Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Brede of grote neus kleiner laten lijken: tips & behandelingen

Smal, klein, breed, spits... neuzen zijn er in alle soorten en maten. En iedere neus is uniek. Maar wat als je niet tevreden bent over de vorm van je neus en je er onzeker van wordt? Gelukkig zijn er voldoende trucjes om een grote neus kleiner te laten lijken. Make-up kan veel doen!

Leid de aandacht van je neus af

De neus is het centrale middelpunt van je gezicht: de vorm van je neus is bepalend voor je uitstraling. Heb je een grote neus die in het oog springt? Grote kans dat je daar niet heel tevreden mee bent. De makkelijkste oplossing is de aandacht afleiden van je neus. Dit doe je door de nadruk juist te leggen op je ogen en/of je mond. Hoe meer deze opvallen, hoe minder mensen naar je neus kijken.

Je ogen laten opvallen, betekent overigens niet dat je je ogen van een heel zware make-up moet voorzien. Dit kan zelfs averechts werken. Beter is het om je ogen op een natuurlijke manier in de kijker te zetten. Denk: een glanzende, lichte oogschaduw die de ogen optisch groter maakt, veel zwarte mascara en een mooie eyeliner. Je lippen daarentegen mogen wél opvallend en fel. Welke kleur je daarvoor kiest, is aan jou. Of je nu voor felrood of dieppaars gaat; zolang je mond opvalt, zal je neus minder aanwezig lijken.

Je neus contouren en shapen

Tutorial voor het shapen en contouren van je neus zodat deze kleiner lijkt.

Wil je het wat serieuzer aanpakken met make-up? Zorg dan dat je de kunst van het shapen (ook wel contouren genoemd) onder de knie krijgt.

Shapen houdt in dat je met donkerdere tinten make-up schaduwen aanbrengt in het gezicht. Deze schaduwen zorgen ervoor dat bepaalde zones van het gezicht minder opvallen.

De neus laat zich prima shapen, zolang je de juiste techniek toepast. Het shapen van de neus doe je als volgt:

 • Neem een kleur make-up die één tot twee tinten donkerder is dan je eigen huidskleur.
  In de drogisterij en parfumerie is tegenwoordig volop shaping en contouring make-up te koop, vaak in de vorm van paletten met meerdere tinten poeder. Je kunt ook oogschaduw gebruiken, mits deze volledig mat is.
 • Breng de poeder (of oogschaduw) aan weerszijden van de neus aan.
  Om de exacte plek te bepalen, plaats je een wattenstaafje of potlood aan het begin van je wenkbrauw. Hou het potlood verticaal en laat 'm naar beneden wijzen, richting de neus. Op de plek waar het wattenstaafje of potlood je neus raakt, breng je de poeder aan. Gebruik hiervoor een smalle poederkwast. Er bestaan speciale shapingkwasten die het perfecte formaat hebben om te kunnen contouren.
 • Werk de poeder met het kwastje uit in het de richting van het puntje van je neus.
  Zo creëer je als het ware de letter U.
 • Om de nadruk op het puntje van je neus te leggen, breng je een highlighter aan op deze plek.
  Een highlighter is een oplichtende, glanzende poeder. Met highlighter bereik je het tegenovergestelde als met contour powder: je benadrukt delen van je gezicht. Door het puntje van je neus aan te zetten met highlighter leg je de nadruk op dit smalle gedeelte van je neus en zal je neus kleiner lijken.

Zorg er met shapen te allen tijde voor dat de donkere make-up goed is uitgevaagd. Een neus met een overdaad aan donkere, gevlekte make-up valt juist meer op en dat is niet wat je wilt bereiken. Less is more!

Een grote neus kleiner laten lijken met behandelingen

Het shapen van de neus is een tijdelijke en bovendien optische oplossing. Je neus wórdt niet kleiner, maar líjkt kleiner. Wil je permanent af van een te grote, brede of aanwezige neus? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Denk aan:

 • Een neuscorrectie
 • Een neuscorrectie met fillers
 • Een kinimplantaat (zodat het profiel mooier oogt)

Neuscorrectie

Wie niet tevreden is over zijn of haar neus, kan een neuscorrectie overwegen. Deze chirurgische ingreep maakt een einde aan een te grote, scheve of kromme neus.

Een neuscorrectie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd via de neusgaten. Op die manier worden er alleen binnenin de neus snedes gemaakt, waardoor je niet met lelijke littekens blijft zitten. Een neuscorrectie verloopt in het geval van correctie van een scheve, kromme of grote neus anders.

Bij een grote neus zal een zogenoemde neusverkleining plaatsvinden. Bij een neusverkleining zal de chirurg in de meeste gevallen stukjes kraakbeen verwijderen en de neus zo de gewenste vorm geven.

Lees meer over deze behandelingen:

Neuscorrectie met fillers

Voor een neuscorrectie hoef je niet altijd onder het mes. Erger je je aan je neus omdat je een knobbel op je neus hebt, een ietwat kromme neus hebt of omdat je neuspunt hangt? Dan is een neuscorrectie met fillers een optie.

Een knobbel op de neus verdwijnt (optisch) omdat het gebied rondom de knobbel wordt opgevuld met een filler. Hetzelfde geldt voor een kromme neus: door de neusbrug op te vullen met een filler kunnen mooiere neuscontouren worden gemaakt, waardoor de neus minder krom lijkt. Een neuscorrectie met fillers is lang niet altijd de oplossing. Laat je door een arts informeren over de mogelijkheden.

Kincorrectie

Het klinkt vreemd, maar het klopt wél: door de kin te laten corrigeren, komen de verhoudingen in het gezicht meer in balans en zal je neus minder opvallen.

In sommige gevallen adviseren artsen en/of chirurgen om geen neuscorrectie te ondergaan maar een kincorrectie. Dit is vooral het geval wanneer de kin erg klein is, waardoor de neus prominenter aanwezig is. Door de kin juist aanweziger te maken, valt de neus minder op en is het gezicht meer in balans.

Een plastisch chirurg kan je gezicht onder de loep nemen en je adviseren welke ingreep de beste optie is. Een kinimplantaat is een prothese in de vorm van een smalle reep siliconen. De prothese wordt afgemeten op jouw kin en de aanwezigheid van littekens naderhand wordt altijd beperkt. Je ziet hoogstens een klein sneetje onder je kin. In sommige gevallen kan een arts adviseren om zowel een neus- als een kincorrectie te laten uitvoeren.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot slot

Een grote, aanwezige neus kun je met de juiste make-uptechnieken optisch minder aanwezig laten kijken. Door te shapen zorg je ervoor dat je neus minder opvalt. Leg daarbij de nadruk op delen van je gezicht waar je juist wel blij mee bent, zoals je ogen of mond.

Wie geen tijdelijke oplossing wil maar écht van zijn of haar grote neus af wil, kan een neus- of kincorrectie overwegen. Een neuscorrectie in de vorm van een neusverkleining maakt definitief een einde aan een grote of brede neus. In sommige gevallen kan een arts juist adviseren om een kincorrectie te ondergaan. Door een kinimplantaat te plaatsen, wordt de kin groter gemaakt, waardoor je neus kleiner lijkt en het gezicht beter in verhouding is.