Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Handverzorging tips, voor mooie en verzorgde handen

Je handen zijn je visitekaartje. Heb je droge handen met misschien zelfs kloofjes of wondjes? Of ‘oude’ handen, met opvallende aders? Dan valt dat gelijk op. En dat is zonde, want mooie en verzorgde handen zijn meer binnen handbereik dan je misschien denkt. In dit artikel geven we handverzorging tips voor mooie en verzorgde handen en lichten we behandelingen toe die oude handen kunnen verhelpen.

Droge handen: de oorzaak

Wanneer je handen niet glad, zacht en soepel zijn, kan dat verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen zijn temperatuurschommelingen de boosdoener. In de winter zijn koude lucht, een lage luchtvochtigheid en harde wind verantwoordelijk voor het uitdrogen van je handen. Zeker in combinatie met de centrale verwarming die binnen zijn werk doet. Deze factoren tasten de huidbarrière aan, waardoor het vocht in je huid makkelijker verdampt.

Andere oorzaken van droge handen:

 • Te warm en te lang douchen of baden.
 • Vaak je handen wassen.
 • Schoonmaken en afwassen.
Foto van handen wassen onder kraan
Handen wassen is zo nu en dan nodig natuurlijk. Maar was ze niet te vaak en het liefst met milde zeep. (Foto © @rawpixel)

Oorzaak 1: te warm en te lang douchen of baden

Water kan de huid behoorlijk uitdrogen. En dan maakt het niet uit of het water warm of koud is. Vooral hard water, waarin veel kalk zit, werkt uitdrogend.

Oorzaak 2: vaak je handen wassen

De combinatie van uitdrogend water en huidonvriendelijke zeep maakt dat je handen droog en ruw gaan aanvoelen. Kies het liefst een parfumvrije, milde handzeep en beperk het aantal wasbeurten zoveel mogelijk.

Oorzaak 3: schoonmaken en afwassen

Aan schoonmaakwerkzaamheden ontkomen we vaak niet. Hoe je daarbij droge handen voorkomt? Trek rubberen handschoenen aan tijdens de afwas of andere klusjes.

Droogte tegengaan voor mooie handen

Je houdt je handen zo zacht en soepel mogelijk door de oorzaken van droge handen te beperken. In de koudere maanden van het jaar kun je de luchtvochtigheid in huis op peil houden en zo een te droog klimaat voorkomen. Dit kun je doen door:

 • Een luchtbevochtiger neer te zetten.
 • Bakjes water aan de radiatoren te hangen.
 • De was te laten drogen in de huiskamer.
 • De ramen af en toe open te zetten, voor frisse lucht.

Het voorkomen van een te droge lucht in je woning is dus beter voor de huid van je handen.

Handverzorging: houd je handen zacht

Droge handen zijn goed te behandelen met voedende handcrème of -zalf. Gebruik bij voorkeur een crème zonder chemische toevoegingen als parfum, alcohol of SLS. Deze stoffen drogen de huid nog verder uit. Neem liever een handcrème op basis van plantaardige, natuurlijke ingrediënten. Bijenwas is een goede keuze, of lanoline (wolvet).

Smeren, smeren, smeren

Smeer je handen zo vaak mogelijk in met crème of zalf. Stop een tube in iedere tas die je hebt en zet er één op een plek waar je vaak bent, zoals je bureau. Breng de handcrème of -zalf zo vaak als nodig aan, waarbij je extra aandacht besteedt aan extreme droge plekken zoals de knokkels.

foto handen met creme
Je handen regelmatig met crème of zalf insmeren helpt om ze zacht en verzorgd te houden. (Foto Marco Verch, CC BY 2.0)

Handmasker

Zijn je handen uitgedroogd en heb je last van kloofjes of wondjes? Een handmasker kan uitkomst bieden. Breng voor het slapen gaan een royale laag handcrème of plantaardige zalf aan, trek dunne, katoenen handschoentjes aan en ga ermee slapen. De volgende ochtend zijn je handen gegarandeerd minder ruw en droog.

UV-straling & je handen

Niet alleen droogte zorgt voor onfraaie handen; ook de zon kan ervoor verantwoordelijk zijn. Door de schadelijke invloeden van UV-straling veroudert de huid sneller, met rimpels als gevolg. Je handen zijn vrijwel altijd blootgesteld aan zonlicht en zijn daardoor extra vatbaar voor vroegtijdige huidveroudering – of het nou zomer of winter is. De zon is in 80% van de gevallen de oorzaak van oude, rimpelige handen.

Bescherm je handen tegen de zon

Het enige wat helpt tegen zonneschade (naast je handen uit de zon houden) is smeren met een zonneproduct met hoge zonbeschermingsfactor, ook wel SPF genoemd. Een SPF houdt UV-A- en UV-B-stralen afkomstig van de zon tegen, waardoor de zon minder schade kan aanrichten. Smeer je handen dagelijks in met zonnebrandcrème als je huidveroudering wil voorkomen.

Tip: breng de crème aan op de rug van je ene hand en smeer het met de rug van je andere hand uit. Zo hou je je handpalmen schoon en hoef je je handen niet te wassen (waardoor je de zonnebrandcrème weer wegspoelt).

Behandelingen tegen verouderde of oude handen

Heb je al last van ‘oude’ handen met rimpels en volumeverlies? Dan kan smeren met zonnebrandcrème nieuwe rimpels voorkomen, maar de bestaande helaas niet wegnemen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen tegen oude handen. Een aantal opties:

 • CO2-laser. Geeft warmte aan de huid waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor een strakkere huid.
 • Lipofilling. Een geschikte behandeling tegen opvallende aders en pezen.
 • Fillers. Voor meer volume bij de handen.

In dit artikel elders op IdealBody.nl gaan we dieper in op het tegengaan van onverzorgde, oude handen.

Gezonde nagels

Een soepele, gladde huid zorgt voor mooiere, verzorgde handen. Maar ook je nagels zijn onderdeel van je visitekaartje. Een gezond stel nagels krijg je onder meer door:

 • Gezond te eten en voldoende te slapen.
 • Je nagels te verharden met nagelverharder.
 • Je nagels te vijlen in plaats van te knippen.

Meer over broze nagels tegengaan en je nagels gezond en mooi houden, lees je in dit artikel.

Op YouTube vind je heel veel videos over het verzorgen van je huid en je handen. Zoals deze handige video over een handmasker en -scrub van MissLipgloss

Tot slot

Wanneer je lelijke handen hebt, kan dit meerdere oorzaken hebben. In veel gevallen is droogte de boosdoener. In de winter zijn koude lucht, een lage luchtvochtigheid en harde wind verantwoordelijk voor het uitdrogen van je handen. Andere oorzaken van uitdroging zijn te vaak en te lang douchen, handen wassen en schoonmaken.

Droge handen tegengaan, doe je door de oorzaken te beperken. Breng de luchtvochtigheid in huis op peil door bakjes water een de radiatoren te hangen en af en toe de ramen open te zetten. Hoe minder droog de lucht, hoe beter voor de huid van je handen.

Gelukkig kun je zelf veel aan handverzorging doen. Je handen zacht, soepel en mooi houden doe je met een milde handcrème of -zalf. Het liefst op plantaardige basis. Lanoline en bijenwas zijn goede keuzes en bestrijden droogte erg goed. Bij extreme droogte kun je je handcrème een nachtje laten intrekken, terwijl je handschoentjes draagt.

Ook UV-straling is een grote boosdoener bij het ontstaan van lelijke handen. De zon laat de huid sneller verouderen, met rimpels als gevolg. Dit kun je tegengaan door de huid te beschermen met zonnebrandcrème, het liefst iedere dag. Oude handen zijn te behandelen door middel van onder meer CO2-laser en fillers.

Gezonde nagels maken het plaatje van mooie, verzorgde handen compleet. Gebruik nagelverharder om je nagels sterk te maken, vijl ze en zorg voor gezonde voeding en voldoende slaap.

Heb jij voor ons de ultieme tip voor mooie handen? Deel ze met onze bezoekers in een reactie onderaan deze pagina!