Bijgewerkt: | Ola Kareem

Mannenborsten of manboobs: zo kom je af van borstvorming

Mannen krijgen steeds vaker te maken met borstvorming. Deze mannenborsten, ook wel bekend als manboobs, zijn een vervelend en ietwat gênant probleem. In dit blogartikel worden de oorzaken en oplossingen van mannenborsten besproken.

Borstvorming bij mannen, een veel voorkomend probleem?

Borsten zijn sexy… bij vrouwen. En omdat borsten bij vrouwen horen, wil geen enkele man rondlopen met twee van deze bulten. Toch zijn er genoeg mannen die last hebben van de zogenaamde manboobs. Ongeveer een tiende van de jonge mannen en een derde van de oudere mannen heeft hier last van. In dit artikel kijken we naar de oorzaken en oplossingen.

Wat zijn mannenborsten / manboobs?

Mannenborsten ontstaan wanneer er hardnekkig vet wordt opgehoopt op de borst van een man. Mannenborsten kunnen al op jonge leeftijd ontstaan, meestal bij jongens of mannen met overgewicht.

Oorzaken van borstvorming bij mannen

Verschillende factoren zorgen er vaak samen voor dat mannen borsten krijgen. Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken en tips hoe deze aan te pakken.

 • Voeding
  Het zal geen verrassing zijn dat slecht eten bijdraagt aan borstvorming bij mannen. Mannenborsten bestaan immers grotendeels uit overtollig vet dat wordt opgeslagen bij de borst. Daarom is het aan te raden om zo gezond mogelijk te eten. Nuttig bijvoorbeeld zo min mogelijk producten met vetten en suikers. Suikers kunnen ook de mannelijke hormonen uit balans brengen, waardoor vet eerder bij de borsten wordt opgeslagen.
 • Illustratie mannen
  De chestpress, een goede oefening om de borstspieren te verstevigen.
 • Lage testosteronwaarde
  Een lage testosteronwaarde kan een oorzaak zijn van mannenborsten. Signalen kunnen zijn: pijnlijke of opvallend grotere borsten, verlies van lichaams- en gezichtshaar, gekrompen teelballen, erectiestoornissen en opvliegers. Heb je het vermoeden dat je hier last van hebt? Laat dit altijd checken bij de huisarts. Teveel alcohol en stress kunnen een zeer slechte invloed hebben op het testosteronniveau. Je kunt je testosteronspiegel verhogen door meer krachttraining te doen, goed te slapen en voldoende gezonde vetten te eten.
 • Gebrek aan beweging
  Uiteraard is sporten altijd goed om vet te verliezen, zo ook vet rondom de borsten. In het geval van mannenborsten is het aan te raden om zowel conditioneel te sporten om vet te verliezen, alsook veel met gewichten te gaan trainen. Oefeningen om je borsten strakker te krijgen zijn bijvoorbeeld de chestpress, chestfly en push ups. Met deze oefeningen versterk je je borstspieren, waardoor je mannenborsten strakker worden. Bovendien stimuleert het de testosteronafgifte. Je kunt ook altijd om een persoonlijk advies vragen aan een trainer bij de sportschool.
 • Ziekte of afwijking
  Mannenborsten zijn niet altijd een oorzaak van een ongezonde leefstijl. Er kan ook een dieperliggend probleem aan de orde zijn. Vaak gaat het dan om een geërfde aanleg voor de vorming van borsten. Maar er kan ook sprake zijn van een serieus ziektebeeld. Bijvoorbeeld het Syndroom van Klinefelter. Wanneer mannen borsten hebben zonder last te hebben van overgewicht, is dit soms de achterliggende reden. Ga altijd langs de huisarts als er een vermoeden van Klinefelter is.

Behandelingen voor mannenborsten

Als veranderingen in je dieet en leefstijl niet helpen om af te komen van je mannenborsten, dan kun je serieuzere maatregelen nemen. Zo kun je na overleg met je huisarts beginnen met medicatie, gels of zalfjes. Helpt dit ook niet dan wordt er gekeken of je in aanmerking komt voor een borstverkleining voor mannen.

Voordat een borstverkleining kan worden uitgevoerd, wordt er eerst gekeken naar wat voor borstvorming je hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Borstvorming door overmatig klierweefsel
 • Borstvorming door overmatig vetweefsel
 • Borstvorming door overmatig vet en huidplooien

Afhankelijk van het type borstvorming wordt de juiste behandeling voor jou uitgekozen. Een borstverkleining kost ongeveer tussen de 1500 en de 3900 euro, afhankelijk van o.a. de reputatie van een kliniek, de gekozen behandelmethode, de specifieke wensen die je hebt en hoeveel ervaring de specialist heeft.

 • Borstverkleining mannen - Liposuctie
  Vanaf € 1400,00 tot € 3500,00
 • Borstverkleining mannen - Klierschijfexcisie
  Vanaf € 2000,00 tot € 3350,00

Voor een overzicht van de prijzen per kliniek voor een borstverkleining kijk je op de pagina prijzen en kosten voor een borstverkleining voor mannen.

Voor meer informatie over deze behandeling kijk je op onze uitgebreide informatiepagina over de borstverkleining voor mannen.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot Slot

Borstvorming bij mannen komt steeds vaker voor. Mannenborsten nemen vaak al flink af door gezonder te eten en meer te bewegen. Wanneer dat niet genoeg is, of wanneer je de pech hebt om belast te zijn met een erfelijke aanleg voor borstvorming, dan is een borstverkleining voor mannen een zeer effectieve behandeling.

Heb jij ervaring met dit probleem en heb je nog tips voor andere mannen? Laat het ons (anoniem) weten in een reactie.