Bijgewerkt: | Ola Kareem

Huid bleken - tips om je huid lichter te maken of laten lijken

In Nederland grijpen we iedere kans aan om een zonnestraaltje te pakken en bij te bruinen. In de zomer zijn we niet weg te slaan van het strand en onze ligbedjes. Lekker goudbruin zijn, dat vinden we mooi. Zelfs als we daarvoor eerst even moeten verbranden. Maar onder niet-westerse mensen, zoals Afrikanen, Arabieren, Chinezen en Indiase mensen, heerst juist de trend om blank te zijn.

Een lichte huid als schoonheidsideaal

plaatje bleek
Een advertentie voor een huidbleekmiddel in Afrika

Vroeger was een lichte huid een schoonheidsideaal in het westen. Dit gaf namelijk aan dat je geld en status had. Je hoefde niet buiten in de zon te werken. Nu is dit andersom: als je bruin bent, geeft het aan dat je geld hebt om lekker op vakantie te gaan. Maar in veel culturen en gemeenschappen heerst het schoonheidsideaal van de lichte huid nog. Een bruine kleur wordt nog steeds geassocieerd met viezigheid en armoede. Onbewust vindt men daarom een lichtere kleur mooier en aantrekkelijker. Zo wit mogelijk zijn is de norm. En daar spelen beautymerken slim op in.

Zo barst het in die landen van de producten om de huid te bleken. Je hebt verschillende crèmes en sprays die een blekere huid beloven. Reclames zenden de boodschap uit dat je mooier, succesvoller en begeerlijker bent als je hun whitening product gebruikt. En wie wil dat niet? Maar helaas kleven er aan al die huidbleek-producten veel nadelen. Er zijn genoeg verhalen van mooie vrouwen die een huid vol brandplekken, littekens en pigmentvlekken hebben overgehouden aan zo’n product. Op zich is dit logisch. Middelen die je haar, huid of tanden bleken zijn chemisch en vaak extreem agressief. Daarom valt het af te raden om zulke producten te gebruiken.

Om toch een lichtere huid te krijgen, om welke reden dan ook, hebben we voor jou de volgende (veilige) huis- tuin- en keukentips.

Tip 1. Lichtere huid door zonnebrandcrème

Als jij graag een lichte huid wilt, gebruik dan altijd zonnebrandcrème. Zowel in de zomer als in de winter, want ook in de winter zijn UV-stralen aanwezig. In de winter komt echter alleen je gezicht in aanraking met deze stralen, dus je hoeft dan ook alleen je gezicht in te smeren.

Tip 2. Lichtere huid door scrubben

Scrub daarnaast je lijf en je gezicht één keer per week. Hiermee verwijder je dode huidscellen, welke ervoor zorgen dat je huid donkerder lijkt. Daarnaast zorgt scrubben er ook voor dat je huidcellen zich vernieuwen en herstellen, waardoor je eigen huidskleur weer omhoog komt.

Tip 3. Lichtere huid met keukenmiddeltjes

De volgende keukenmiddeltjes schijnen je huid lichter te kunnen maken, maar let op: dit is niet bewezen en gebruik is op eigen risico.

  • Huid bleken met citroensap
    Citroensap staat bekend om het blekende effect. Daarom gebruiken veel mensen dit om hun haar blonder te maken en hun tanden te bleken. Tomaten zitten vol met anti-oxidanten die de pigmentatie van je huid verminderen. Samen dus een gouden combinatie voor een mooier huidje: Meng wat citroensap en tomatensap door elkaar en masseer dit in op je gereinigde huid. Laat het een paar minuten intrekken, spoel het vervolgens af en dep dan je gezicht weer droog. Smeer daarna je huid in met een verzorgende crème. Doe dit maximaal twee keer per week.
  • Huid bleken met een masker
    Maak zelf één keer per week een masker om je huid te bleken. Het masker maak je als volgt: meng één eetlepel sandelhout poeder, citroensap, tomatensap en komkommersap tot een gladde pasta. Breng deze aan op een schone huid en laat het intrekken en opdrogen. Als het is opgedroogd mag je het masker afspoelen en je gezicht afdrogen. Vervolgens smeer je je huid in met een verzorgende crème. Doe ook dit niet vaker dan twee keer per week.
  • Huid bleken met zoethoutextract
    Zoethoutextract bevat glabridin, een natuurlijk bleekmiddel voor de huid. Je kunt iedere ochtend en avond een dun laagje aanbrengen op een gereinigde huid. Smeer je daarna evengoed in met je dagcrème. Zoethoutextract kun je online bestellen. Je ontvangt dan een flesje die je op een koele en donkere plaats moet bewaren. Test altijd eerst het product op een klein en weinig zichtbaar gedeelte van je huid, om te zien of je huid er tegen kan.

Tip 4: Je huid lichter laten lijken met make-up

Tot slot kun je een lichte huid ‘faken’ door make-up te gebruiken, zoals bijvoorbeeld foundation. Koop een foundation die één of twee tinten lichter is dan je eigen huidskleur en smeer dit egaal uit. Ook over je hals. Zorg ervoor dat je niet meer dan één of twee tinten lichter gaat, want meer dan dat valt teveel op. Gebruik het liefst een foundation die ook beschermt tegen de zon. Als er 'SPF' op de verpakking staat dan zit je goed (Sun Protection Factor).

De gevolgen van schadelijke huid bleekmiddelen. In dit geval in Afrika, waar het bleken van de huid populair is.

Tot slot

Met de huidbleek tips in combinatie met make-up zul je vast een heel eind komen. Mocht je toch niet het resultaat bereiken waar je op hoopte, grijp dan niet meteen alsnog naar een whitening product. Want hoe ontevreden je ook bent over je huidskleur, er is niets erger dan een beschadigde en verbrande huid vol lelijke plekjes. Daar kom je namelijk nooit meer vanaf. Zie ook het filmpje.

Heb je zelf je huid gebleekt of goede tips? Deel ze hier met anderen, door hieronder een reactie achter te laten. Meld je aan voor onze mailinglist om op de hoogte te blijven van beauty tips.

Zie ook ons artikel over anus bleken of tips voor een gezonde en mooie huid .