Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Kybella: injectable-behandeling tegen onderkin

There is a new injectable in town! Dé trend op het gebied van cosmetische behandelingen en een alternatief op Coolsculpting is misschien wel Kybella. Wat is Kybella en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is Kybella precies?

Grote kans dat je nog nooit van Kybella hebt gehoord. Niet zo vreemd: dit stofje dat net als botox wordt geïnjecteerd is relatief nieuw en is dit jaar komen overwaaien uit de Verenigde Staten. In de VS wordt Kybella al heel veel toegepast in cosmetische klinieken.

Foto kin

Kybella is een synthetische variant van de stof deoxycholinezuur. Een stof die van nature aanwezig is in ons lichaam. Het zuur zorgt ervoor dat plaatselijk vet wordt afgebroken en geabsorbeerd.

Er is ruim negen jaar aan Kybella gewerkt, voordat ze het product op de markt hebben gebracht. Tijdens het ontwikkelproces hebben er meerdere klinische studies plaats gevonden. Uit de uitkomsten hiervan is gebleken dat Kybella werkt als middel om vet rondom de kin weg te halen. Sterker nog: de FDA (Food and Drug Administration) in Amerika heeft Kybella goedgekeurd als middel dat de aanwezigheid van vet doet afnemen. De FDA beoordeelt medicijnen, voeding en medische hulpmiddelen. Ze hanteren hierbij zeer strenge keuringseisen. De eisen zijn meestal veel strenger dan die van vergelijkbare Europese instanties. Een FDA-approved label zegt daarom veel over de werkzaamheid en veiligheid van een product.

Waar helpt Kybella tegen?

Kybella is een injectable die vooralsnog alleen bedoeld is om vet in de kin te doen verminderen. Kort gezegd helpt Kybella je van je onderkin ("dubbele kin") af. Na een behandeling met deze stof is je kaak meer gestroomlijnd en is je onderkin verdwenen. Het wordt niet aangeraden dit middel op andere plaatsen te gebruiken als behandeling tegen vet.

Kybella is een behandeling waar veel vrouwen (en mannen!) ongetwijfeld blij mee zijn. Een onderkin laat je er immers vaak ouder en voller uitzien dan je in werkelijkheid bent.

Wat maakt Kybella zo bijzonder?

Vóór de introductie van Kybella was een chirurgische ingreep zoals een halslift de enige echt effectieve en veilige methode om een onderkin te verwijderen. Zonder in het lichaam te snijden was het niet mogelijk om op een effectieve manier plaatselijk vet weg te halen.

Met de komst van Kybella kan met een paar simpele injecties de onderkin aanzienlijk verkleind worden. Een relatief veiligere en simpelere manier om de onderkin te behandelen dus!

Hoe werkt Kybella?

Per sessie worden er zo’n 15 kleine prikjes gezet, wat in totaal nog geen twintig minuten in beslag neemt. In tegenstelling tot botox – waarbij de resultaten maximaal een half jaar zichtbaar zijn – blijft het effect van Kybella jarenlang zichtbaar. Hoe lang exact is nog niet bekend, omdat het middel nog geen tien jaar wordt toegepast en dit dus nog niet meetbaar is.

Lijkt het je wat om Kybella te gebruiken? Hou er rekening mee dat je tot zes behandelingen nodig hebt. Sommige vrouwen zijn na twee behandelingen al tevreden met het resultaat, anderen hebben zes Kybella-behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen er nodig zijn bespreek je uiteindelijk met de arts. Tussen de behandelingen dient telkens een maand tijd te zitten.

Zijn er ook nadelen?

Jarenlang een strakke kaaklijn zonder onderkin? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat klopt: er kleven wel degelijk een aantal nadelen aan de behandeling met Kybella.

Er is na de behandeling een vrij grote kans op roodheid, zwellingen en harde plekken in het behandelde gebied. Ook kan de kin een tijdje pijnlijk aanvoelen. Toch zijn dit geen heel gekke effecten; ze zijn vergelijkbaar met de risico’s die aan andere cosmetische behandelingen zoals bijvoorbeeld botox vastzitten.

Wil je meer weten over hoe anderen deze behandelingen hebben ervaren? Neem dan eens een kijkje op de Amerikaanse reviewsite RealSelf.com. Hier staan zeer veel voorbeelden en ervaringen van mensen die een Kybella behandeling hebben ondergaan.

In uitzonderlijke gevallen kan er ook zenuwschade optreden, waarbij ook het gevaar voor een ongelijke mond op de loer ligt. Gelukkig is de kans hierop slechts zeer klein.

Waar kan ik behandeld worden?

Op dit moment wordt Kybella nog niet toegepast in Nederlandse klinieken, maar dat gaat gezien de veelbelovende resultaten vast niet lang meer duren. Als je nu al behandeld wilt worden, dan zul je daar voorlopig helaas dus nog voor moeten uitwijken naar het buitenland. Mocht Kybella in ons land beschikbaar zijn, dan zul je in dit artikel een update aantreffen!

Alternatieven voor Kybella

Er zijn diverse andere behandelingen tegen een onderkin, zoals de halslift, lipolyse en cryolipolyse.

Met een halslift kan een onderkin chirurgisch worden 'weggesneden' en strak getrokken. Dit zorgt vaak voor een aanzienlijke verbetering.

Ook met een lipolyse-behandeling kan de onderkin worden aangepakt. Deze behandeling, ook in de vorm van een injectable, is in het verleden enkele jaren aangeboden. De resultaten van injectie-lipolyse waren echter vaak behoorlijk teleurstellend. Toen de Inspectie vervolgens meldingen kreeg over serieuze complicaties, is besloten de behandeling te verbieden. In Nederland kun je dus niet meer behandeld worden.

Een andere recente behandeling om de onderkin te verkleinen is cryolipolyse. Bij deze behandeling wordt het vet bevroren met een apparaat. De apparaten beschikken over diverse speciale opzetstukken. Zo is er ook een speciaal opzetstuk waarmee de onderkin kan worden behandeld.

Lees hier meer over andere behandelingen tegen een onderkin:

Zou Kybella iets voor jou zijn? Waarom? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.