch bepaald.

Hoe krijg je weer een strakke kaaklijn?

Hamsterwangen zorgen voor een oudere uitstraling. Dit is natuurlijk heel vervelend, vooral wanneer de persoon in kwestie nog helemaal niet zo oud is. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen voor hamsterwangen om weer een strakkere kaaklijn te krijgen.

afbeelding Hamsterwangen: wat zijn het en hoe krijg je een strakke kaaklijn?
De Facialflex. Door dagelijks te oefenen met dit kleine apparaatje kun je je gelaatscontouren strakker maken.

Oefeningen en massages

Ook met oefeningen en massages kun je proberen de huid van je wang strakker te krijgen. Een voorbeeld van een hulpmiddel is de Facialflex. Een klein apparaatje dat je in je mond stopt en waarmee je je mond, kaak, hals, wangen, jukbeenderen en zelfs een stukje van het ooggebied kunt trainen en strakker kunt maken. Of het echt werkt zul je zelf moeten ervaren.

Verder zijn er ook zogenaamde ‘liftende’ massages die het gezicht weer strakker kunnen maken. Massages stimuleren de doorbloeding van de huid, waarbij geldt hoe beter de doorbloeding hoe strakker de huid.

S-lift of MACS-lift

De S-lift is een mini-facelift van de huid bij de wangen en kaaklijn. De MACS-lift is een iets duidelijkere lift van de huid, waarbij ook onderliggende spieren bij de wangen en kaaklijn worden meegelift. Beide ingrepen lijken erg op elkaar. Het verschil zit hem in het feit dat bij de S-lift doorgaans alleen huidweefsel wordt gelift en dus iets minder ingrijpend is.

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een S-lift of MACS-lift behandeling bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • S-lift
  Vanaf € 2995,00 tot € 5143,00
 • MACS-Lift
  Vanaf € 3480,00 tot € 5750,00

Bekijk alle prijzen Meer informatie

Facelift

Een Facelift zorgt voor een duidelijke lift van de huid en onderliggende weefsels bij de wangen, kaaklijn en de hals. De plastisch chirurg lift bij deze ingreep aan een groter deel van het gelaat dan met een kleine facelift zoals de S-lift of MACS-lift. Een klassieke facelift is dan ook duurder dan een kleine facelift en er is langer nazorg vereist.

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een Facelift bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • Facelift
  Vanaf € 2400,00 tot € 6500,00
 • Facelift + Ooglidcorrectie boven- en onderoogleden
  Vanaf € 8900,00
 • Facelift + Ooglidcorrectie bovenoogleden
  Vanaf € 6200,00 tot € 8300,00
 • Facelift + Ooglidcorrectie onderoogleden
  Vanaf € 6500,00 tot € 7000,00

Bekijk alle prijzen Meer informatie

Lipolysebehandeling

Zoals eerder omschreven, zijn hamsterwangen het gevolg van onder andere vetweefsel dat naar de kin is gezakt. Dit uitgezakte vetweefsel kan met een lipolysebehandeling opgelost worden. Het opgeloste vet wordt geheel natuurlijk door het lichaam afgevoerd. De huid trekt daarna langzaam weer strak. Je zou denken dat door een lipolysebehandeling de huid juist slapper wordt, maar door een lipolysebehandeling wordt het onderhuids steunweefsel juist gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Dus wordt de huid strakker na zo’n behandeling.

Meer informatie over een Lipolysebehandeling

Ten Slotte

Voordat je aan een behandeling begint is het aan te raden om eerst een adviesgesprek te voeren met een arts of deskundige. Ieder persoon is namelijk anders en niet alle hamsterwangen zijn hetzelfde. Hoewel in sommige gevallen een lift aan te raden is, kunnen bij andere personen oefeningen en massages al volstaan.

Heb jij ervaringen met hamsterwangen en het behandelen ervan? Laat dan een reactie achter!