Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Mooie, strakke (boven)armen - tips, oefeningen en behandelingen

Wie droomt er niet van: mooie, strakke armen zonder die gevreesde ‘kipfilets’. Het verstrakken van de armen is een lastig schoonheidsprobleem, want het kost tijd en discipline. In dit artikel gaan we in op methodes om de armen te stroomlijnen, zowel met oefeningen als via cosmetische ingrepen.

Slappe bovenarmen

Naarmate de jaren verstrijken, verslapt de huid. Door ouderdom neemt de aanmaak van collageen en elastinevezels af, waardoor de huid minder elastisch wordt en kan gaan hangen. Bij de armen merk je dit aan ‘zwabberarmen’, ook wel ‘kipfilets’ genoemd. Ook kan een combinatie van ongezonde voeding en te weinig beweging ervoor zorgen dat de armen minder strak worden.

Aan de slag voor strakke, mooie armen

Helaas is het niet mogelijk om plaatselijk af te vallen. Vetverbranding werkt namelijk overall en niet op één specifieke plek. Wanneer je slankere armen wil, zou je dus het algehele vetpercentage omlaag moeten brengen. Dit kun je doen door cardio-oefeningen (fitness, fietsen, hardlopen) te doen en de triceps te trainen, bijvoorbeeld met behulp van gewichten. Door cardio verbrand je vet, door krachttraining versterk je de spieren, waardoor je armen niet alleen slanker maar ook gestroomlijnder worden.

Afbeelding push ups

Oefening 1: smalle push-ups

Een oefening voor de triceps die overal kan: push-ups. Door je handen dicht bij elkaar te plaatsen, leg je de focus op de triceps. Zorg ervoor dat je ellebogen je bovenlijf raken wanneer je met je borst naar de grond komt. Te zwaar? Doe de push-ups met je knieën op de grond.

Afbeelding dips

Oefening 2: dips

Bij een dip breng je je gehele lichaamsgewicht naar beneden terwijl je met je armen op een stabiel voorwerp steunt, zoals een bank of stoel. Zet je armen achter je neer, op de bank of stoel, en strek je benen uit. Zak nu door je armen, waarbij je armen in een hoek van 90° komen en je billen net niet de grond raken. Kom weer omhoog en herhaal vijftien keer.

Afbeelding triceps kickback

Oefening 3: triceps kickback

Voor deze oefening heb je een gewicht (ook wel dumbbel genoemd) nodig. Zet je rechtervoet een grote pas naar voren, leun met je bovenlijf iets naar voren en steun met je vrije hand op je bovenbeen. Strek nu je andere arm – met het gewicht – horizontaal naar achteren uit. Hou enkele seconden vast en buig je arm weer. Herhaal vijftien keer.

Vetverbranding door de juiste voeding

Om je algehele vetpercentage omlaag te brengen en zo strakke armen te krijgen, dien je oefeningen te combineren met het aanhouden van een gezond eetpatroon. Een voedingspatroon dat je helpt bij het verminderen van zwabberarmen bestaat uit genoeg eiwitten, groenten en fruit. Laat koolhydraten en suikers (aardappelen, wit brood, pasta, snoep, koek, gebak, frisdranken, pizza) zoveel mogelijk staan en focus je op eiwitrijke voeding, groenten en fruit.

Eiwitten vind je onder meer in:

 • Vis en vlees
 • Noten
 • Zuivel
 • Havermout
 • Kikkererwten
 • Kidneybonen
 • Zilvervliesrijst

Naast deze eiwitten kun je onbeperkt groenten eten.

Behandelingen voor strakkere armen

Grote kans dat je strakkere en slankere armen krijgt wanneer je voldoende beweegt, de juiste krachttraining voor de armen doet en een gezond voedingspatroon volgt.

Geven deze factoren niet het gewenste resultaat of wil je sneller van de kipfilets onder je armen af? Dan zijn er verschillende ingrepen die je aan strakkere armen helpen.

CoolSculpting

Bij CoolSculpting (ook wel cryolipolyse genoemd) wordt plaatselijk vet verwijderd door bevriezing. Dit alternatief voor liposuctie is geschikt voor kleinere oppervlakken waarbij sprake is van kleine hoeveelheden vet, zoals bij de armen. Bij eenCoolSculpting-behandeling wordt het lichaamsvet afgebroken door het weefsel te verkoelen. Hierdoor breken de vetcellen af en worden deze op een natuurlijke wijze door het lichaam afgevoerd.

Meer lezen: Alles over Cryolipolyse/CoolSculpting

Armlift

Door overtollige huid te verwijderen, krijgen je armen weer de omvang en vorm die ze ooit hadden. Een armlift maakt een einde aan huidverslapping en zorgt ervoor dat de armen gestroomlijnder ogen. De resultaten van een armlift zijn over het algemeen erg goed: de armen zullen strakker en slanker worden. Een nadeel van de armlift is wel dat er een relatief groot litteken op de armen achterblijft.

Meer lezen: onze info pagina

Liposuctie

Zoals gezegd is CoolSculpting een veilig en redelijk snel alternatief voor liposuctie. Wens je toch liposuctie voor de armen? Dat kan. Want ook voor oppervlakken als de armen wordt liposuctie ingezet om plaatselijke vetophopingen te verwijderen.

Bij liposuctie wordt het vet letterlijk weggezogen, waarna het vetweefsel bij de armen aanzienlijk is verminderd en de armcontouren mooier uitkomen.

Meer lezen: Alles over liposuctie

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot slot

Naarmate de jaren vorderen, neemt de elasticiteit van de huid af. Hierdoor kan de huid van de armen gaan hangen, met de gevreesde ‘kipfilets’ als gevolg. Ook kan je door een combinatie van te weinig bewegen en ongezond eten vollere armen krijgen.

Helaas is het niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Wanneer je strakkere armen wenst, zal je dus het algehele lichaamsgewicht naar beneden moeten brengen. Je kunt slankere, strakkere armen krijgen door aan cardiotraining (hardlopen, fietsen, fitness) te doen, gecombineerd met specifieke krachttraining voor de armen. Daarnaast is het verstandig een gezond voedingspatroon te hanteren, waarbij je voldoende eiwitten, groenten en fruit eet.

Wanneer voldoende bewegen, oefeningen voor de armen en gezond eten niet het gewenste resultaat opleveren, zijn er verschillende behandelingen die je kunt overwegen om strakkere, slankere armen te krijgen: CoolSculpting, een armlift en liposuctie.

Bij CoolSculpting wordt plaatselijk vet verwijderd door vetcellen te bevriezen. Het is een veilig, redelijk snel alternatief voor de ingrijpendere behandeling liposuctie. Bij liposuctie wordt het vet letterlijk weggezogen. Is het niet per se vet wat ervoor zorgt dat je geen strakke armen hebt, maar juist overtollig vel? Dan kan een armlift voor gestroomlijndere armen zorgen. Bij een armlift wordt overtollig vet verwijderd.

Heb jij ervaring met het strakker laten maken van je bovenarmen? Of heb je nog extra tips? Deel ze met ons en onze bezoekers via de reacties hieronder!