Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Lelijke knieën? Tips en behandelingen voor mooiere knieën

De een heeft mooi gestroomlijnde knieën, een ander heeft puntige of juist hoekige exemplaren. Knieën zijn er in alle soorten en maten, maar gek genoeg zijn we zelden tevreden over onze knieën. De reden? We hebben er vaak een huidoverschot. Ook is het een typische plek waar vet zich makkelijk laat opslaan. Wat kun je doen voor mooiere knieën? We zetten een aantal tips en behandelingen op een rij.

Wat je verstaat onder ‘lelijke’ knieën, is persoonlijk. Je kunt je storen aan je knieën omdat je de vorm niet mooi vindt, omdat de huid verslapt is of omdat je te maken hebt met vet bij de knieën.

De vorm van je knieën wordt bepaald door de botstructuur; hier kun je niets aan veranderen. De oorzaak van een verslapte huid is vaak huidveroudering. Door de jaren heen maakt de huid minder collageen en elastinevezels aan, met huidverslapping en rimpels als gevolg. Tot slot kan er sprake zijn van vet aan de bovenkant, zijkant of binnenkant van de knieën. Op deze plek slaat je lichaam het vet relatief snel op.

Vetpercentage omlaag

Wanneer je last hebt van vet bij de knieën – vaak aan de zijkant en binnenkant – is het zaak om je overall vetpercentage naar beneden te brengen. Een specifieke oefeningen om knievet te verbranden, is er namelijk niet. Net zoals je geen plaatselijk vet kunt verbranden op de buik of billen.

Om vet rondom de knieën te verliezen, dien je cardiotraining af te wisselen met krachttraining. Dit zorgt voor een sterker lichaam, haalt je vetpercentage naar beneden en de spiermassa juist omhoog.

Sporten en voeding voor mooiere knieën

Zes oefeningen om je bovenbenen te trainen.

Heb je je eetpatroon weleens onder de loep genomen? Hoe strak je in je vel zit, heeft grotendeels te maken met wat je eet en hoeveel je beweegt.

Als je gewicht wil verliezen en spiermassa wil opbouwen, dient de combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten in balans te zijn. Wat die balans is, is voor iedereen persoonlijk. Daarnaast zou een deel van je dagelijkse voeding uit groenten en fruit moeten bestaan. Door je voedingspatroon aan te passen en voldoende te sporten, kan je vet bij de knieën verbranden.

Gerimpelde huid bij de knieën

Natuurlijk is vet aan de zijkant en binnenkant van de knieën niet altijd het probleem bij lelijke knieën. Zo kun je je storen aan een overschot aan huid bij de knieën. Of een gerimpelde huid. Dit probleem ligt iets gecompliceerder. De knieën zijn namelijk een typische plek waar je botten ruimer in hun jasje zitten, net als bij de ellebogen. Het gevolg hiervan is dat de huid sneller gaat ‘hangen’. Hier is helaas niets tegen te doen.

Om een sneller rimpelende en slappe huid te voorkomen, dien je de huid goed te hydrateren en beschermen. Ga je de zon in? Smeer je knieën in met een hoge beschermingsfactor, minimaal SPF 30.

Behandelingen voor mooiere knieën

Of het nu plaatselijk vet is of een verslapte huid bij de knieën: er zijn verschillende behandelingen die mooiere, gestroomlijndere knieën beloven. De ene behandeling is gericht op vetverlies, de ander op verstrakking van de huid. Een cosmetisch arts kan adviseren welke behandeling het meest geschikt is voor jou.

Behandelingen voor een strakke huid bij de knieën

Is de huid boven je knieën verslapt? Dan is een behandeling met de fractional CO2-laser mogelijk. Deze behandeling brengt de collageen- en elastineproductie op gang. Minder collageen en elastinevezels is vaak het probleem bij een verslapte huid, en de fractional CO2-laser kan deze productie aanwakkeren. Voor het gewenste effect zijn in de meeste gevallen meerdere behandelingen nodig.

Behandelingen voor vetverlies bij de knieën

Cosmetische klinieken bieden verschillende ingrepen aan die het mogelijk maken plaatselijk vet te verliezen. Voorbeelden hiervan zijn liposuctie, cryolipolyse en lipolyse.

Knievet verliezen door liposuctie

De bekendste methode om plaatselijk vet weg te zuigen: liposuctie. Bij liposuctie is het mogelijk om ongewenste vetophopingen, waaronder bij de knieën, weg te halen. De resultaten van liposuctie bij de knieën zijn erg goed: na ongeveer een half jaar zie je dat de contouren van de knieën mooier zijn en het vetweefsel is afgenomen. Het resultaat van een liposuctiebehandeling is in principe blijvend. In dit artikel lees je alles over liposuctie.

Knievet verliezen door cryolipolyse

Cryolipolyse is een goed alternatief voor liposuctie en bovendien geschikt voor kleinere oppervlaktes, waaronder de knieën. Bij cryolipolyse wordt het overtollige vet bij de knieën bevroren, waarna de vetcellen afbreken en door het lichaam worden afgevoerd.

Cryolipolyse van de knieën (Engelstalig).

De resultaten van cryolipolyse zijn vergelijkbaar met die van liposuctie, al worden er bij liposuctie vaak meer vetcellen weggehaald. In dit artikel vertellen we meer over cryolipolyse.

Knievet verliezen door lipolyse

Net als voor cryolipolyse geldt dat lipolyse een oplossing is voor kleine hoeveelheden plaatselijk vet. Een methode die wordt ingezet bij vet rondom de knieën is laser-lipolyse, bijvoorbeeld met de SculpSure, waarbij vetcellen worden opgelost met behulp van een laserstraal. Een extra voordeel van laser-lipolyse is dat het de huid aanzet tot het aanmaken van collageen. Dit is een voordeel wanneer je last hebt van een verslapte huid. Meer weten over lipolyse? Lees dan ons artikel over deze ingreep.

Persoonlijk advies

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot slot

Een verslapte huid boven de knieën, de vorm van je knieën of plaatselijk vet: het zijn allemaal redenen om ontevreden te zijn over je knieën. De oorzaak van een verslapte huid is meestal huidveroudering, terwijl overgewicht de boosdoener is bij plaatselijk vet rondom de knieën.

Vet aan de binnen- en zijkant van de knieën is aan te pakken door een combinatie van sporten en gezonde voeding. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk, maar door het algehele vetpercentage naar beneden te halen, kun je toch vet bij de knieën verliezen.

Een gerimpelde huid bij de knieën is een probleem dat je kunt voorkomen door de huid goed te hydrateren en beschermen. Met een hoge beschermingsfactor zorg je ervoor dat de huid niet vroegtijdig veroudert en voorkom je rimpels en een slappe huid.

Om mooiere knieën te krijgen, kun je verschillende behandelingen ondergaan. Een verslapte huid kan worden aangepakt met de fractional CO2-laser, welke de aanmaak van collageen en elastinevezels stimuleert en zo de huid kan verstrakken.

Tegen plaatselijke vetophopingen bij de knieën kun je kiezen uit ingrepen als liposuctie, cryolipolyse en lipolyse. Bij liposuctie wordt het vet bij de knieën weggezogen, cryolipolyse bevriest de vetcellen en voert ze af en lipolyse lost vetcellen op door middel van een laserstraal. Een cosmetisch arts kan adviseren welke behandeling voor jou de beste oplossing is.