Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Hoe kies ik een goede plastisch chirurg en kliniek?

Als je besloten hebt dat je graag een cosmetische ingreep of plastische chirurgie wilt ondergaan, dan is de volgende stap het vinden van een kliniek en een chirurg. En het liefst een goede arts en kliniek natuurlijk. Maar hoe doe je dat? Op deze pagina vind je een aantal tips om een goede arts en kliniek te vinden.

Een cosmetische ingreep begint bij je huisarts

Wanneer je goed hebt nagedacht en je hebt je ingelezen over de ingreep die je wilt ondergaan, dan is het verstandig om als eerste bij je eigen huisarts langs te gaan. Hij of zij kent waarschijnlijk de klinieken en plastisch chirurgen in de buurt en kan je zo op weg helpen bij het maken van een keuze. Bovendien kent de huisarts je (ziekte)geschiedenis en kan hierdoor een inschatting maken van mogelijke problemen die kunnen optreden wanneer je onder het mes zou gaan.

Doe onderzoek naar klinieken

Een goede volgende stap om te nemen is het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over klinieken en artsen. Dat doe je als volgt.

ZKN heeft in samenwerking met het onafhankelijke certificeringinstituut KIWA een kwaliteitskeurmerk ontwikkeld. De klinieken met een ZKN-keurmerk voldoen aan zeer strenge eisen. Je mag er dus van uitgaan dat je bij een kliniek met het ZKN-keurmerk aan het goede adres bent.
 • Zoek naar klinieken die beschikken over het ZKN-keurmerk. Zie de video voor meer uitleg over het ZKN-keurmerk.
 • Kies bij voorkeur voor klinieken in de buurt. Het is niet fijn om lang te moeten reizen als je herstellende bent van een ingreep.
 • Bekijk ervaringen-sites om de positieve en negatieve ervaringen van anderen met artsen en klinieken te lezen.
 • Bekijk de website van de kliniek of klinieken waar je je oog op hebt laten vallen. Kijk op de ‘over ons’, ‘over de kliniek’ of ‘team’ pagina. Hier moet informatie staan over de artsen en chirurgen die voor de kliniek werken.
  Wat je in ieder geval op zo'n website zou moeten kunnen vinden:
  • BIG-nummers van de behandelend(e) arts(en) (dit betekent dat de arts geregistreerd staat als arts).
  • Het specialisme van de behandelende artsen. Een arts mag zich alleen plastisch chirurg noemen wanneer hij een specialisatie heeft doorlopen als aanvulling op zijn opleiding tot dokter. Een cosmetisch arts is vaak een basisarts die getraind is om te werken met injectables en laser.
  • Keurmerken of organisaties waar de kliniek bij aangesloten is. Meer informatie over keurmerken.

Maak een afspraak bij de kliniek

Waarschijnlijk heb je na het doorlopen van bovenstaande stappen een lijstje met een paar klinieken. Het is verstandig om bij een paar klinieken een afspraak voor een consult te maken, ook al kost zo'n consult bij sommige klinieken geld. Door meerdere klinieken en artsen te vergelijken kun je degene kiezen die je goed begrijpt en waar jij je prettig bij voelt. Zo voorkom je misverstanden en verzeker je jezelf van een zo goed mogelijk resultaat.

Om de behandelaar goed te kunnen beoordelen is het van belang dat hij of zij aanwezig is bij het eerste consult. Vraag hier nadrukkelijk om bij het maken van een afspraak.

Het eerste consult bij de plastisch chirurg

Tijdens het eerste consult leg je aan de arts of chirurg je ‘problemen’ en wensen voor en kun je hem of haar om advies vragen. De arts zal een behandeling voorstellen (of juist afraden) en alle stappen van de behandeling met je doornemen.

Naast het doorspreken van de eventuele behandeling is het eerste consult ook een belangrijk moment om meer te weten te komen over de behandelend arts. De belangrijkste zaken die je in elk geval te weten wilt komen zijn:

 • Welke opleidingen de arts heeft gehad en wat zijn expertise is.
 • Hoe vaak de arts de behandeling uitvoert per maand (veel ervaring met de ingreep is vanzelfsprekend beter).
 • Hoe de nazorg bij de kliniek geregeld is.
 • Wat de (totale!) kosten zijn, dus inclusief eventuele opnamedagen.

Het stellen van gerichte vragen is de beste manier om achter deze informatie te komen. Zie hiervoor ook de blogpost 'Vragen om te stellen aan de plastisch chirurg'.

Na het eerste consult

Tijdens het eerste consult krijg je veel informatie op je afgevuurd. Het is verstandig om daarom je partner of een goede vriend/vriendin mee te nemen zodat je met iemand kan praten over het consult.

Wanneer je bij verschillende klinieken langs gaat voor een consult, dan is het mogelijk dat de artsen verschillende behandelingen en/of methodes aan je voorstellen. Weeg voor je zelf af waar je je het beste bij voelt en met welke methode of behandeling jij denkt dat het beste resultaat behaald kan worden.

Neem de tijd

Laat je niet onder druk zetten om snel behandeld te worden maar neem de tijd. Laat speciale aanbiedingen en tijdelijke deals voor wat ze zijn. Sterker nog, wanneer je enige druk of opdringerigheid vanuit de kliniek ervaart doe je er verstandig aan om deze kliniek te mijden.

Tot Slot - Wat is de beste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland?

Het valt eigenlijk niet te zeggen wat de beste kliniek voor plastische chirurgie is. Ten eerste zijn er in Nederland heel veel uitstekende artsen en klinieken. Ten tweede is het heel persoonlijk waar iemand waarde aan hecht en bij welke arts iemand zich goed voelt. Wat voor de ene persoon de beste kliniek is, kan voor een ander een hele slechte kliniek zijn.

Het vinden van een arts die je begrijpt en waar jij je prettig bij voelt is belangrijk voor het bereiken van een zo goed mogelijk resultaat. Maar ook om complicaties te voorkomen. Wij raden je daarom aan enkele artsen te vergelijken en een weloverwogen beslissing te nemen.

Op IdealBody.nl helpen we je bij het vergelijken van artsen en klinieken. Wij bieden hier namelijk per behandeling een overzicht van ZKN-gecertificeerde klinieken. Bekijk hier de klinieken voor de behandeling die jij overweegt.

Deze blogpost maakt onderdeel uit van een serie (deel 4):