Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Love handles aanpakken: tips & oefeningen + 3 effectieve behandelingen

Het vet dat zich net boven je heupen ophoopt, noemen we love handles. De naam is lieflijker dan het probleem zelf: veel vrouwen (en mannen!) storen zich aan de ontsierende vetrollen. Met een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon en de juiste oefeningen kun je korte metten maken met love handles. Kom je er niet van af? Er zijn verschillende ingrepen die love handles doen verdwijnen.

Wat zijn love handles?

Het vet rondom je buik – en nog specifieker: net boven je heupen – wordt zichtbaar in de vorm van love handles wanneer je een strakke broek draagt. Het teveel aan vet ‘piept’ dan boven de broekrand uit. Love handles zijn vooral zichtbaar aan de zijkanten van je buik, bij de heupen. Love handles worden ook wel zwembandjes genoemd.

Hoe ontstaan love handles?

De vetophopingen bij de buik en heupen hebben onder andere te maken met de hoeveelheid insuline die in je lichaam aanwezig is. Insuline is een hormoon dat de glucosestofwisseling regelt en verantwoordelijk is voor de vetstofwisseling van het lichaam. Als je lijf veel insuline aanmaakt, is de kans groter dat je meer vet opslaat dan goed voor je is. Een gezonde insulinehuishouding is van groot belang voor je vetpercentage en daarmee voor het al dan niet ontstaan van love-handles.

Insuline & love handles: hoe werkt dat dan?

Je lichaam maakt insuline aan wanneer je suikers en geraffineerde koolhydraten eet. Het aanmaken van insuline is op zich niet erg. Het wordt pas problematisch als je lichaam dit te vaak moet doen, dus wanneer je te veel en te vaak suikers en koolhydraten nuttigt. Wanneer je lichaam insuline aanmaakt, stopt het met vet verbranden. Sterker nog: je lichaam gaat het vet opslaan. Dit is meestal bij de buik en heupen. Kort gezegd krijg je dus love handles door te veel suikers en koolhydraten te eten.

Insuline in balans door een slimmer eetpatroon

De sleutel tot de mate van vetopslag rondom de heupen is controle houden op je insuline-aanmaak. Hoe minder suikers en koolhydraten je eet, hoe minder insuline je lijf aanmaakt en hoe minder snel het vet zich ophoopt op je heupen. Wanneer je love handles wil voorkomen of wil laten verdwijnen, is het dus verstandig om je insulinehuishouding op orde te houden. Dit doe je door te matigen met suikers en koolhydraten.

Hoe ziet een gezond voedingspatroon tegen love handles eruit?

Een gezond voedingspatroon dat je helpt bij het doen verminderen of verhelpen van love handles bestaat uit voldoende eiwitten, groenten en fruit. Laat koolhydraten en suikers (aardappelen, wit brood, pasta, snoep, koek, gebak, frisdranken, pizza) zoveel mogelijk staan en focus je op eiwitrijke voeding, groenten en fruit.

Eiwitten vind je onder meer in:

 • Vis en vlees.
 • Noten.
 • Zuivel.
 • Havermout.
 • Kikkererwten.
 • Kidneybonen.
 • Zilvervliesrijst.

Naast deze eiwitten kun je onbeperkt groenten eten. Wees gematigd met fruit – twee stuks per dag is voldoende – want ook fruitsuiker geldt als suiker.

Oefeningen tegen love handles

Enkele goede oefeningen tegen love handles.

Om love-handles weg te werken, dien je je overall vetpercentage omlaag te halen. Het is helaas een fabeltje dat je plaatselijk vet kunt verbranden. De vetverbranding van je lichaam werkt over je gehele lichaam, je kunt dus niet specifiek rondom je heupen vet verliezen.

Vet verbranden gaat het best wanneer je een combinatie van cardiotraining en krachttraining volgt. Wissel bijvoorbeeld fietsen of stevig wandelen af met het doen van squats, lunges en sit-ups. Of doe een total body work-out, zoals een HIIT-training.

Wil je het echt goed doen? Laat een beweegplan opstellen door een personal trainer of een medewerker van de sportschool.

Gezond eten & bewegen tegen love handles

De aanpak van love handles is het meest effectief wanneer je een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen aanhoudt. Je vetpercentage gaat omlaag en je spiermassa wordt hoger wanneer je suikers en koolhydraten zoveel mogelijk links laat liggen, je je focust op eiwitten, groenten en fruit én je voldoende beweegt.

Behandelingen om love handles weg te werken

Wanneer je het idee hebt dat je love handles hardnekkig zijn en ondanks gezonde voeding en beweging niet verdwijnen, is een cosmetische ingreep tegen love-handles de overweging waard. Love handles kunnen heel gericht worden aangepakt met liposuctie, CoolSculpting (cryolipolyse) en SculpSure.

Liposuctie bij love handles

Eén van de populairste ingrepen om plaatselijk vet te verwijderen is liposuctie. Bij een liposuctiebehandeling wordt er letterlijk vet weggezogen. Dit is heel effectief wanneer er sprake is van plaatselijk ongewenst vet, zoals rondom de buik en heupen. Het is goed om je te realiseren dat liposuctie niet kan worden ingezet bij (ernstig) overgewicht; het is geen manier van afvallen. Meer over liposuctie, het consult en de nazorg lees je in dit artikel.

Meer informatie liposuctie

Gemiddelde prijs € 1747,22

Aantal klinieken 7

CoolSculpting bij love handles

CoolSculpting is een goed alternatief voor liposuctie. De behandeling, die ook wel cryolipolyse wordt genoemd, is in het bijzonder geschikt wanneer je af wil van kleine hoeveelheden vet. Dit is vaak het geval bij love handles, waardoor CoolSculpting regelmatig wordt ingezet bij de aanpak van love handles.

Met CoolSculpting worden goede resultaten behaald bij de heupen. Vind je het idee dat er in je lijf wordt gesneden eng? Dan is CoolSculpting een aanrader, gezien er bij deze ingreep niet gesneden hoeft te worden. In dit artikel lees je alles over de ingreep, risico’s en resultaten.

Meer informatie coolsculpting

Gemiddelde prijs € 0,00

Aantal klinieken 0

SculpSure bij love handles

SculpSure is een vorm van laser-lipolyse die wordt ingezet voor het oplossen van plaatselijk vet. Het SculpSure-apparaat werkt op basis van laserstralen, waarmee vetcellen bij de billen, heupen en buik kunnen worden aangepakt. Bij SculpSure worden er vetcellen afgebroken. Het lichaam ruimt deze cellen na afloop van de behandeling op, waardoor love handles zullen afnemen of helemaal verdwijnen. Meer weten over SculpSure bij love-handles? Je leest het in dit artikel.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot slot

De aanwezigheid van love handles is voor veel mannen en vrouwen storend. De vetophopingen net boven de heupen zijn vooral zichtbaar wanneer je strakke kleding draagt en kunnen behoorlijk onzeker maken.

Love handles houden verband met de aanwezigheid van insuline in het lichaam. Hoe meer insuline het lichaam aanmaakt, hoe meer vet er wordt opgeslagen. Dit vet nestelt zich in veel gevallen rondom de buik en heupen.

Om van je love handles af te komen, is het als eerste zaak om je insulinehuishouding op peil te krijgen. Dit doe je door geraffineerde suikers en koolhydraten zoveel mogelijk te laten staan. Vervang ze liever voor eiwitrijk voedsel en groenten en fruit.

Plaatselijk vet verbranden kan helaas niet. Om love handles actief aan te pakken, dient je totale vetpercentage naar beneden gebracht te worden. Dit krijg je voor elkaar door een combinatie van bewust eten en voldoende bewegen. Wissel cardiotraining af met krachtoefeningen, zoals squats, lunges en sit-ups.

Wanneer je toch niet van je love handles af komt, kun je een ingreep zoals liposuctie overwegen. Alternatieve voor liposuctie zijn CoolSculpting (cryolipolyse) en SculpSure (laser-lipolyse). Alle drie deze behandelingen verwijderen plaatselijk vet, waardoor love handles verleden tijd zijn. Een cosmetisch arts kan adviseren welke behandeling het meest geschikt is voor jou.

Heb jij ervaring met een van deze behandelingen? Deel je ervaring in een reactie hieronder!