Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Jezelf voorbereiden op een cosmetische operatie

In deze blogpost lees je welke stappen je moet ondernemen in de weken voorafgaand aan je cosmetische of plastische operatie. Een goede voorbereiding op een cosmetische operatie is belangrijk voor een voorspoedig herstel en een optimaal resultaat.

Let op: de hieronderstaande informatie is algemeen van aard. De kliniek waar je de ingreep ondergaat zal je voorzien van informatie die toegespitst is op jouw specifieke ingreep. Daarnaast zul je in veel gevallen een consulent aangewezen krijgen door de kliniek. Dit is bij uitstek de persoon om te benaderen met vragen over de voorbereiding.

>1 maand voor de operatie

Voordat je de operatie ondergaat is het belangrijk dat je lichamelijk en geestelijk klaar bent voor de operatie. Probeer daarom in de maanden tot weken voor de operatie voor jezelf een duidelijk beeld te krijgen van de ingreep. De meeste klinieken zullen je voorzien van operatie-informatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een folder. Daarnaast vind je ook op IdealBody.nl uitgebreide informatie over de meeste cosmetische behandelingen. Lees deze informatie goed en tijdig door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Is iets niet duidelijk of heb je vragen? Neem dan contact op met je behandelend arts.

afbeelding Jezelf voorbereiden op een cosmetische operatie

Plan vooruit

Bij de meeste chirurgische ingrepen kun je niet direct na de operatie weer aan het werk. Zorg er daarom voor dat je de eerste dagen tot weken na de operatie, afhankelijk van de ingreep, vrijaf neemt van werk. Regel daarnaast eventueel hulp voor in de huishouding.

Heb je kinderen? Dan kan het verstandig zijn om voor hen opvang te regelen of goede afspraken te maken met je partner en/of andere familieleden.

Houd rekening met de nacontrole! Vaak is het nodig om enkele weken na de operatie terug te keren in de kliniek voor een nacontrole en/of het verwijderen van hechtingen. Plan dus geen vakantie in de eerste weken na de operatie.

Geef in elk geval een maand voorafgaand aan de ingreep aan je behandelend arts of consulent door welke medicatie je gebruikt. Zo kan de arts je vertellen of en wanneer je dient te stoppen met je medicatie.

6-3 weken voor de operatie - stoppen met roken

De meeste artsen zullen je adviseren om 6 tot 3 weken voor de operatie te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten en zorgt daardoor voor een groter risico op complicaties tijdens en na de operatie. Ook de eerste weken na de operatie is het verstandig om niet te roken.

2-1 weken voor de operatie - stop met het drinken van alcohol

Stop volledig met het drinken van alcohol. Alcohol verdunt het bloed en kan daardoor voor complicaties zorgen, zoals bloedingen of een slechtere wondgenezing. Let op: er zijn ook artsen die adviseren om pas 48 uur van te voren te stoppen met drinken.

7 dagen tot 3 dagen voor de operatie - stop met bloedverdunners

Gebruik je bloedverdunners, dan zul je het gebruik moeten staken in de week voorafgaand aan de operatie. De meeste artsen hanteren de volgende adviezen:

  • 7 dagen voor de operatie: stoppen met aspirine (Ascal, APC & asprobruis)
  • 3 dagen voor de operatie: stoppen met sintrom(mitis)

2 dagen voor de operatie - maak je huis op orde

Het kan verstandig zijn om huishoudelijke taken zoveel mogelijk af te maken voor de ingreep. Denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen, het schoonmaken van het huis en het doen van de was.

Zorg ook voor voldoende comfortabele kleding en koop icepacks. Deze kun je gebruiken om een eventuele zwelling te verminderen.

Het kan verstandig zijn om wat magazines, boeken, cd’s of films aan te schaffen voor de eerste dagen na de operatie.

Laatste avond voor de operatie

De laatste avond voor de ingreep is voor veel mensen stressvol. Zo kun je je ziek voelen van de zenuwen en/of geïrriteerd zijn. Veel mensen kunnen daarnaast maar moeilijk de slaap vatten.

  • Meditatie en/of ademhalingsoefeningen kunnen soms helpen om de stress te verlagen en gemakkelijk in slaap te komen.
  • Daarnaast kan het slim zijn om een ontspannen activiteit te plannen. Kijk bijvoorbeeld een comedy, of neem een massage.

Dag van de operatie

Wanneer je voor de operatie onder narcose gebracht wordt of een ‘roesje’ ontvangt, dan mag je meestal vanaf middernacht op de dag van de operatie niets meer eten.

In sommige gevallen moeten enkele uren voor de ingreep medicijnen worden ingenomen. Als dit het geval is, dan zul je hier instructies voor ontvangen.

Draag op de dag van de ingreep gemakkelijk zittende kleding. De meeste artsen zullen je daarnaast afraden om make-up of sieraden te dragen.

Tot Slot

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor cosmetische operaties gaat dit zeker op. Door je goed voor te bereiden verklein je de kans op complicaties en zorg je voor een mooier en beter eindresultaat.

Deze blogpost maakt onderdeel uit van een serie (deel 5):