Bijgewerkt: | Ola Kareem

Huidveroudering tegengaan - tips voor een gezonde huid zonder rimpels

Een slappe huid, rimpels en pigmentvlekken: iedereen krijgt er mee te maken bij het ouder worden. Erg sexy is het niet, maar helaas onontkoombaar. Huidveroudering is een natuurlijk proces wat we niet kunnen tegenhouden of stoppen. Maar wat we gelukkig wél kunnen doen is het huidverouderingsproces vertragen.

Huidveroudering: genezen is beter dan voorkomen

Veel mensen denken dat je pas een rimpelcrème moet gaan gebruiken bij de eerste rimpels. Dit is zeker niet waar, hier geldt juist “voorkomen is beter dan genezen”. Sterker nog, als je pas vanaf je veertigste je huid gaat verzorgen, dan ben je al te laat.

Zijn de rimpels er eenmaal, dan kan geen enkele crème of andere natuurlijke oplossing je van die rimpels af helpen. Daarom is het zaak om eigenlijk al tussen je twintigste en dertigste levensjaar te beginnen met een anti-huidveroudering verzorgingsroutine. In die leeftijdsfase begint namelijk het verouderingsproces, ook al zijn de tekenen hiervan pas zichtbaar rond je veertigste.

Oorzaken van huidveroudering

Hoe snel je huid tekenen vertoond van veroudering is afhankelijk van je gedrag en je genen.

 • Huidveroudering is een natuurlijk proces
  Bij het ouder worden veranderen er een aantal processen in de huid. De opperhuid wordt dunner en het aantal bloedvaten in de huid wordt kleiner. De aanmaak van collageen vermindert, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Hierdoor ontstaan rimpels. Ook maken talgklieren steeds minder talg aan, wat zorgt voor een droge huid. Een droge huid is gevoeliger voor rimpels en vlekjes. Pigmentvlekjes ontstaan doordat de pigmentcellen bij het ouder worden steeds minder goed over de huid verdeeld worden. Zo ontstaan er lichtere en donkere vlekken. Genetische factoren spelen een grote rol in huidveroudering: de ene huid wordt sneller oud dan de andere.
 • Zonlicht en roken
  Het is algemeen bekend dat teveel zonlicht op de huid slecht is. Van de UV-stralen in zonlicht kun je kanker krijgen, maar deze stralen zorgen ook voor een snellere huidveroudering. De UV-straling in zonlicht beschadigt namelijk bindweefsel en elastinevezels, waardoor er sneller rimpels ontstaan. Stoffen die rokers via sigarettenrook binnen krijgen, hebben hetzelfde effect.

Het huidverouderingsproces vertragen

Het huidverouderingsproces kun je niet stoppen maar wel vertragen. Dit doe je door op tijd te beginnen met de juiste verzorging en een gezonde leefstijl.

 • Anti-rimpelcrème
  Begin tussen je twintigste en dertigste levensjaar met het smeren van antirimpel-crème. Er zijn ook dag- en nachtcrèmes met een anti rimpel element erin. Zo hoef je niet teveel verschillende crèmes op je nachtkastje te hebben staan
 • Pas op met de zon
  Ga niet teveel in de zon, en smeer je altijd in met een goede zonnebrandcrème die een juiste factor heeft voor jouw huid. Smeer jezelf ook altijd na het zonnen in met een aftersun en/of een hydraterende bodylotion.
 • Drink voldoende
  Drink ongeveer 2 liter vocht per dag en eet veel fruit, groente en vezelrijke producten. Ook producten met goede vetten, zoals zalm en avocado doen wonderen voor de huid.
 • Beperk ongezond gedrag
  Vermijd stress, sigaretten, drugs en alcohol zoveel mogelijk.

Huidveroudering tegengaan met een cosmetische ingreep

Er zijn diverse cosmetische ingrepen die de huid stimuleren om zichzelf te vernieuwen en verjongen. De bekendste ingrepen staan hieronder.

 • Chemische peeling
  Met een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag verwijderd. Na deze peeling herstelt de huid zich en ziet er weer als ‘herboren’ uit: frisser en jonger. Deze behandeling is goed ter vermindering van rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens. Ook is het soms mogelijk om voorstadia van huidkanker te behandelen met een peeling.
 • Dermabrasie
  Dermabrasie is geschikt om kleine rimpeltjes, tatoeages, oppervlakkige littekentjes als gevolg van bijvoorbeeld acne, en kleine beschadigingen van de huid te behandelen.
 • Facelift
  Een facelift kan helpen om tekenen van veroudering terug te draaien. Zoals rimpels en lijnen in het gezicht, of uitgezakte wangen en plooien in de hals.
 • S-lift
  Een minder ingrijpende vorm van een facelift is een S-lift, die ook wel MACS-lift genoemd wordt. De S-lift wordt met name toegepast bij de wat mildere symptomen van veroudering.

Bovenstaande behandelingen zijn niet bedoeld voor mensen die nog een stevige en gezonde huid hebben. In principe worden mensen onder de 30 jaar dan ook niet behandeld. Mocht je al wat ouder zijn, en een behandeling overwegen, dan is het verstandig om te bedenken dat bovenstaande behandelingen altijd een zeker risico met zich meedragen. Rimpels zijn misschien niet mooi, maar ze zijn ook niet slecht voor de gezondheid. Het is meer de vraag of jij er persoonlijk heel veel last van hebt. Je doet er goed aan niet te lichtzinnig te denken over een behandeling, en goed de voordelen en potentiële nadelen tegen elkaar af te wegen.

Heb jij een behandeling tegen huidveroudering ondergaan? Deel je verhaal hieronder (eventueel anoniem) in de reacties!