Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Neusoperaties: rhinoplastiek en andere operaties aan de neus

De neus heeft een paar belangrijke functies en is bovendien een erg bepalend onderdeel van ons gezicht. Wanneer de functie van de neus verstoord is, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een structurele blokkade in de neus, dan kan dit hersteld worden met een neusoperatie. Maar neusoperaties worden niet alleen uitgevoerd om de functie van de neus te herstellen. In Nederland wordt ook vaak geopereerd om de vorm en stand van de neus uit cosmetisch oogpunt te veranderen. Een dergelijke cosmetische ingreep aan de neus wordt een neuscorrectie of rhinoplastiek genoemd.

Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende neusoperaties die uitgevoerd kunnen worden om functie en vorm van de neus te herstellen of veranderen.

Ook lees je hier wie er allemaal goede kandidaten zijn voor een cosmetische of medisch-noodzakelijke neusoperatie.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Neusoperatie om het uiterlijk van de neus te veranderen (rhinoplastiek)

Wanneer je je stoort aan de vorm van je neus dan kun je je aan je neus laten opereren. Een neuscorrectie (rhinoplastiek) kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd wanneer je je stoort aan je:

 • scheve neus;
 • te grote neus;
 • te kromme neus;
 • te grote neusvleugels.

Niet iedereen met een afwijking aan de neus is een geschikte kandidaat voor een neuscorrectie. Plastisch chirurgen en KNO-artsen beschouwen je als een goede kandidaat voor een neuscorrectie, wanneer:

 • Je neus niet lijkt te passen bij de rest van je gezicht;
 • Je neus erg krom is of een zeer rare vorm of stand heeft;
 • Je moeite hebt om te ademen door je neus door een blokkade in de neus;
 • Je een aangeboren afwijking aan je neus hebt die je graag zou willen aanpassen.

Daarbij moet je een redelijke verwachting hebben van het resultaat dat behaald kan worden. Een verbetering is goed mogelijk, maar perfectie wordt zelden bereikt. Om een operatie te ondergaan is het daarnaast belangrijk dat je in een goede algemene gezondheid verkeerd.

Afhankelijk van het gedeelte van je neus waar je je aan stoort kan een neuscorrectie bestaan uit één of meerdere van de onderstaande procedures:

Neusoperatie om de functie van de neus te herstellen (medisch noodzakelijk)

De neus heeft diverse belangrijke functies, zoals:

 • Ruiken en waarnemen van geuren.
 • Het bevochtigen, reinigen en verwarmen van ingeademde lucht.
 • Het bijdragen aan de vorming van stemgeluiden en zang.

Deze functies kunnen om zeer uiteenlopende redenen verstoord zijn. Zo weet iedereen wel dat een ernstige verkoudheid er voor kan zorgen dat je minder goed kunt ademen en ruiken.

Maar er zijn ook mensen die door een blokkade in de neus altijd moeite hebben met het ademen door de neus of met het waarnemen van geuren. Een blokkade in de neus kan bijvoorbeeld ontstaan door een scheefstand van het neustussenschot.

Wanneer er sprake is van een obstructie in de neus, dan ben je waarschijnlijk een goede kandidaat voor een neusoperatie. Bovendien is de kans groot dat een neusoperatie in zo'n geval vergoed zal worden door je zorgverzekeraar.

Er zijn verschillende neusoperaties die kunnen worden uitgevoerd wanneer sprake is van een verstoring van de functie van de neus, zoals:

De neuspuntcorrectie

Een neuspuntcorrectie (ook wel neustipcorrectie genaamd) wordt uitgevoerd wanneer je je stoort aan de vorm van je neuspunt. Zo kan een wipneus of hangende neuspunt worden gecorrigeerd, en kan de vorm en stand van de neuspunt worden aangepast.

Een neuspuntcorrectie kan vaak via de neusgaten worden uitgevoerd, waardoor er bij deze ingreep meestal geen zichtbare littekens achterblijven.

Een neuspuntcorrectie kun je in Nederland bij diverse gecertificeerde privéklinieken ondergaan. Hieronder zie je wat dit gemiddeld kost.

 • Neuspuntcorrectie
  Vanaf € 1500,00 tot € 4800,00

Bekijk alle prijzen

De neustussenschotcorrectie

Wanneer de stand van de neus het probleem is, dan kun je een neustussenschotcorrectie ondergaan. Bij deze neusoperatie wordt het neustussenschot ‘losgemaakt’ via een klein sneetje in de neus. Hierna wordt het neustussenschot rechtgezet en kunnen eventueel afwijkende stukken neusbot en -kraakbeen worden verwijderd.

Deze ingreep wordt uitgevoerd via de neusgaten en daardoor zijn er normaal gesproken geen zichtbare littekens. Na de operatie worden in beide neusgaten tampons geplaatst. Deze tampons houden het neustussenschot op zijn plaats en zorgen er voor dat het op zijn nieuwe plek ‘vastgroeit’. Na enkele dagen worden de tampons verwijderd en kun je weer door je neus ademen.

Wanneer de scheefstand in de neus zorgt voor functionele klachten, dat wil zeggen problemen met het ademhalen, dan wordt de behandeling waarschijnlijk vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je een neustussenschotcorrectie ondergaan uit cosmetisch oogpunt, dan moet je rekening houden met de volgende prijzen:

 • Neustussenschotcorrectie
  Vanaf € 3000,00

Bekijk alle prijzen

De (uitgebreide) neuscorrectie

Afbeelding rhinoplastiek
Met een neuscorrectie worden de botstructuren in de neus aangepast, waardoor de neus beter bij het gezicht past.

Een (uitgebreide) neusoperatie is nodig wanneer interne botstructuren de functie van de neus verstoren. Ook wanneer de neus ongewenst een grote kromming heeft (een zogenaamde haakneus) dan is er vaak een uitgebreide neuscorrectie nodig. Deze ingreep is ingrijpender dan de neustussenschotcorrectie. Toch kan ook deze operatie meestal van binnenuit, en dus zonder zichtbare littekens, worden uitgevoerd.

Tijdens een uitgebreide neuscorrectie, oftewel rhinoplastiek, zullen botstructuren ‘gereshaped’ worden om de gewenste vorm te krijgen en een eventuele verstoring in de functie van de neus te herstellen.

Na de ingreep zullen tampons in de neus worden aangebracht. Vaak zal de neus ook worden vastgezet een kapje van gips, kunststof of metaal. De tampons kunnen verwijderd worden na enkele dagen, maar het kapje of gips blijft meestal minstens een week aanwezig.

Wil je een neuscorrectie ondergaan uit cosmetisch oogpunt, dan moet je rekening houden met de volgende prijzen:

 • Neuscorrectie
  Vanaf € 3250,00 tot € 6500,00

Bekijk alle prijzen

De neusschelpverkleining

Iedereen heeft zes neusschelpen. Wanneer de onderste neusschelpen relatief te groot zijn, dan kan dat de doorgang van lucht en daardoor het ademen bemoeilijken.

Er zijn twee mogelijkheden om de neusschelpen te verkleinen:

 • De chirurg kan er voor kiezen om het neusslijmvlies te verkleinen door middel van verbranding van het slijmvlies. Dit wordt gedaan door middel van een dun naaldje dat op verschillende plekken in het slijmvlies wordt geprikt
 • Ook kan het neusschelpslijmvlies met een deel van het neusschelpbot worden weggesneden.

Beide methodes kunnen worden uitgevoerd via de neusgaten. Er blijven dus geen zichtbare littekens achter. Meestal is de ingreep tevens zo klein dat het niet nodig is om tampons in de neus, of verband op de neus aan te brengen.

Een neusschelpverkleining wordt vrijwel alleen uitgevoerd bij functionele klachten. In zo'n geval wordt de operatie vergoed door je zorgverzekeraar.

Tot slot: welk resultaat kan ik verwachten na een neusoperatie?

Vaak verlopen neusoperaties naar wens en verbeteren het uiterlijk en/of de functie van de neus door de neusoperatie. De meeste patiënten zijn tevreden met het resultaat. Het is belangrijk om je te realiseren dat perfectie bereiken moeilijk is. In hoeverre een operatie slaagt, hangt bovendien grotendeels af van de kwaliteit van de weefsels van de neus en is dus niet enkel afhankelijk van de vaardigheid van de chirurg.

Het resultaat van een neusoperatie is in principe blijvend, slechts in enkele gevallen zullen na verloop van tijd weefsels in de neus weer ongewenst (scheef)groeien. Een tweede ingreep kan dan in een enkel geval nodig zijn.