Bijgewerkt: | Ola Kareem

Muffin-Top wegwerken: tips en behandelingen

Dit artikel gaat niet over die heerlijke, fluffy cakejes die we allemaal kennen. In dit artikel bedoelen we met muffin-top: het vet dat uitpuilt boven een strakke broek. Omdat het uitpuilende vet wat wegheeft van het boven het bakpapier uitstekende gedeelte van een muffin, wordt deze vergelijking gemaakt. In dit artikel lees je op welke manieren je je muffin-top kunt kwijtraken.

plaatje ongewenst

Wanneer je een muffin-top hebt, heb je eigenlijk teveel buik- en heupvet dat je kwijt moet raken. Dit wil je misschien zelf omdat je het niet mooi vindt of omdat je je ervoor schaamt. Maar los van het cosmetische aspect, is het hebben van teveel buikvet vooral ook slecht voor de gezondheid.

De buik is de slechtste plek om teveel vet te hebben. Overtollig buikvet komt namelijk tussen allemaal belangrijke organen te zitten, zoals de darmen, nieren, lever en maag. En het vet heeft een negatieve invloed op de werking van deze organen en je algemene gezondheid.

Buikvet kwijtraken

Gelukkig zijn er manieren om vet rondom je buik en heupen te verliezen. Dit kun je bereiken door hoofdzakelijk op je voeding te letten en sportoefeningen te doen. Lukt het op deze wijze nog niet, dan kun je altijd nog een cosmetische correctie overwegen. Op deze pagina vind je zowel tips om je dieet te verbeteren als een overzicht van behandelingen die kunnen helpen om je muffin top weg te werken.

Muffin-Top wegwerken door je dieet te veranderen

De eerste stap om af te vallen, is altijd: op je voeding letten. Met de volgende tips verlies je al veel overtollig (buik)vet.

 1. Eet regelmatig, zo’n 6 keer per dag en eet daarbij kleine porties. Dit zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker het vet kan verbranden.
 2. Eet gevarieerd, dat wil zeggen met een balans tussen fruit, groenten, eiwitten, zuivel en vezels.
 3. Eet niet te vet.
 4. Eet zoveel mogelijk vers en zelf bereid voedsel en zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden of fastfood.
 5. Neem voldoende proteïnes in vlees, vis, groenten en noten en zaden

Muffin-Top wegwerken met oefeningen

Ook op de juiste manier trainen kan helpen om je muffin-top kleiner te laten worden.

 1. Doe conditietraining.
  Door conditietraining gaat je hart snel kloppen, waardoor je lichaam meer calorieën gaat verbranden. En hoe meer calorieën je verbrand, hoe meer vet je kwijtraakt. Denk hierbij aan sporten zoals dansen, fietsen, hardlopen, zwemmen en boxen.
 2. Combineer conditietraining het liefst met krachttraining.
  Krachttraining helpt je namelijk om spiermassa te kweken en hierdoor verbrand je ook weer sneller vet. Een sporttip: tijdens een korte maar zeer intensieve training verbrand je veel meer dan bij een lange training die niet heel zwaar is.
 3. Train je buikspieren extra veel.
  Uiteraard zul je niet enkel door buikspieroefeningen je muffin-top kwijtraken. Echter maak je hiermee wel je buikspieren steviger en dit zorgt voor een strakkere en mooier gevormde taille.

Behandelingen om je muffin-top te verwijderen

Er zijn enkele behandelingen die toegepast kunnen worden om boven de broek uitpuilend vet te verwijderen.

Liposuctie

Wanneer het niet lukt om met diëten en sporten je buikvet te verliezen dan kan liposuctie helpen om de laatste ‘resten’ hardnekkig vet te verwijderen. Met een liposuctie kan zowel vet van de buik als van heupen worden weggezogen.

Buikwandcorrectie

Wat ook mogelijk is, is dat je wel degelijk succes hebt in het afvallen en verliezen van je buikvet. Maar dat er zonder dat je dat verwacht, ineens allemaal overtollig hangend buikvel overblijft. In dat geval heb je zelf alles gedaan om je buik weer in vorm te krijgen en is de enige manier om van het hangende vel af te komen een (mini-)buikwandcorrectie.

Bij een buikwandcorrectie wordt overtollig huid van de buik verwijderd, waarbij soms ook de buikspieren worden verstevigd.

Lees meer over de buikwandcorrectie

Overige behandelingen om uitpuilend vet weg te werken

Naast liposuctie of een buikwandcorrectie is er een heel scala aan andere behandelingen waarmee lokaal vet kan worden verwijderd.

Je kunt bijvoorbeeld:

Deze ingrepen zijn vaak minder effectief dan liposuctie, maar kosten ook minder. Bovendien hoef je er niet voor onder het mes. Laat je voorlichten door een goede arts over de mogelijkheden.

Tot Slot: zo kom je van je muffin-top af

Samenvattend is een combinatie van een gezond voedingspatroon - met voldoende eiwitten en groenten - en een mooi trainingsschema - met krachttrainign en cardio - vaak genoeg om het grootste deel van je muffin-top kwijt te raken.

In sommige gevallen is dit echter niet genoeg en blijft er wat hardnekkig vet of hangend buikvel over. Stoort dit je echt heel erg, dan kun je altijd op een cosmetisch arts afstappen, om te bespreken wat voor oplossingen er zijn.

Heb jij ervaring met het verliezen van buikvet, of heb jij misschien ooit eens een liposuctie of buikwandcorrectie ondergaan? Deel je ervaringen met ons door onderaan dit artikel te reageren.