Bijgewerkt: | Ola Kareem

Iovera 'Frotox' - rimpels bevriezen met een injectie

Botox heeft sinds kort een concurrent: Iovera. Dit is een nieuwe behandeling die rimpels tegengaat door de spieren te bevriezen. Daarom heeft het product nu al de bijnaam Frozen Botox, of kort gezegd Frotox, gekregen. Nederland is één van de eerste landen die deze nieuwe rimpelbehandeling aanbiedt.

Oké nu even in duidelijke taal: je gezicht laten bevriezen om rimpels tegen te gaan? Dat klinkt allesbehalve fijn! En toch schijnt het erg populair te gaan worden in beautyland. Net zoals die andere behandeling - cryolipolyse - waarbij van vrieskou gebruik wordt gemaakt, maar dan om vet te verwijderen. Waarom is kou de nieuwe hype in beautyland? In dit artikel lees je het.

Wat is Iovera/Frotox en waarom willen we het?

Botox en Frotox worden veel met elkaar vergeleken omdat beide behandelingen ervoor zorgen dat de spieren niet meer kunnen bewegen. Wat je wel moet weten, is dat de twee behandelingen echt totaal verschillend zijn.

  • Bij Botox wordt er een zeer giftig goedje in de spieren gespoten dat ervoor zorgt dat de spier slap wordt en niet meer kan bewegen. Zo worden nieuwe rimpels voorkomen.
  • Bij Frotox wordt er een extreem koud, maar absoluut ongiftig goedje in de spieren gespoten om de zenuwen die de spieren aansturen, te verslappen. Een Frotox behandeling gaat dus meer op een ‘natuurlijke’ wijze. Daarom denkt men dat deze behandeling populairder gaat worden dan Botox.

Spieren laten bevriezen, hoe werkt dat?

Behandeling van fronsrimpels met Iovera ('Frotox')

Zoals je net hebt gelezen, wordt er bij de Frotox behandeling een extreem koude vloeistof in de spier gespoten. Dit gebeurt door middel van een naald. De dokter spuit vloeibare stikstof van ongeveer -80 graden in de gezichtszenuwen. Het geven van de injectie duurt ongeveer een halve minuut. Het effect is niet per direct zichtbaar, dit heeft tijd nodig. Maar als de rimpels eenmaal weg zijn dan kun je er 2-3 maanden van genieten.

Zodra de spieren na een paar maanden weer zijn ‘opgewarmd’, moet je terugkomen voor een nieuwe behandeling. Per keer ben je minimaal rond de vierhonderd euro kwijt.

Voor welke rimpels is Frotox geschikt?

Frotox is niet geschikt voor alle rimpels in het gezicht. De behandeling wordt vooral voor fronsrimpels en lijnen op je voorhoofd gebruikt. Dit komt doordat de behandeling minder gericht is dan Botox. Bij Botox kan de dokter heel goed een specifieke spier pakken, terwijl bij Frotox een heel gebied wordt behandeld. Niet alleen de spier wordt behandeld, maar ook haar vertakkingen. Daarom is het niet handig om dit toe te passen op kraaienpootjes en de onderkant van het gezicht. Dit zou namelijk het hele onderste gedeelte kunnen verlammen.

Bekijk ook: behandelingen voor kraaienpootjes

Wat zijn de risico's van Frotox?

Sommige specialisten vinden dat de werking van Frotox nader onderzocht moet worden. Het is namelijk nog niet bekend hoe de huid op lange termijn zal reageren op de extreem koude behandelingen. Daarom kun je misschien beter wachten met deze nieuwe behandeling, totdat er meer over bekend is.

De bijwerkingen van de Frotox behandeling zijn hetzelfde als die van Botox. Je kunt last krijgen van een geïrriteerde rode huid met zwellingen en hoofdpijn.