Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Help! Hangborsten. Wat kun je tegen slappe borsten doen?

Een volle, stevige boezem willen we allemaal. Maar de waarheid is dat een groot deel van de vrouwen vroeg of laat te maken krijgt met hangborsten. Waar heeft dat mee te maken? En nog belangrijker: wat kun je tegen slappe borsten doen?

Wanneer is er sprake van hangende borsten?

illustratie ptosis
Hangborsten zijn er in vele verschillende gradaties. Doktoren gebruiken vaak de schaal van Regnault om de verzakking (ptosis) mee aan te geven. Op de afbeelding hierboven zie je van links naar rechts een borst zonder ptosis, met ptosis graad 1, ptosis graad 2 en tenslotte ptosis graad 3.

Ieder paar borsten is anders. De ene vrouw heeft grote borsten, de ander kleine. Ook de vorm is uiteenlopend: rond of juist peervormig.

De meeste borsten beginnen rond, als een soort appelvorm. Naarmate we ouder worden, neemt deze ronde vorm af en zal de borst meer peervormig worden en helaas vaak ook gaan hangen.

We spreken van hangborsten als het merendeel van de borst niet meer mooi rechtop staat en de tepel (grotendeels) naar beneden wijst.

In het geval van slappe, hangende borsten is het evenwicht van de borst verstoord. Dit houdt in dat er te veel huid is en te weinig volume, of een combinatie hiervan.

Hoe komt het dat borsten gaan hangen?

Dat de vorm van je borsten door de jaren heen anders wordt, is niet meer dan logisch. Borsten veranderen mettertijd, of we nou willen of niet. Wist je dat je cupmaat wel zes keer kan veranderen in je leven? De verandering van vorm en grootte kan te maken hebben met leeftijd, een zwangerschap, gewichtsschommelingen en hormonale veranderingen.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen en elastine in de huid af. In het gezicht zorgt dit voor huidverslapping en rimpels, in het geval van borsten uit zich dit in vermindering van volume en het gaan hangen van de borsten. Hier kunnen we weinig aan doen; de natuur bepaalt.

Zwangerschap

Veel vrouwen klagen over hun borsten na het krijgen van een kind. Dit is niet te voorkomen. Rond de derde dag na de bevalling vindt er stuwing in de borsten plaats – of je nou borstvoeding geeft of niet. Deze toestroom van bloed en lymfevocht naar het klierweefsel in de borsten zorgt ervoor dat de borsten voor korte tijd groot zijn en pijnlijk aanvoelen. Is de stuwing voorbij? Dan zal het klierweefsel weer slinken. Helaas is er vaak ook vetweefsel verdwenen, wat ervoor zorgt dat de borsten slapper en zachter aanvoelen. Het is overigens een mythe dat borstvoeding invloed heeft op de grootte en slapheid van de borsten. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, kunnen te maken krijgen met hangborsten.

Gewichtsschommelingen

Borsten bestaan voor een groot deel uit vetweefsel. Wie afvalt, zal kort gezegd kleinere borsten krijgen, omdat het vetweefsel in borsten afneemt en de vetcellen krimpen. Andersom werkt dit ook zo: als je aankomt, groeien je borsten in omvang, want de vetcellen in je borsten zetten dan juist uit. Veel gewicht verliezen in korte tijd is nadelig voor de stevigheid van je borsten. De elasticiteit van je borsten raakt in de war, waardoor ze sneller zullen gaan hangen dan wanneer je gematigd en gedoseerd afvalt.

Hormonale veranderingen

Bij een zwangerschap zijn het de hormonen die roet in het eten gooien wat betreft de stevigheid van onze borsten. Maar ook het slikken van de pil of de overgang kan zorgen voor hangende borsten. Hormonale schommelingen of veranderingen staan vaak nauw in verband met de afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. En laat het net dit hormoon zijn dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit van onze huid en de stevigheid van de borsten.

Hangborsten voorkomen: het kan!

Hoewel de natuur grotendeels bepaalt hoe onze borsten er door de jaren heen uitzien, hoeft het niet te betekenen dat we de strijd tegen hangborsten niet kunnen aangaan. Het goede nieuws is namelijk dat er tegen hangborsten wel degelijk iets te doen is. Wat dacht je van borstoefeningen, gezond eten, de juiste beha dragen en de huid goed verzorgen?

Versterk je borstspieren

Personal trainer Carlos Lens geeft tips en oefeningen voor stevigere borsten.

Wie minimaal twee keer per week de juiste borstspieroefeningen doet, voorkomt hangborsten. Borstspieroefeningen hebben een liftend effect, wat ervoor zorgt dat het vroegtijdig hangen van je borsten wordt tegengegaan.

Zwemmen is een goede manier om de spieren van je borsten te versterken, maar ook roeien en opdrukken zijn aan te raden. Liever niet naar de sportschool? Duw je handpalmen stevig tegen elkaar aan, terwijl je je handen op borsthoogte houdt. Je ellebogen steken naar buiten. Doe dit iedere dag een paar keer voor stevigere borstspieren.

Gezond eten

Waar voldoende vitamines en mineralen wonderen doen voor de huid van je gezicht, doen ze dit óók voor je borsten. Hangborsten krijgen simpelweg minder kans door van binnenuit goed voor je lichaam te zorgen. Zorg voor gevarieerde voeding en let erop dat je voldoende vitamine A, B, C en E binnen krijgt. Deze zijn verantwoordelijk voor een elastische huid en een stevige borstpartij.

De juiste maat beha

Een te kleine cupmaat knelt het borstweefsel af, een te grote cupmaat biedt geen ondersteuning. Om hangborsten tegen te gaan, is het dragen van een perfect passende beha key. Laat je maat opmeten en investeer in een stevige, goed ondersteunende beha.

Verzorg je huid optimaal

Leg de tere huid van je borsten in de watten door ‘m goed in te smeren na het douchen. Kies voor een verzorgende bodycrème die de huid strakker maakt en gezond houdt. Ook een gouden tip: wissel de warme douchestraal af met koud water. Dit maakt de huid van de borsten stevig en gaat hangborsten absoluut tegen.

Een einde aan hangborsten: kies voor een borstlift

Door de borsten te laten liften, wordt er per direct een einde gemaakt aan hangborsten. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

Een klassieke borstlift is uitermate geschikt voor vrouwen met een grotere cupmaat. Ook dames die in korte tijd veel zijn afgevallen, hebben baat bij deze vorm van borstlift, omdat de overtollige huid die overblijft na veel kilo’s te zijn verloren wordt verwijderd.

De botox-borstlift is juist heel geschikt voor vrouwen met cupmaat A tot C. De borsten van vrouwen met een grote cupmaat zijn te zwaar voor deze borstlift, waardoor resultaat amper tot niet zichtbaar is.

Met een borstlift maak je écht een einde aan hangborsten, want het resultaat van een borstlift is vaak blijvend. Heb je een kinderwens of ben je van plan om (veel) af te vallen? Dan is het raadzaam te wachten met de borstlift.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Wat kost een borstlift in Nederland?

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een borstlift bij klinieken in Nederland.

 • Borstlift met protheses
  Vanaf € 4700,00 tot € 6700,00
 • Borstlift beperkt
  Vanaf € 3900,00
 • Borstlift
  Vanaf € 3600,00 tot € 5280,00

Bekijk alle prijzen

Aan de slag

Wie hangborsten wil tegengaan, zal dus aan de slag moeten. Kies voor een stevige bh, train je borstspieren en verzorg je huid goed. Het is het waard! Want zeg zelf: niemand wordt gelukkig van hangende borsten. En wil je echt korte metten maken met hangborsten? Er zijn verschillende borstlifts mogelijk die wonderbaarlijke resultaten geven.

Ben jij bewust bezig met het tegengaan van hangborsten? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten door onderaan dit artikel te reageren!