Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Ingevallen wangen opvullen met fillers

Een ingevallen gezicht kan je er vermoeider, ouder of ongezonder laten uitzien dan je werkelijk bent. Maar waar komen ingevallen wangen precies vandaan? En nog belangrijker: wat kun je eraan (laten) doen?

Wat zijn ingevallen wangen?

We spreken van ingevallen wangen wanneer het gezicht volume verliest rondom de wangen. De jukbeenderen gaan meer uitsteken, de gezichtscontouren worden scherper en de wangen en het gehele gezicht ogen minder vol. Ingevallen wangen kunnen je er al snel nors, ongezond, oud of vermoeid uit laten zien. Terwijl dat vaak niet het geval is.

De oorzaken van ingevallen wangen

De voornaamste oorzaken van ingevallen wangen zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Ouderdom

Oorzaak: gewichtsverlies

Wanneer je (veel) afvalt, bijvoorbeeld omdat je een dieet volgt, zie je dit vaak als eerste aan je gezicht. Je gezicht oogt minder volumineus omdat je vetweefsel verliest. Hier is – wanneer je bewust gewicht verliest – niets aan te doen, gezien je de plekken waar het vetpercentage afneemt niet kunt uitkiezen. Ook plaatselijk afvallen is helaas niet mogelijk. Wanneer het niet de bedoeling is dat je gewicht verliest, is het raadzaam naar je dieet te kijken. Krijg je voldoende goede vetten, eiwitten en koolhydraten binnen? Een gezond, gevarieerd eetpatroon kan ervoor zorgen dat je op gewicht blijft. Zo kun je ingevallen wangen mogelijk voorkomen.

Oorzaak: ouderdom

Naarmate de jaren verstrijken, neemt het huidvolume en de elasticiteit van je huid af. Hier kun je niets aan veranderen: dit proces wordt van nature in gang gezet vanaf ons 25e tot 30e levensjaar. Een rijpere huid bevat minder vetweefsel en spieren, waardoor ingevallen wangen meer opvallen.

Je gezicht verandert door de jaren

Waar je gezicht in je jongere jaren wellicht werd getypeerd door volle wangen en een strakke kaaklijn, past dit zich in de loop van de jaren langzaam aan. De wangen worden minder vol en gelijktijdig daarmee gaan de mondhoeken vaak wat meer hangen, ontstaat er een zichtbare neus-lippenplooi en verliest de kaaklijn aan strakheid.

Ingevallen wangen behandelen met een filler

De huid volume geven. Dat is de uitgangspositie bij het behandelen van ingevallen wangen. Om die reden worden ingevallen wangen behandeld met fillers.

Een filler vult de holler wordende huid onder de jukbeenderen bij de wangen op. Eventueel kun je er tijdens de behandeling voor kiezen de neus-lippenplooi ook meteen op te vullen of ook (diepe) lijnen bij de mondhoek met een filler te laten behandelen. Vaak is dan onderdeel van een Liquid Facelift.

Tijdens een liquid facelift wordt in één behandeling het volumeverlies in je gezicht aangepakt

Verschillende soorten fillers

Voor het opvullen van de wangen kunnen verschillende soorten fillers gebruikt worden; synthetische of hyaluronzuurfillers. Juvéderm en Restylane zijn veelgebruikte hyaluronzuurfillers.

Synthetische fillers zijn onder meer Radiesse en Sculptra. Welke gebruikt wordt, is afhankelijk van de kliniek. Voor het resultaat maakt het weinig tot niets uit welk type filler je gebruikt.

Lees meer over de werking en de verschillende typen fillers

De behandeling

De wangen laten zich makkelijk behandelen met fillers. Bovendien is het een gebied waarin je vrijwel direct resultaat ziet. De fillerbehandeling tegen ingevallen wangen duurt maximaal dertig minuten. De behandelend arts zet een aantal prikjes in en rondom de wangen.

Veel fillers bevatten een verdovend stofje, waardoor je de prikjes amper voelt. Soms kan het gevoel na afloop wat branderig zijn, maar dit trekt vaak binnen een dag weg. Na de behandeling kun je je werkzaamheden direct hervatten.

Het effect

Wanneer je ingevallen wangen laat behandelen met fillers zul je merken dat aanwezige lijntjes en rimpels minder aanwezig of zelfs helemaal onzichtbaar worden en dat de wangen volumineuzer ogen. Je uitstraling is minder vermoeid en nors, maar juist jeugdig en gezond.

Dit resultaat houdt tot maximaal een jaar; daarna worden de fillers afgebroken door het lichaam. Is het effect niet meer zichtbaar? Dan kun je de behandeling tegen ingevallen wangen gerust herhalen.

Tot slot

Ingevallen wangen kunnen het gevolg zijn van (veel) afvallen of ouderdom. Wanneer je gewicht verliest, verlies je ook vetweefsel, óók in het gezicht. En naarmate de jaren verstrijken, neemt het vetweefsel en de spieren in het gezicht af, met ingevallen wangen als gevolg.

Wanneer je te maken krijgt met ingevallen wangen, gaan ook vaak de mondhoeken meer hangen en wordt de neus-lippenplooi zichtbaarder. Dit alles zorgt ervoor dat je er vermoeider, ouder, norser en/of ongezonder uitziet dan je daadwerkelijk bent.

Ingevallen wangen kun je tegengaan door de huid volume terug te geven middels fillers. Een filler vult de huid op, waardoor ingevallen wangen verdwijnen. Hiervoor worden synthetische of hyaluronzuurfillers gebruikt. Het effect is nagenoeg hetzelfde.

Een fillerbehandeling tegen ingevallen wangen duurt maximaal dertig minuten. Na een aantal prikjes in en rondom de wangen herstellen de gezichtscontouren zich en oogt het gezicht voller. Dit effect houdt tot ongeveer een jaar. Hierna kun je de behandeling herhalen.

Meer lezen?
Lees elders op onze site hoe je jukbeenderen met eigen vet of implantaten kunt opvullen.