Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Hyaluronzuur in crèmes, fillers & serums: wat doet het voor je huid?

Als er één stofje is dat ons eeuwige jeugdigheid belooft, dan is het hyaluronzuur. Het zou rimpels tegengaan en de huid soepel en glad houden. Hyaluronzuur komt in het lichaam voor, wordt aan crèmes toegevoegd en is beschikbaar in de vorm van fillers. Maar wat is het precies? En wat doet het voor je huid?

Hyaluronzuur: een natuurlijke stof

Dokter Frodo Gaymans legt het verschil uit tussen hyaluronzuur in crèmes en injecties.

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het komt voor in ons lijf, maar ook in de huid. In het bindweefsel van de huid, om precies te zijn. Hyaluronzuur is verantwoordelijk voor een snelle genezing van wondjes en voor het soepel kunnen bewegen van onze gewrichten. Maar waarom we écht van hyaluronzuur houden: het houdt vocht vast. Een gram hyaluronzuur kan wel zes liter vocht vasthouden. Niet zo vreemd dus dat dit stofje voor een groot deel bepalend is voor het vochtgehalte van je huid. Hoe meer hyaluronzuur er in je huid aanwezig is, hoe gehydrateerder je velletje is en hoe kleiner de kans op vroegtijdige huidveroudering is.

De voordelen van hyaluronzuur

Dit wonderingrediënt heeft dus alles te maken met vocht en hydratatie. Het is een feit dat naarmate de jaren verstrijken, de huid minder vol en stevig aanvoelt. Door je huid dagelijks van voldoende vocht te voorzien – dat kan door veel water te drinken, maar ook door je huid van buitenaf goed te hydrateren – zorg je ervoor dat je huid langere tijd flexibel en stevig blijft.

Een gehydrateerde huid heeft vaak een sterke huidbarrière, welke weer verantwoordelijk is voor het buiten de deur houden van huidproblemen als acne. Ook oogt een huid met een sterke barrière mooier: de huid is vol, stevig, soepel en glad. Een ander groot voordeel van hyaluronzuur is dat dit stofje beschermt tegen vrije radicalen, zoals UV-straling en smog.

Hyaluronzuur in serums en crèmes

Niet zo vreemd dus dat de cosmetica-industrie massaal hyaluronzuur toevoegt aan crèmes, serums en andere smeerseltjes. Dit stofje wordt immers in één adem genoemd met hydratatie, en een goed gehydrateerde huid is minder gevoelig voor rimpels en lijntjes. Door langdurig en dagelijks met een crème met hyaluronzuur te smeren, zul je merken dat je huid op den duur steviger, voller en beter gehydrateerd is.

Op de lange termijn merk je wellicht dat je er minder lijntjes en rimpels bij hebt gekregen. Wat hyaluronzuur helaas niet kan, is bestaande rimpels wegnemen. Door de huid goed te hydrateren zal deze voller ogen en de rimpels wellicht minder diep laten zijn, maar écht rimpelloos kan een crème met hyaluronzuur je niet laten worden.

Waar moet ik op letten als ik een crème of serum met hyaluronzuur aanschaf?

Veel fabrikanten liften mee op de hyaluronzuurhype. Laat je niet misleiden en check altijd hoe hoog hyaluronzuur op de ingrediëntenlijst staat. Hoe eerder dit ingrediënt wordt genoemd, hoe meer ervan in de crème zit. Staat hyaluronzuur ergens onderaan het lijstje? Dan kun je ervan uitgaan dat er weinig van deze stof aanwezig is in je crème. Zit er wel voldoende hyaluronzuur in, maar zie je verder dat het product alcohol, parfum of andere synthetische stoffen bevat? Laat het dan ook liever staan.

Voor wie is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is geschikt voor alle huidtypen. De stof wordt echter het beste opgenomen door een normale tot vette huid, omdat er in deze huidtypes voldoende vocht en talg aanwezig is. Bij een droge huid zijn er extra ingrediënten nodig om de hyaluronzuur tot zijn recht te laten komen, zoals cyclopentasiloxane. Deze stof laat een vettig laagje achter op de huid, waardoor het vocht niet kan ontsnappen.

Fillers op basis van hyaluronzuur

Wil je het serieus aanpakken? Het huidvolume is te vergroten met fillers op basis van hyaluronzuur. Deze hyaluronzuur lijkt erg op de lichaamseigen hyaluronzuur en is daardoor relatief veilig. Een hyaluronzuurfiller is kleurloos en wordt geregeld toegepast om rimpels, zoals lachrimpels, kraaienpootjes en fronsrimpels op te vullen. Maar fillers op basis van hyaluronzuur zijn nog wel het beste in het steviger en voller maken van de huid. Zo kunnen lippen vergroot worden met een hyaluronzuurfiller en kan er ook volume worden toegevoegd aan de wangen of jukbeenderen.

Zo werkt een hyaluronzuurfiller

Een hyaluronzuurfiller wordt met een kleine naald onder de huid aangebracht. Zo wordt er extra hyaluronzuur toegevoegd aan de diepere lagen van de huid, waardoor deze meer volume krijgt en op den duur gehydrateerder en steviger aanvoelt. Het doet wat een kwalitatieve crème met hyaluronzuur doet, maar dan keer 1000. Hyaluronzuurfillers zijn tijdelijk: het effect houdt zes tot twaalf maanden aan. Fijn is wel dat je bij herhaling steeds minder hyaluronzuur nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
Wil je meer lezen over fillers en het verschil met botox? Bekijk dan dit artikel.

Tot Slot

Kort gezegd kan een crème met hyaluronzuur van toegevoegde waarde zijn voor iedereen die zijn huid van extra vocht wil voorzien. Het effect van hyaluronzuur in crèmes heeft meer kans van slagen wanneer je huidverzorgingsroutine is toegespitst op anti-aging en het hydrateren van je huid. Regelmatig exfoliëren, de huid beschermen met een SPF en het gebruik van een vochtinbrengend masker horen hier absoluut bij. En water drinken, veel water drinken. Voor een duidelijker resultaat kun je fillers op basis van hyaluronzuur overwegen. Deze relatief veilige fillers geven je huid maximaal een jaar lang meer volume en stevigheid, wat de kans op nieuwe rimpels verkleint en je een jonger en frisser uiterlijk geeft.

Ben jij al bekend met hyaluronzuur? Laat ons je ervaring weten door hieronder te reageren!