Microblading voor mooie wenkbrauwen: de voordelen en nadelen
Geen zin om je wenkbrauwen iedere ochtend bij te tekenen? Dan kan microblading uitkomst bieden. Met deze relatief nieuwe semipermanente make-uptechniek kunnen blikvangers van wenkbrauwen worden gecreëerd die tot drie jaar mooi blijven. In dit artikel leggen we je uit wat microblading inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en voor wie het geschikt is.
Wat is microblading van de wenkbrauwen?
Microblading is een vorm van semipermanente make-up (semi-PMU). Bij deze techniek wordt er pigment ín de huid aangebracht, waardoor het effect langdurig is, maar niet 100% permanent.
Microblading lijkt op het tatoeëren van de wenkbrauw, maar in tegenstelling tot tatoeëren, is het effect van microblading natuurlijker. Ook is een getatoeëerde wenkbrauw permanent, wat inhoudt dat je voor altijd vastzit aan de gezette wenkbrauwen. Het effect van microblading houdt tot drie jaar. Wil je liever een permanent resultaat? Dan kun je kiezen voor een wenkbrauwtransplantatie.
Microblading wordt onder verschillende namen aangeboden. Zo wordt microblading soms PMU hair strokes genoemd en in andere salons wordt microblading uitgelegd als 3D-hair strokes. In de meeste gevallen gaat het hierbij om dezelfde techniek.
Hoe werkt microblading (3D-hairstrokes)?
Bij microblading van de wenkbrauwen wordt met een speciale pen met daarin ultradunne naalden pigment onder de huid aangebracht. De naaldjes maken als het ware minuscule sneetjes in de huid, wat ervoor zorgt dat het pigment zich vlak onder het huidoppervlak nestelt.
Het pigment wordt met een vloeiende, vegende beweging ingebracht. De specialist tekent met een steriele pen ‘haartjes’ (hair strokes) in de huid, in de richting van de haargroei. Dit zorgt voor een natuurlijk resultaat. De semipermanente haartjes zijn nog geen millimeter dik.
De voordelen van microblading
Het laten aanbrengen van semipermanente wenkbrauwmake-up heeft veel voordelen, zoals:
- Wanneer je microblading laat doen, zijn je wenkbrauwen tot drie jaar mooi van kleur en vorm. Dit zorgt ervoor dat je je wenkbrauwen niet hoeft bij te tekenen, waardoor je tijd bespaart.
- In vergelijking met de vroegere permanente make-uptechnieken geeft microblading een uiterst natuurlijk resultaat. Wenkbrauwen die zijn behandeld door middel van microblading zijn niet van echt te onderscheiden.
- Microblading is in vergelijking met het tatoeëren van wenkbrauwen een stuk huidvriendelijker. De huid wordt er niet (blijvend) door beschadigd.
De nadelen van microblading
Toch zitten er wat kanttekeningen aan microblading van de wenkbrauwen. Enkele nadelen zijn:
- Het is niet mogelijk om te variëren van wenkbrauwvorm wanneer je microblading hebt laten uitvoeren. De vorm en kleur van je wenkbrauwen staan tot drie jaar vast na een microbladingbehandeling.
- Niet iedereen kan tegen het pigment dat onder de huid wordt aangebracht. Het kan zijn dat je huid een allergische reactie laat zien.
- De behandeling kan misgaan. Wanneer de therapeut niet steriel werkt kan de huid bijvoorbeeld geïnfecteerd raken. Daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor een professionele salon of kliniek.
Voor wie?
Microblading kan bij vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd, haar- of huidskleur. Alleen wanneer je zwanger bent, onlangs chemotherapie hebt ondergaan of lijdt aan diabetes wordt microblading van de wenkbrauwen afgeraden. Ook als je allergisch bent voor haarverf dan kun je de behandeling beter mijden.
Het consult en de behandeling
Voordat microblading van de wenkbrauwen wordt uitgevoerd, bespreekt de specialist de wensen. Hoe moeten de wenkbrauwen eruit komen te zien? Welke kleur en vorm past bij je gezicht? Met een potloodje worden je ideale wenkbrauwen op het gezicht getekend. Wanneer je tevreden bent, gaat de specialist over tot het zetten van de hair strokes.
Per wenkbrauw is de wenkbrauwspecialist ongeveer een uur bezig. Een microbladingbehandeling kan wat gevoelig zijn, maar hoort geen pijn te doen. Direct na de behandeling is de huid wat rood en kunnen de haartjes ‘scherp’ ogen. De roodheid neemt na een paar uur af en de haartjes zien er binnen drie dagen zachter en natuurlijker uit.
Nazorg
Omdat bij microblading kleine krasjes in de huid worden gemaakt, is een goede nazorg belangrijk. Het is na een microbladingbehandeling zaak om de huid goed te verzorgen en vet te houden. De specialist zal je wenkbrauwen na de behandeling insmeren met een speciale crème, iets wat je thuis een aantal dagen kunt herhalen.
Ook onderdeel van de nazorg is vaak een touch-up, waarbij gekeken wordt of de vorm van de wenkbrauwen naar wens is. Desgewenst kunnen plekjes worden opgevuld. Het wordt aangeraden ieder jaar een touch-up te doen, zodat je het langst plezier houdt van je semipermanente wenkbrauwen.
Kosten microblading in Nederland
De kosten voor microblading bedragen in Nederland ongeveer € 250,- tot € 350,- voor de eerste behandeling. Een eventuele touch-up-behandeling of vervolgbehandeling is meestal (een stuk) goedkoper.
Tot slot
Microblading (of 3D-hair strokes) is een relatief nieuwe semipermanente make-uptechniek. Bij microblading wordt met een steriele pen met minuscule naaldjes pigment vlak onder het huidoppervlak aangebracht. De specialist beweegt hierbij in de richting van de haargroei, waardoor het resultaat natuurlijk is. De hair strokes zijn nog geen millimeter dik.
Wanneer je microblading laat doen, ben je tot drie jaar verzekerd van mooi gevormde wenkbrauwen die niet van echt zijn te onderscheiden. Dit in tegenstelling tot getatoeëerde wenkbrauwen (permanente wenkbrauw make-up), waarbij het resultaat harder en minder natuurlijk is.
Microblading is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, haar- of huidskleur. Alleen wanneer je zwanger bent, diabetes hebt of onlangs chemotherapie hebt ondergaan, wordt deze techniek afgeraden.
Heb jij ervaring met microblading (PMU hairstrokes)? Deel je tips en adviezen hieronder in de reacties!