Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Ingevallen slapen opvullen met fillers

Je slapen zitten aan de zijkant van je hoofd, schuin boven je ogen. Krijg je last van ingevallen slapen? Dan zul je zien dat je ouder en zelfs ongezonder oogt. Vóór de tijd van cosmetische ingrepen was dit iets waar we ons bij neer moesten leggen, maar tegenwoordig zijn ingevallen slapen goed te behandelen. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van ingevallen slapen en leggen we uit welke behandelingen een einde kunnen maken aan dit probleem.

De oorzaak van ingevallen slapen

Door de jaren heen wordt de huid slapper. Dit komt omdat het volume afneemt en er elasticiteitafname optreedt. Hoe ouder de huid wordt, hoe minder vet, spieren en botweefsel er in de huid aanwezig zijn. Bij de slapen is dit erg zichtbaar, omdat de botstructuur lager ligt. Door volumeverlies kan de vorm van ons gezicht veranderen. Ingevallen slapen zijn hier een typisch voorbeeld van.

Hoe zien ingevallen slapen eruit?

Locatie van de slapen
Locatie van de slaap.

Je herkent ingevallen slapen aan de ‘ingedeukte’ huid aan de zijkant van je hoofd, tussen de ogen en de haargrens.

Ingevallen slapen kunnen heel subtiel beginnen, maar steeds dieper worden naarmate je ouder wordt. Hoe ouder de huid wordt, hoe meer volume de huid verliest en hoe meer de slapen gaan invallen. Ingevallen slapen worden ook wel holle slapen genoemd.

Waarom zijn ingevallen slapen zo vervelend?

Holle slapen zijn een vervelend probleem. Ze zorgen ervoor dat je er vermoeider uitziet, maar geven je vooral een ouder uiterlijk. Ook kunnen ingevallen slapen ervoor zorgen dat je gezicht smaller oogt en je jukbeenderen meer worden geaccentueerd. Dit wordt soms in verband gebracht met een ongezond uiterlijk en leven. Tot slot gaan ingevallen slapen vaak samen met naar beneden wijzende wenkbrauwen. De huid bevat minder weefsel, wat voor dit hangende effect en dus een vermoeider uiterlijk zorgt.

Behandelingen tegen ingevallen slapen

De combinatie van vermoeider, ouder en ongezonder lijken, zorgt ervoor dat veel mensen hun ingevallen slapen laten behandelen. Dit kan met verschillende soorten fillers. Een filler vult de huid rondom de ogen op, wat voor een herstel van de veranderde gezichtsvorm zorgt. Ook gaan je wenkbrauwen weer wat omhoog staan en verdwijnen de fijne lijntjes rondom de ogen (grotendeels).

Verschillende soorten fillers tegen ingevallen slapen

Cosmetische artsen maken onderscheid tussen hyaluronzuurfillers en synthetische fillers. Voor ingevallen slapen maakt het weinig uit welke van de twee je kiest. Voorbeelden van hyaluronzuurfillers zijn Juvéderm en Restylane. Als het op synthetische fillers aankomt, kun je onder meer kiezen uit Radiesse en Sculptra.

Het verschil tussen hyaluronzuurfillers en synthetische fillers

De meest gebruikte fillers in Nederland zijn hyaluronzuurfillers. Hyaluronzuur is een stof die van nature in de huid voorkomt en in de vorm van een filler volume geeft aan de huid. Een synthetische filler wordt ook wel collageen-stimulerende filler genoemd. Deze fillers geven de huid volume, maar stimuleren daarnaast de aanmaak van collageen. Zowel hyaluronzuurfillers als collageen-stimulerende fillers geven mooie resultaten bij ingevallen slapen. Een arts kan adviseren welk type filler de beste keuze is voor jou.

In dit artikel lees je meer over de soorten fillers en wanneer je voor een filler kiest.

De behandeling met fillers

De behandeling om ingevallen slapen tegen te gaan, duurt meestal 20 tot 30 minuten. Met een flinterdunne, holle naald wordt de vloeistof door een arts geïnjecteerd. Dit kan gevoelig zijn, maar de meeste mensen ervaren een fillerbehandeling als nagenoeg pijnloos. Na de behandeling kun je direct naar huis en je dagelijkse werkzaamheden hervatten. Een fillerbehandeling tegen ingevallen slapen is 100% veilig.

De resultaten van fillers bij ingevallen slapen

Holle slapen met fillers voor- en nafoto
Holle slapen voor de filler-behandeling (links) en na de behandeling (rechts).

Fillers worden naar verloop van tijd afgebroken door het lichaam.

Het afbreken van de fillers duurt in de zone rondom de slapen ongeveer een jaar. Het resultaat van het opvullen van ingevallen slapen houdt daarom zo’n tien tot twaalf maanden. Dit is langer dan een fillerbehandeling voor bijvoorbeeld rimpels rondom de mond, omdat er bij de slapen nagenoeg geen spierbeweging is.

Na een jaar kan de behandeling desgewenst worden herhaald.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Samenvatting

Ingevallen slapen hebben alles te maken met huidveroudering. Wanneer de huid veroudert, ontstaat er volumeverlies. Door de afname van volume in de huid worden de oogkassen zichtbaarder en spreken we van ingevallen of holle slapen.

Ingevallen slapen kunnen je ouder, vermoeider en ongezonder doen lijken. Ook gaan de wenkbrauwen meer naar beneden wijzen, wat voor een vermoeide uitstraling kan zorgen.

Gelukkig zijn holle slapen goed te behandelen door middel van fillers. Je kunt kiezen uit hyaluronzuurfillers of synthetische fillers. Beide soorten fillers laten goede resultaten zien. Het resultaat van een fillerbehandeling bij ingevallen slapen houdt tot wel 12 maanden.

Een fillerbehandeling om ingevallen slapen tegen te gaan duurt maximaal een half uur, is nagenoeg pijnloos en 100% veilig. Na een jaar kan je de behandeling desgewenst herhalen.