Kalknagels - de oorzaak, behandelingen & tips ter voorkoming
Een verkleurde en verdikte nagel, meestal bij een teen, heet een kalknagel. Een kalknagel is meestal witgelig van kleur, maar kan soms ook groen of bruin zijn. De nagel kan daarnaast brokkelig en erg dik zijn; zo dik zelfs dat je er met een nagelschaar niet doorheen komt. Ruim tweederde van de Nederlanders heeft weleens last van een kalknagel. In dit artikel lees je wat een kalknagel precies is en wat je ertegen kunt doen tegen.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft een kalknagel niets met kalk te maken maar met een schimmelinfectie.
Oorzaak kalknagels: schimmelinfecties
Kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel. Deze huidschimmel kun je oplopen door lichamelijk contact met een 'besmet' persoon. Ook door contact met schimmelsporen, bijvoorbeeld via een zwembadvloer, kun je een huidschimmel oplopen. Wanneer je afweersysteem niet goed genoeg werkt, krijgt de huidschimmel de kans om te groeien.
Wanneer de huidschimmel groeit, kan de huid rood worden en/of gaan schilferen. Daarnaast kunnen er zachte, witte plekken tussen de tenen ontstaan. Dit is in feite voetschimmel en deze voetschimmel kan een nagel infecteren. Meestal begint dat bij het topje van de teen, waar de nagel witgeel kleurt. Daarnaast kan de nagel heel dik en brokkelig worden.
Hoe herken je een kalknagel?

Een kalknagel herken je aan de volgende kenmerken:
- Verkleuringen van de nagel
- Verdikking van de nagel
- Viezigheid en huidschilfers onder de nagel
- Vervorming van de nagel
- Vertraagde groei van de nagel
- De nagel is broos en brokkelt makkelijk af
Is een kalknagel schadelijk?
In eerste instantie lijkt een kalknagel een onschuldig probleem. Het is vooral vervelend wegens de pijn en schaamte die erbij komt kijken. Toch kan een kalknagel wel degelijk schadelijk zijn wanneer er niets aan wordt gedaan. Een kalknagel kan zo erg verdikt zijn dat hij tegen de schoen drukt en daardoor pijn doet. Daarnaast kan een kalknagel de huid beschadigen waardoor er een wondje ontstaat. Door dat wondje kan de teen ontstoken raken. Als een schimmelnagel niet behandeld wordt, kan de infectie zich zodanig uitbreiden dat je er nooit meer vanaf komt. Daarnaast is het feit dat je anderen kunt besmetten een gevaar en reden om een kalknagel te behandelen.
Wat kun je doen om kalknagels te voorkomen?
Om de kans op kalknagels te verkleinen moeten schimmels geen kans krijgen om te groeien. In vochtige omstandigheden groeien schimmels het hardst, daarom is het belangrijk om je huid na het douchen of zwemmen goed af te drogen, ook tussen de tenen.
Daarnaast is het belangrijk de voeten niet te vaak met zeep te wassen. Dit haalt namelijk het beschermende vetlaagje op de huid weg. Draag op openbare vochtige plekken zoals douches en zwembaden het liefst slippers tegen besmettingsgevaar.
Dit zijn de belangrijkste tips om kalknagels te voorkomen:
- Houd je nagels goed bij en deel je nagelinstrumenten, zoals een nagelschaar of vijl, niet met anderen
- Draag altijd goede en schone schoenen en was sportschoenen regelmatig
- Houd je huid schoon en droog
- Gebruik niet teveel zeep
- Draag zoveel mogelijk slippers in vochtige ( vooral openbare) plekken
- Draag bij het zwemmen het liefste waterschoenen
- Ga na een bezoek aan een zwembad of wellnesscentrum goed douchen.
Wat kun je doen als je al een kalknagel hebt?
De schimmelinfectie die zorgt voor de kalknagel kun je helaas niet zelf weghalen. Wel kun je je kalknagel er wat minder slecht uit laten zien. Een verdikte kalknagel kun je bijvoorbeeld met een vijl of puimsteen bijwerken om een deel van de verdikking weg te halen. Dit kun je natuurlijk ook laten doen bij een pedicure. Om de schimmel zelf weg te halen is er echter meer nodig.
Behandelingen tegen kalknagels
Met antischimmelmiddelen kun je de groei van de schimmel beperken en uiteindelijk helemaal stoppen. Daarnaast zijn er middelen die de nagel helpen weer gezond te worden, zodat de omstandigheden voor de schimmel om te overleven slechter worden.
Antischimmelmiddelen tegen kalknagels
Antischimmelmiddelen zijn in de vorm van vloeistoffen aan te brengen op de nagel. Deze vloeistoffen kunnen echter alleen schimmels verwijderen die zich op het oppervlak van de nagel bevinden. Bij de meeste kalknagels zit de schimmel echter ook dieper. Voor deze kalknagels kun je tabletten innemen zodat de schimmel van binnenuit wordt bestreden. Je kunt je hierin laten adviseren door je huisarts of dermatoloog.
IPL- of laserbehandeling
Wanneer alle crèmes, vloeistoffen en zalfjes niet helpen, kan een kalknagel verwijderd worden door middel van een IPL- of laserbehandeling. Bij deze behandelingen worden de schimmels gedood door opwarming van de nagel en de huid zelf. Meestal zijn drie behandelingen met tussenperiodes van een maand voldoende om de kalknagel te bestrijden. Zo’n behandeling kost in totaal tussen de 100 en 200 euro per nagel.
Ten Slotte
Kalknagels zijn een veel voorkomend probleem. Gelukkig kun je met de nodige voorzorgsmaatregelen voorkomen dat je er last van krijgt.
Heb je al last van een kalknagel? Maak dan een afspraak bij je huisarts en overleg over de beste behandeling voor jouw kalknagel.
Heb jij weleens last gehad van kalknagels en heb je goeie tips om ervan af te komen? Deel ze met ons door onderaan dit artikel te reageren.