Bijgewerkt: | Ola Kareem

Latisse - wondermiddel voor vollere en langere wimpers?

Een serum dat je dagelijks op je wimpers moet smeren, waardoor ze donkerder, voller en langer worden. Het magische product dat dit belooft te realiseren draagt de naam Latisse. Het klinkt te mooi om waar te zijn en toch gebruiken in Amerika al veel vrouwen het. In deze post lees je wat Latisse precies is, of het echt werkt, waar het te verkrijgen is en wat de risico’s zijn.

Wat is Latisse?

Latisse kwam in eerste instantie op de internationale markt als oogdruppel onder de naam Lumigan. Het werd voorgeschreven bij mensen die last hadden van teveel oogboldruk. Er werd toen per toeval ontdekt dat mensen die deze oogdruppels gebruikten, donkerdere, vollere en langere wimpers kregen. Uiteraard zag men een gat in de markt en werd van dit geneesmiddel een cosmetisch product gemaakt. Latisse is het enige FDA-goedgekeurde (Amerikaanse Food and Drug Administration) wimpergroeimiddel op de internationale markt.

Hoe gebruik je Latisse?

Voordat je het Latisse serum gebruikt, moet je je gezicht reinigen. Het serum breng je met een dun kwastje en voor het slapengaan aan op je bovenste wimperrand. Dit doe je heel voorzichtig want het mag niet in je oog komen, dan kan het gaan irriteren. Het is een beetje vergelijkbaar met mascara op doen. Het serum mag ook nooit op je onderste wimpers aangebracht worden. Het kwastje moet je na ieder gebruik gelijk schoonmaken.

Engelstalig filmpje waarin wordt uitgelegd hoe Latisse kan worden toegepast.

Werkt Latisse?

Na ongeveer 4 weken schijn je resultaat te gaan zien en na 16 weken zou het maximale effect bereikt moeten zijn. Het is wel belangrijk om daarna Latisse nog steeds om de dag aan te brengen om het effect te behouden. Als je namelijk stopt met het gebruiken ervan, dan krijgen je wimpers geleidelijk hun oude vorm terug.

Op de website van de fabrikant staat dat het product klinisch getest en bewezen is. Bijna 80% van de gebruikers zou na 16 weken een duidelijk effect zien in de dikte, lengte en kleur van de wimpers. Uit klinische resultaten is ook gebleken dat wimpers tot 25% langer kunnen worden, tot 106% voller en tot 18% donkerder. Verder zijn er op internet talloze reviews te vinden van vrouwen die Latisse hebben uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld op de onafhankelijke Amerikaanse website voor cosmetische ingrepen RealSelf.com. 83% van de vrouwen die het middel hebben geprobeerd zeggen hier dat Latisse het waard is om te proberen.

Wat zijn de risico's?

Het gebruik van Latisse is niet geheel zonder risico. Je kunt last krijgen van bijwerkingen zoals wildgroei van de wimpers, jeuk en roodheid en hyperpigmentatie van de huid waar het is aangebracht. Een iets minder voor de hand liggend nadeel is dat er ongewenste haargroei kan ontstaan wanneer Latisse per ongeluk op andere delen van het gezicht komt. Deze bijwerkingen zijn gelukkig maar tijdelijk. Als je het product niet meer gebruikt, dan verdwijnen de meeste bijwerkingen vanzelf weer. Er is echter ook een klein gevaar op hoornvliesontsteking, hetgeen tot blindheid kan leiden.

Waar kan je Latisse kopen?

Op dit moment is Latisse alleen nog te koop in Amerika en in Engeland. Latisse wordt alleen online en bij sommige schoonheidsklinieken aangeboden. Echter in verband met de kans op verschillende bijwerkingen wordt het afgeraden het product te gebruiken, zonder eerst met een arts te overleggen.

Het serum zit in een flesje van 3 ml en kost ongeveer 90 dollar. Zo’n flesje gaat ongeveer een maand mee. Vind je Latisse te prijzig, dan kun je ook het alternatief Careprost proberen. Dit is hetzelfde middel maar dan zonder merknaam (generiek). Careprost kun je wel in Nederland kopen. Een flesje kost ongeveer 20 euro.

Zie ook: Wimperverlenging met wimperextensions.

Heb jij Latisse of Careprost gebruikt? Deel je ervaring hieronder!