Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Kleine ogen groter laten lijken: tips & tricks

Grote, sprekende ogen zijn de blikvangers van je gezicht. Maar niet iedereen is ermee gezegend. Heb je kleine ogen? Er zijn genoeg trucjes om je kijkers groter te laten lijken. We vertellen je graag hoe je met make-up de illusie van grote ogen wekt. Ook leggen we uit wanneer een ooglidcorrectie de oplossing.

Grote of kleine ogen?

Of je grote of kleine ogen hebt, is genetisch bepaald. Hebben je ouders grote ogen? Grote kans dat ook jij opvallende kijkers hebt. Hetzelfde geldt voor kleinere ogen. Er is weinig aan te doen, maar er zijn handige tips & tricks die je ogen wel degelijk groter kunnen laten lijken. Make-up doet meer dan je denkt!

7 tips voor het groter laten lijken van je ogen

De oplossing voor opvallendere, grotere ogen schuilt in je beautycase. Met de juiste make-upproducten kom je heel ver. We zetten de zeven ultieme tips op een rij.

 1. Een egale huid.
  Hoe egaler de huid rondom de ogen, hoe uitgeslapener je eruit ziet en hoe groter je ogen optisch lijken. Egaal wil zeggen: zonder donkere kringen en wallen. Dit bereik je met een goede concealer. Kies er één die nét iets lichter is dan je eigen huidskleur, breng de concealer in vier stippen aan onder je ogen en werk de concealer uit met een vochtig sponsje, je vingers of met een concealerpenseel. Even afpoederen en de basis voor een grotere oogopslag is gelegd.
 2. Werk met lichte kleuren.
  Hoe donkerder de kleuren die je op je oogleden aanbrengt, hoe kleiner je ogen lijken. Niet voor niets laat een smokey eye – waarbij veelal grijze en zwarte tinten oogschaduw worden gebruikt – je ogen voor zeker de helft kleiner kijken. Wil je toch oogschaduw gebruiken? Kies voor wit, ivoorkleurig of crème.
  illustratie ogen
  Taylor Swift maakt slim gebruik van make-up om haar kleine ogen groter te laten lijken.
 3. Je beste vriend: een wit oogpotlood.
  Een klassiek kohlpotlood is diepzwart. Maar wie kleine ogen heeft, laat deze variant liever links liggen. Een wit oogpotlood daarentegen doet wonderen voor een grote, intense oogopslag. Kleur de onderste waterlijn (het lijntje aan de binnenkant van je wimperrand) in met wit oogpotlood en je zal zien dat je ogen instant groter lijken. Wil je het echt goed doen? Neem dan ook de bovenste waterlijn mee. Dit vergt enige oefening, maar het is de moeite waard.
 4. Werk met diepte.
  Met de juiste oogmake-up kun je heel goed diepte creëren. Het is de sleutel naar een grotere oogopslag. Breng in de arcadeboog (de oogplooi) een kleur oogschaduw aan die iets donkerder is dan je eigen huidskleur. Dit kan taupe zijn, of heel lichtbruin. Werk deze kleur goed uit met een penseel. Meer diepte zorgt voor optisch grotere ogen.
 5. Strakke wenkbrauwen.
  Wie haar ogen groter wil laten lijken, doet er slim aan de wenkbrauwen in een perfecte vorm te modelleren. Je wenkbrauwen zijn de omlijsting van je gezicht en zorgen er tevens voor dat je oogopslag intenser en groter lijkt. Laat je brows in model brengen door een schoonheidsspecialist; die heeft er als geen ander kijk op. Daarna is het een kwestie van bijhouden.
 6. Laat de binnenste ooghoek stralen.
  Een glanzende, witte tint oogschaduw in de binnenste ooghoeken zorgen niet alleen voor een uitgeslapen blik; het laat je ogen ook groter lijken. Breng met je wijsvinger een kleine hoeveelheid glanzende oogschaduw aan in de binnenste ooghoek. Het resultaat? Een opener, meer uitgeslapen blik.
 7. Zwarte, gekrulde wimpers.
  Tot slot: mascara doet iedere vrouw goed. Het opent de blik, laat je er wakker en verzorgd uitzien én zorgt voor optisch grotere ogen. Investeer in een goede mascara die niet alleen volume geeft, maar de wimpers ook van krul en lengte voorziet. Een mascara komt nog beter tot zijn recht op wimpers die eerst zijn gekruld met een wimperkrultang. Neem je wimpers tussen een warme wimperkrultang, hou dit zeker vijf seconden vast en laat voorzichtig los. Door de mascara direct aan te brengen, blijft de krul in je wimpers zitten. De hele dag!

Dit moet je níet doen wanneer je je ogen groter wil laten lijken

Ga je aan de slag met make-up om je ogen groter te doen lijken? Deze make-upproducten kun je beter laten liggen:

 • Eyeliner. Een donker lijntje boven of onder je ogen maakt je ogen kleiner. Hoe dikker de lijn, hoe kleiner je oog lijkt.
 • Donkere oogschaduw. Hoe donkerder de kleuren, hoe kleiner je ogen lijken.
 • Te donkere concealer. Niet alleen benadrukt een te donkere concealer je donkere kringen extra; ook verkleint het je ogen optisch.

Help! Hangende oogleden

Wist je dat hangende oogleden je ogen ook kleiner doen lijken? Helaas is make-up niet opgewassen tegen dit vervelende probleem.

Hangende oogleden ontstaan wanneer je de spieren rondom de ogen verslappen en de huid minder elastisch wordt. Het resultaat is een ophoping van losse huid bij de bovenste oogleden en dus hangende oogleden.

Oogleden die hangen, zorgen voor optisch kleinere ogen, maar brengen nog veel meer ongemakken met zich mee, zoals:

Een ooglidcorrectie tegen overhangende oogleden en kleinere ogen

Voorlichting over ooglidcorrecties.

Heb je veel (slappe) huid rond de ogen? Overhangende en/of hangende oogleden kunnen chirurgisch verholpen worden. Een ooglidcorrectie kan een einde maken aan de klachten die gepaard gaan met hangende oogleden. Een bijkomend voordeel is dat de ogen na de ingreep minder klein lijken.

Overweeg je een ooglidcorrectie om hangende oogleden tegen te gaan en je ogen weer groter te laten lijken?

Tijdens een consult met een cosmetisch arts worden al je vragen en wensen besproken.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

In dit artikel lees je meer over een correctie van hangende oogleden.

Tot slot

Voor optisch grotere ogen hoef je niet onder het mes. Met de juiste make-upproducten kun je veel bereiken.

Zo kun je het beste werken met lichte kleuren, dien je eyeliner te vermijden, zijn een egale huid en strakke wenkbrauwen de sleutel naar grotere ogen én doen zwarte, gekrulde wimpers wonderen.

Heb je behalve kleine ogen ook hangende oogleden? Wie weet is een ooglidcorrectie dan iets voor jou.

Heb jij kleine of grote ogen? Wat doe je eraan je ogen groter te laten lijken?