Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Mooie voeten: Voetverzorging in 8 stappen (thuispedicure)

Wanneer de temperaturen oplopen en de zon vaker gaat schijnen, halen we en masse slippers, sandalen en andere open schoenen uit de kast. Maar dan moeten je voeten daar óók klaar voor zijn. Je kunt natuurlijk een bezoek aan de pedicure brengen, maar ook in je eigen badkamer kun je met de juiste producten mooie, verzorgde voeten krijgen. In dit artikel geven we je tips voor mooie voeten en teennagels in een handomdraai.

De huid van je voeten is van nature droog. En dan zijn je voeten het merendeel van de dag ook nog eens ingepakt in sokken en schoenen, wat ze nog droger maakt. Wanneer de huid van je voeten (te) droog en ruw is, kunnen er kloven en eelt ontstaan. Deze typische ongemakken aan de voeten komen veel voor en zijn behoorlijk ontsierend.

Met het stappenplan op deze pagina verzorg je je voeten optimaal en krijg je weer zachte en mooie voeten.

Tutorial om met een thuispedicure je voeten zomer-proof te maken.

Stap 1: nagellak verwijderen

Heb je oude nagellak op je tenen? Voordat je aan de slag gaat met je doe-het-zelf pedicure is het zaak nagellakrestjes te verwijderen. Doe dit voor het reinigen en laten weten weken van de voeten, zodat overtollige nagellakremover kan worden verwijderd tijdens stap 3.

Stap 2: eelt verwijderen

Zachte voeten zijn eeltvrije voeten. Je kunt eelt het beste verwijderen wanneer je voeten droog zijn. In de eerste plaats omdat dit effectiever werkt, maar ook zie je de te behandelen plekken beter wanneer je je voeten niet eerst hebt geweekt in water. Voor het verwijderen van eelt gebruik je een puimsteen of voetvijl. Heb je eeltplekken die erg hard en dik zijn? Dan is een eeltrasp aan te raden.

Stap 3: je voeten reinigen en de huid weken

Vul een teiltje met lauwwarm water en voeg wat badschuim toe. Niet alleen reinig je hiermee je voeten, ook maakt het weken van je voeten de huid zachter. Wil je het helemaal goed doen? Geef de doorbloeding van je voeten een boost door je voeten kort te masseren.

Stap 4: scrubben

Verwijder dode huidcellen door je voeten te verwennen met een scrubbeurt. Je kunt hiervoor een bodyscrub gebruiken, maar een speciale voetenscrub doet zijn werk net iets beter. Een scrub voor de voeten is grover van structuur, wat de bloedsomloop ten goede komt. Wees niet bang de huid van je voeten te beschadigen; vooral de onderkant van je voeten kan wel wat hebben.

Stap 5: nagelriemen verzorgen

Mooie nagels beginnen met gezonde nagelriemen.

Nagelriem

Om de nagelriemen in vorm te krijgen, masseer je een beetje olie of crème op de nagelriemen. Hierna kun je de nagelriemen voorzichtig naar achteren duwen met een bokkenpootje. Dit is een speciale tool voor de nagelriemen die je kunt kopen bij de drogist. Het terugduwen van de nagelriemen zorgt voor een mooi gevormde nagel.

Stap 6: nagels vijlen (of knippen)

Vijl je nagels tot de gewenste lengte. Hou het kort, maar niet te kort. Het is beter om je teennagels niet te knippen. Dit kan ingegroeide teennagels in de hand werken. Kan je je nagelknipper toch niet loslaten? Knip je nagels recht af en zeker niet te kort. Het is beter om ze wat langer te laten en daarna over te stappen op de vijl. Vijl altijd één kant op.

Stap 7: de voeten hydrateren

Wanneer je voeten schoon en glad zijn en je nagels netjes geknipt, is het tijd om je voeten te hydrateren. De huid van je voeten kan veel verzorging gebruiken, omdat de huid van de voeten erg droog is. Een (te) droge huid kan zorgen voor kloofjes, velletjes en eelt.

Masseer een voetencrème in op de huid en laat intrekken. Sla je stap 8 over of lak je je nagels op een later moment? Trek dan dunne katoenen sokjes aan om de voetencrème nog beter zijn werk te kunnen laten doen.

Stap 8: nagels lakken

Je teennagels lakken bestaat bij voorkeur uit drie stappen:

  1. Het aanbrengen van een basecoat;
  2. Het aanbrengen van de nagellak;
  3. Het aanbrengen van een topcoat.

Een basecoat zorgt ervoor dat je nagellak langer houdt en je teennagels niet verkleuren, terwijl een topcoat voor extra glans zorgt. Ook is nagellak meer krasproof wanneer je topcoat gebruikt.

Laat de laagjes tussentijds goed drogen. Gebruik een tenenspreider wanneer je het lastig vindt om goed bij elke teennagel te komen. Tip: lak je nagels niet vlak voor het slapengaan. De kans dat je met een afdruk van je dekbed of matras in je nagellak opstaat is groot, en dat is zonde.

Voetencrème: zo vaak je wil

Een doe-het-zelf pedicure geeft je mooie, verzorgde voeten maar is vrij tijdrovend. Wil je je voeten gedurende het jaar mooi houden? Smeer je voeten dan regelmatig in met een voedende crème – het liefst een speciale voetencrème. Het insmeren van je voeten duurt nog geen minuut en voorkomt een droge huid, kloofjes en andere voetongemakken.

Verzorg je voeten voor het slapengaan met voetencrème en trek dunne sokjes aan om de crème de hele nacht zijn werk te laten doen.

Laat je teennagels rusten

Is het geen tijd van open schoenen? Geef je nagels dan wat rust en laat ze bij voorkeur vrij van nagellak. Nagellak kan de nagels uitdrogen en zorgt voor verkleuring van de nagels. Dit kun je voorkomen door je nagels af en toe een ‘adempauze’ te geven.

Verkleurde nagels aanpakken

Teennagels die te vaak zijn gelakt, kunnen gelig van kleur worden. Dit is aan te pakken door je nagels te weken in een badje met citroensap en ze daarna te borstelen met een nagelborsteltje.

Hamertenen

Een thuispedicure zorgt voor verzorgde voeten, maar lang niet iedereen is tevreden met zijn of haar voeten. In veel gevallen is daar weinig aan te doen – chirurgisch gezien. Heb je last van hamertenen? Dan kun je een zogenoemde hamerteencorrectie laten uitvoeren. Meer over hamertenen en de hamerteencorrectie lees je in dit artikel.

Tot slot

Een doe-het-zelf pedicure geeft je mooie, verzorgde voeten en is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, zijn de juiste producten en een goed stappenplan.

Verzorgde voeten zijn zachte voeten. Daarom begint een thuispedicure bij voorkeur met het verwijderen van eelt. Vervolgens kun je je voeten weken, scrubben en insmeren met voetencrème. Voor mooie teennagels duw je je nagelriemen terug, vijl je je nagels en geef je ze een optioneel een kleurtje.

Voetencrème voorkomt een droge huid, kloofjes en eelt. Gebruik het zo vaak als je wil; het liefst voor het slapengaan. Om je teennagels niet te laten verkleuren, kun je ze het beste af en toe een ‘adempauze’ geven. Lak ze niet te vaak om een gele kleur te voorkomen.

Vind je je voeten niet mooi omdat je je stoort aan hamertenen? Dit ongemak is te verhelpen met een hamerteencorrectie.

Heb jij een goede tip voor mooie en verzorgde voeten? Deel je tips in een reactie hieronder en help anderen!