Bijgewerkt: | Ola Kareem

Neusvergroting - behandelingen voor een grotere neus

Daar waar we hier in het Westen ons soms afvragen of onze neus niet te groot is en of die bobbel niet teveel opvalt, maken ze zich in Aziatische landen juist druk om het tegenovergestelde. Daar is een kleine neus uit de mode. Daardoor is de neusvergroting momenteel de op één na populairste cosmetische correctie in veel van deze landen. De eerste plek gaat nog altijd naar de oogvergroting. In dit artikel lees je alles over neusvergrotende behandelingen.

In Azië is men geobsedeerd door het westerse schoonheidsideaal. Met name de vrouwen doen er alles aan om de uiterlijke karaktereigenschappen van een westerse schone te krijgen. Dit gaat van het vergroten van de ogen en het versmallen van de kaak, nu naar een voor Westerse begrippen vreemd soort neuscorrectie: het vergroten van de neus.

Een grotere neus is meer westers

De Aziatische neus is in vergelijking tot de westerse doorgaans een stuk kleiner. En omdat veel Aziaten dus zoveel mogelijk op de westerling willen lijken, moet die neus groter. Momenteel worden er dan ook ontelbaar veel behandelingen gedaan om de neus te vergroten. Van kleine behandelingen tot de meer ingrijpende chirurgische methodes.

Welke neusvergrotende methodes zijn er?

Er zijn in Nederland verschillende methodes voor het vergroten van een neus. Door middel van hyaluronzuurfillers, lipofilling, kraakbeentransplantatie en een neusvergroting met implantaten.

Hyluronzuurfillers – Het opvullen van de neus met een tijdelijke filler

Hyaluronzuur is een tijdelijke huidvuller waarmee de vorm en de hoogte van de neus kan worden verbeterd. Het is een makkelijk uitvoerbare behandeling waarbij weinig hersteltijd nodig is.

Een nadeel is dat het een tijdelijke oplossing is; hyaluronzuur blijft namelijk niet voor altijd in je huid. Daarom zal men de behandeling om de zoveel tijd weer opnieuw moeten laten uitvoeren. Permanente fillers worden niet gebruikt voor de neus wegens mogelijk onbekende bijwerkingen die in de toekomst kunnen optreden.

Lipofilling – Het opvullen van de neus met lichaamseigen vet

Bij een lipofilling behandeling wordt er lichaamsvet weggehaald uit je eigen lichaam, om het vervolgens weer naar een andere plek in je lichaam te verplaatsen. Het lichaamsvet wordt eerst weggehaald door middel van liposuctie. Hierbij wordt er vet uit een deel van je lichaam gezogen. Door middel van lipofilling kan er bij de neus meer contour en volume gecreëerd worden.

Het voordeel hiervan is dat de behandeling veilig is, er wordt immers gebruik gemaakt van lichaamseigen vet. Het nadeel is dat het resultaat niet te garanderen is. Een deel van het ingespoten vet kan namelijk na verloop van tijd verdwijnen. Hoeveel er verdwijnt, is van te voren niet te voorspellen. Het is in elk geval niet uitgesloten dat er een tweede behandeling nodig is voor het gewenste resultaat.

Kraakbeentransplantatie – De neus vergroten en verhogen met kraakbeen

Een grotere neus kun je realiseren door het neusskelet op te bouwen. Hiervoor kan er kraakbeen uit het neustussenschot, uit de oorschelp of uit het ribkraakbeen gehaald worden. Deze methode wordt vooral in Amerika en enkele Europese landen gebruikt om een neus te vergroten.

Het nadeel van deze methode is dat het veel tijd kost. Daarnaast is het een invasieve methode en dus redelijk ingrijpend en met een lange hersteltijd.

Siliconenimplantaten – De grootte van de neus aanpassen met een kunststofimplantaat

Voor degenen die bovenstaande methodes te heftig vinden, kan er ook gekozen worden voor het inbrengen van een kunststofimplantaat. Dit gaat makkelijker en is minder kostbaar.

Helaas heeft deze methode wel een groot nadeel. Het lichaam kan de neiging krijgen om het siliconenimplantaat af te stoten, waardoor littekenvorming en misvorming bij de neus kan plaatsvinden. Dit komt doordat het omhullende weefsel van de neus dun is. In het ergste geval begint dit met een ontsteking die geleidelijk overgaat in afstoting van het implantaat waarbij deze door de huid heen gaat. In dergelijk gevallen bestaat het gevaar dat de neus serieus misvormd wordt.

Het resultaat van een neusvergroting

Net zoals bij iedere cosmetische correctie is er ook bij een neusvergroting het risico dat het resultaat je tegenvalt. Perfecte symmetrie is bijvoorbeeld niet mogelijk, net zoals dat de neus misschien niet zo groot kan worden als men wenst. Een ervaren chirurg kan je echter goed advies geven over wat de mogelijkheden zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat een neusvergrotende behandeling complex is. Deze moet geheel aangepast worden aan de persoonlijke situatie en behoeftes van de patiënt. Een neusvergrotende operatie brengt risico’s met zich mee en moet dus niet te licht opgevat worden. Een neus is bepalend voor de balans en uitstraling van je hele gezicht. Als het mis gaat kun je spijt hebben en wensen dat je terug kon gaan naar je oude neus. Daarom moet je deze operatie enkel overwegen wanneer jij zelf (psychisch) last hebt van je neus en niet vanwege anderen.

Heb jij ervaringen met neusvergrotende behandelingen? Deel deze met ons door onderaan dit artikel te reageren.