Bijgewerkt: | Ola Kareem

Mooier en dikker haar met Natuurlijke Shampoos

Als kind stond ik bekend als dat meisje met die prachtige bos haar. Ik werd vergeleken met Pocahontas vanwege mijn lokken die zo lang waren dat ik moest uitkijken om er niet op te zitten. Nu is het droog, broos en hangt het slap langs mijn gezicht. Op mijn kruin moet ik het soms touperen om het er voller uit te laten zien. Pijnlijk onderwerp voor een vrouw if you ask me! Maar toch ga ik het erover hebben.

Ik ben namelijk lang niet de enige vrouw die baalt van haar dunne haren. In dit blogartikel kon je lezen over de achterliggende oorzaken van haaruitval en dunner wordend haar bij vrouwen. Zelf heb ik ook veel geleerd tijdens het schrijven van dat artikel. Alleen ik wist nog steeds niet wat nu de oorzaak was van míjn dunne haar.

IJzertabletten & haarvitamines

Dus besloot ik op onderzoek uit te gaan. Ik heb bij de huisarts om bloedonderzoek gevraagd. Daaruit bleek dat ik een erg laag ferritinegehalte had. Om dat weer op peil te krijgen, heb ik twee maanden ijzertabletten geslikt. Ook slikte ik haarvitamines. En voila… Mijn haar werd inderdaad weer iets dikker. Maar wel met de nadruk op iets. Want om te zeggen dat ik mijn manen van vroeger weer terug had. Nee.

Dun haar in de familie

En daarom liet ik me dit keer door de huisarts verwijzen naar een dermatoloog. Deze stelde me verschillende vragen, o.a. of ik dun haar in de familie heb. Daar moest ik helaas ‘ja’ op antwoorden; zowel mannelijke als vrouwelijke familieleden van mijn vaders kant hebben heel dun haar. Een genetisch ding dus.

Stress en vermoeidheid vermijden

Ik kon volgens de dermatoloog niet veel meer doen dan zoveel mogelijk op mijn ijzer en vitamines letten en zorgen dat ik zo min mogelijk last had van stress en vermoeidheid. Hij gaf mij wel nog een andere, belangrijke tip: het gebruiken van SLS/SLES-vrije, natuurlijke shampoos. Volgens hem weten maar weinig mensen dat de kwaliteit van je hoofdhuid en haarzakjes erg kan verslechteren door gewone shampoos. Dit was voor mij een ongelooflijke eye-opener.

Natuurlijke SLS/SLES-vrije shampoos

SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate en SLES voor Sodium Laureth Sulfate. Dit zijn twee extreem reinigende stofjes die in bijna alle shampoos zitten. Deze stofjes ontdoen je huid van haar natuurlijke oliën en vetten. Dit heet ‘strippen’. Maar zonder deze natuurlijke oliën en vetten krijg je een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Daarnaast is SLS en SLES zó hardnekkig dat het zelfs haarzakjes kan binnendringen. Deze raken beschadigd of krimpen waardoor je haren minder ruimte krijgen om te groeien.

plaatje petal fresh
De “No Poo”-beweging.

“Waarom zou de verzorgingsindustrie zoiets agressiefs in een verzorginsproduct stoppen?”, was het eerste wat ik dacht. Het antwoord daarop is: omdat SLS/SLES ervoor zorgt dat shampoo lekker schuimt. Daarom wordt het gebruikt in heel veel cosmeticaproducten zoals tandpasta, facewash of douchegel, maar ook in allerlei soorten zeep en wasmiddelen.

Gelukkig is het zo dat in de hedendaagse maatschappij mensen steeds bewuster worden van voeding en verzorgingsproducten. De trend om alles zo puur en natuurlijk mogelijk te doen is al een tijd bezig. Zo is er een groep mensen met een “No Poo”-beweging begonnen. Deze mensen gebruiken geen of zeer weinig shampoo en wel om deze 10 redenen Nou, ik doe mee!

Gelijk na mijn afspraak bij de dermatoloog, ging ik langs bij de Tuinen om wat SLS/SLES-vrije shampoos te scoren. Ik heb er gelijk drie gekocht om te testen en te reviewen. Ik geef toe, ze zijn prijzig, maar je moet het zo zien: gezonde duurzame voeding kost ook meer dan goedkope ‘junkfood’.

illustratie dikker
Petal Fresh Rosemary Mint shampoo

Natuurlijke Shampoo 1:
Petal Fresh Organics – Rosemary & Mint – € 6,99 (475ml)

De shampoo van Petal Fresh is doorzichtig van kleur en ruikt heel erg naar mint en rozemarijn. Die geur was even wennen, maar nu ben ik er gek op.

Je merkt direct dat de shampoo inderdaad een stuk minder schuimt dan normale shampoos. Maar het is zeker niet zo dat het helemáál niet schuimt.

Deze shampoo maakt mijn haar goed schoon en zorgt ervoor dat ik geen droge of geïrriteerde hoofdhuid krijg (ik heb de bijbehorende conditioner nu ook; daar wordt je haar echt super zacht van!).

illustratie petal fresh
Weleda Haver shampoo

Natuurlijke Shampoo 2:
Weleda – Haver – € 8,24 (190 ml)

De shampoo van Weleda is ook doorzichtig en ruikt kruidig en een beetje zoetig.

Het haverextract in deze shampoo zorgt voor de voedende en herstellende werking. De haversoort Avoine absorbeert namelijk licht, lucht en water. Deze eigenschappen worden bij/na het wassen overgenomen door je haar en hoofdhuid.

De shampoo van Weleda schuimt erg goed wat wel helpt bij het ervaren van een ‘schoon’ gevoel.

foto no-poo
Dr. Organic Coconut Oil shampoo

Natuurlijke Shampoo 3:
Dr. Organic – Virgin Coconut Oil – € 8,39 (265ml)

De shampoo van Dr. Organic ruikt het neutraalst van alledrie. Je ruikt een heel subtiele kokosgeur, wat prettig is voor mensen die van niet te sterke geuren houden.

Ook deze shampoo is weer doorzichtig, net als de anderen. Blijkbaar is dat kenmerkend voor natuurlijke shampoos? Of het is toeval… geen idee.

In elk geval heb ik ook met deze shampoo mijn haar weer tot tevredenheid gewassen.

De shampoo van Dr. Organic schuimt het hardst van allemaal, dus als je schuim fijn vindt is dit een aanrader.

Conclusie: wat is de beste natuurlijke shampoo?

Als je nu wil weten welke het beste is... geen idee. Ik vind ze allemaal fijn en geniet eigenlijk enorm van het idee dat ze natuurlijk zijn en beter voor de hoofdhuid. Want eerlijk is eerlijk; sinds ik op de natuurlijke shampoo toer ben gegaan merk ik echt dat mijn hoofdhuid minder geïrriteerd en droog is. Of mijn haar ook dikker is geworden kan ik nog niet zeggen, daar moet ik het langer voor testen. Maar dat gaat komt goed want ik ben nooit meer van plan om gewone shampoos te gebruiken!

Heb jij ook ervaring met natuurlijke shampoos of heb je andere tips voor gezonder haar? Die wil ik graag van je horen! Plaats je reactie onder dit artikel en maak kans op een pakketje van Dr. Organic met shampoo en conditioner!