Bijgewerkt: | Ola Kareem

Lippenbalsem test: Vaseline, Purol & Blistex getest

Ik denk dat ik verslaafd ben aan lippenbalsem. Mijn lippen zijn altijd heel erg droog en ik vind het dan ook heerlijk om ieder uur even te kunnen smeren. Als ik dat niet doe gaan mijn lippen namelijk heel erg irriteren. Vooral nu de winter en de kou eraan komt, beginnen mijn lippen weer te zeuren.

afbeelding vaseline
De geteste lippenbalsems.

Een tijdje geleden schreef ik een blogpost over de achterliggende oorzaken en oplossingen van droge en schrale lippen.

In dit blog-artikel test ik drie lippenbalsems van bekende A-merken en vertel ik je wat ik er van vind.

Zelf ben ik fan van de stick van Purol, deze review ik ook in dit artikel. Verder zal ik een potje van Vaseline en een stick van Blistex testen.

Iedere lippenbalsem is getest over een periode van een week, zodat ik er een goed oordeel over kan geven.

Lippenbalsem 1: Purol stick - € 2,39

Hoe ziet het product eruit?

De lippenbalsem van Purol is een witte stick met donkerblauwe letters. Er staat onder het logo: “Bescherming bij zon, wind en kou. UVA/UVB factor/indice 8.” Deze lippenbalsem bevat 18 ingrediënten, waaronder hoofdingrediënt Petrolatum. Petrolatum is een sterk vochtherstellende minerale olie. Producten met Petrolatum voelen vaak vettig aan. De stick weegt 4,8 gram.

illustratie blistex
De geteste Purol stick

Kleur, geur, smaak

De Purol stick is wit, of eigenlijk kleurloos. Je lippen zien er dus na het aanbrengen gehydrateerd uit. Purol geeft eerder een matte dan een glossy glans. De stick ruikt naar vanille, waar ik zelf dol op ben. Als er een beetje in je mond komt dan smaakt het ook zo, maar niet heel chemisch. Dat is wel fijn, want de smaak zal altijd een beetje in je mond komen.

Gevoel en werking

Purol smeert in het begin een beetje stroef, maar als het eenmaal een keer verwarmd is, (bijv. in je broekzak) dan smeert hij daarna heerlijk. De Purol stick is dan zeer vettig en blijft daardoor lang zitten. Ook trekt het voor mij goed in waardoor je lippen echt verzorgd worden. Daarom hoef je in principe maar twee á drie keer per dag te smeren.

Voor en nadelen

 • Voordelen:
  Omdat het een stick is, is het makkelijk in gebruik. Het blijft lang zitten omdat het zo vet is en trekt ook goed in, dus je hoeft niet zo vaak te smeren.
 • Nadelen:
  De sterke vanillegeur is misschien niet voor iedereen. Deze geur is zeer aanwezig en je ruikt hem de hele tijd als het op je lippen zit.


Eindcijfer: 9

Lippenbalsem 2: Vaseline Rosy Lips blikje - € 2,20

Afbeelding purol
De geteste lippenbalsem van Vaseline

Hoe ziet het eruit?

De Vaseline lippenbalsem zit in een klein roze met wit gekleurd, rond blikje. Er staat op “Lip therapy with rose and almond oil, petroleum jelly, rosy lips”. Deze lippenbalsem bevat maar 6 ingrediënten, waaronder weer hoofdingrediënt Petrolatum. Daarnaast zit er een soort rozen- en amandelolie in.

Kleur, geur, smaak

De Vaseline lippenbalsem heeft een roze kleur en zit in een klein rond blikje. Als je het op wil smeren, moet je dus eerst een klein beetje eruit halen met je vinger. De roze kleur zie je niet terug op je lippen. De geur is heerlijk, op de verpakking staat rozen en amandel en dat herken ik er wel in. Deze lippenbalsem smaakt ongeveer hetzelfde als hoe hij ruikt, maar gelukkig is het niet erg storend.

Gevoel en werking

De Vaseline lippenbalsem voelt een beetje nattig vet. Het trekt voor mijn gevoel niet heel goed in, het blijft meer op mijn lippen liggen. Je ziet op de foto dat het er uit ziet als een glossy, nattig laagje. Als ik het met mijn hand afveeg, dan is het ook echt meteen weg en zijn mijn lippen weer droog. Het blijft dus zeer slecht zitten waardoor je veel moet smeren.

Voor en nadelen

 • Voordelen:
  Ruikt heel lekker. Weinig ingrediënten, dus dan zit er minder ‘troep’ in.
 • Nadelen:
  Trekt niet goed in en blijft niet lang zitten. Je moet het aanbrengen met je vinger, wat minder hygiënisch is.


Eindcijfer: 7

Lippenbalsem 3: Blistex Lip Brilliance stick - € 2,99

Foto stick
De geteste stick van Blistex

Hoe ziet het eruit?

De Blistex lippenbalsem is net als die van Purol, een stick. De stick is roze van kleur en er staat op: “Blistex Lip Brilliance”. De ingrediëntenlijst van deze lippenbalsem is het langst. Het bestaat uit maar liefst 40 stoffen. Waaronder Petrolatum en Paraffinum Liquidum (ook een minerale olie), shea boter en druivenpitolie.

Kleur, geur, smaak

De kleur van de lippenbalsem is rood/roze met een beetje glitter erin. De kleur op je lippen wordt wel wat glossy rozig. De geur is erg sterk; snoepjesachtig en fruitig. De smaak van deze stick is behoorlijk sterk, misschien komt dat doordat er ook zoveel chemische ingrediënten in zitten.

Gevoel en werking

De stick smeert vanaf het eerste moment goed. Deze zit qua vettigheid tussen Purol en Vaseline in. Je voelt wel echt de glittertjes over je lippen gaan tijdens het smeren.

Voor en nadelen

 • Voordelen
  • Hij is niet te vet en trekt best goed in
  • Hij is makkelijk in gebruik omdat het een stick is
 • Nadelen
  • De stick heeft geen neutrale kleur maar is glossy rood/roze op je lippen, hier moet je van houden.
  • Hij ruikt erg snoepjesachtig en fruitig, en de smaak is zeer sterk en chemisch. Dit vond ik persoonlijk zeer storend want als ik dan iets ging eten of drinken proefde ik extreem die lippenbalsem erdoorheen.


Eindcijfer: 7,5

Conclusie

Zoals je hebt gezien geef ik (nog steeds) de voorkeur aan de Purol stick, met het cijfer 9. Dit is uiteraard persoonlijk en betekent niet dat die ook daadwerkelijk het beste is. Ben jij ook iemand die iedere vijf minuten smeert? Dan ben ik wel benieuwd welke lippenbalsem jij heel goed of fijn vind en waarom.

Laat me weten wat jij doet tegen droge lippen en wat voor lippenbalsems bij jou het beste werken door hieronder te reageren!