Bijgewerkt: | Ola Kareem

Obesitas behandeling: maagverkleining of maagballon?

Op het moment dat je alles al hebt geprobeerd om af te vallen maar niets werkt, kan een obesitas behandeling uitkomst bieden. De meeste mensen zijn wel bekend met de maagverkleining, de maagballon is echter wat minder bekend.

Wat is het verschil tussen een maagballon en een maagverkleining? Wanneer kom je in aanmerking voor een behandeling? Wat zijn de voordelen en wat zijn de risico’s? Hoe zit het met de kosten? In dit artikel bespreken we beide ingrepen die tot doel hebben gewichtsverlies in gang te zetten bij zware gevallen van obesitas.

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining is het verkleinen van de maag door middel van een operatieve ingreep. Deze ingreep wordt vaak als laatste redmiddel gebruikt om in te zetten bij zware obesitas. De maagverkleining heeft tot doel de maag een stuk kleiner te maken, waardoor deze minder voedsel kan opnemen. Hierdoor valt men snel af.

Voordelen maagverkleining

Bij een maagverkleining zul je gegarandeerd veel gewicht verliezen. Je hebt namelijk geen andere keuze dan minder te eten; je maag is kleiner en kan minder voedsel opnemen. Gemiddeld verliest men in de eerste 2 maanden al 8 tot 22 kilo aan gewicht. Daarna blijf je geleidelijk gewicht verliezen totdat je een stabiel gewicht hebt.

Na een tijdje zal je voedselpatroon helemaal aangepast zijn aan je kleine maag. Bij dit proces kun je hulp krijgen van een diëtist. Deze kan je helpen je gezonde eetpatroon te handhaven en te behouden. Je hele leefstijl wat betreft voeding zal veranderen als je er zelf bewust mee bezig blijft na de operatie.

Nadelen en risico's maagverkleining

Een maagverkleining is een risicovolle ingreep. De volgende complicaties zouden kunnen optreden:

  • trombose
  • infecties
  • nabloedingen
  • loslaten van geplaatste nietjes met lekkage tot gevolg
  • ademhalingsproblemen

Een goede chirug zal je uiteraard van te voren informeren over deze risico's.

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Of je in aanmerking komt voor een maagverkleining hangt af van wat je al gedaan hebt om af te vallen, wat je BMI (Body Mass Index) is, je gezondheid en de mening van de artsen. Tijdens het consult met de chirurg zal deze nagaan hoe je gezondheid is en lichamelijk onderzoek bij je doen.

Je komt in principe in aanmerking voor een maagverkleining wanneer je voldoet aan de volgende eisen:

  • Je BMI moet hoger dan 40 zijn gedurende vijf jaar of je hebt een BMI van 35 tot 40 met een aandoening die het gevolg is van je overgewicht. Voorbeelden hiervan zijn suikerziekte, slaap-apneu of ernstige gewrichtsklachten.
  • Je bent goed gemotiveerd om je eet- en leefgedrag te veranderen.
  • Je hebt in het verleden meerdere professioneel begeleidde pogingen gedaan om af te vallen (bijvoorbeeld met een diëtist).
  • Je moet tussen de 18 en 65 jaar zijn.

Kosten maagverkleining

De kosten van een maagverkleining liggen rond de 10.000 euro. Wanneer je voldoet aan de bovenstaande eisen wordt een maagverkleining altijd vergoed. De kosten worden dan betaalt door je zorgverzekeraar. Voldoe je niet aan bovenstaande eisen dan mogen klinieken en ziekenhuizen de operatie niet bij je uitvoeren.

Hoe werkt een maagballon?

Omdat niet iedereen onder het mes wil om af te vallen, is er gelukkig nog een andere optie: de maagballon. Een maagballon is een zachte siliconen ballon die in de maag wordt geplaatst. Deze ballon neemt veel ruimte in beslag, waardoor je minder kunt eten en eerder en langer een vol gevoel hebt. Een maagballon blijft ongeveer een half jaar in je maag, daarna wordt deze verwijderd. Na het half jaar zal je maag op natuurlijke wijze verkleind zijn.

Illustratie behandeling

Het plaatsen van een maagballon is echter niet voldoende om af te vallen. Je moet echt je eetgewoonten en leefstijl verbeteren om blijvend af te vallen, ook nadat de ballon is verwijderd. Dat houdt in: gezond eten en voldoende bewegen.

Voordelen maagballon

Het grote voordeel van een maagballon ten opzichte van een maagverkleining of andere gewichtsverliesoperaties, is dat deze ingreep geen operatieve behandeling is. Er wordt niet in je gesneden. En het is tijdelijk; de maagballon wordt na 6 maanden weer verwijderd.

Ook met een maagballon kun je veel afvallen. Je verliest als je je leefstijl aangepast hebt, ongeveer vier kilo per week nadat de maagballon is geplaatst. In de meeste gevallen lukt het mensen om hun gewicht te behouden nadat de ballon is verwijderd. Dit komt omdat men toch een half jaar de tijd heeft gehad om een nieuwe leefstijl aan te leren.

Nadelen en risico’s maagballon

Na de ingreep kunnen medische complicaties optreden, zoals een maagperforatie of een volledige blokkering van de maag. Gelukkig is de kans op deze complicaties zeer klein.

Ook kun je veel last hebben van oprispingen, zuurbranden, een misselijk gevoel en moeten overgeven. Je voedsel blijft dan niet goed in je maag zitten.

Ernstigere problemen die kunnen optreden, zijn:

  • ballon lekkage
  • slokdarm- of maagontsteking
  • maagzweren

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagballon?

Voor het plaatsen van een maagballon gelden minder strenge eisen dan voor het chirurgisch verkleinen van de maag. Zo komen patiënten in aanmerking voor een maagballon wanneer:

  • De BMI te laag is voor een chirurgische ingreep (BMI tussen de 30-35).
  • De BMI hoger is dan 35 maar een operatieve ingreep als te risicovol wordt gezien.
  • Er sprake is van morbide obesitas (BMI > 40-45) en de arts het raadzaam acht om eerst wat kilo's af te vallen door middel van een maagballon alvorens over te gaan tot een operatieve maagverkleining.

Kosten maagballon

De kosten voor het plaatsen van een maagballon beginnen bij ongeveer 2000-2500 euro, maar kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Dit komt doordat je in het proces doorgaans ook hulp krijgt van een diëtist, een psycholoog en een fysiotherapeut. In de meeste gevallen vergoed de verzekering het plaatsen van een maagballon niet.

Hieronder vind je een overicht van gecertificeerde klinieken in Nederland die een maagballon kunnen plaatsen.

Maagballon (6 maanden)
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 2995,00

Kiezen tussen een maagverkleining of een maagballon

Wanneer is een maagverkleining de beste keuze en wanneer een maagballon? Welke methode werkt het best en bij welke methode is de kans op terugval het grootste?

De beste behandeling tegen morbide obestias, met de kleinste kans op terugval, is een chirurgische maagverkleining. Een maagverkleining is echter erg ingrijpend en brengt de nodige risico's met zich mee. Daarom wordt een maagverkleining alleen uitgevoerd wanneer je voldoet aan zeer strenge eisen (zie hierboven).

Wanneer je niet voldoet aan de eisen voor een chirurgische maagverkleining, dan kan het plaatsen van een maagballon een goed alternatief zijn. Mensen met een maagballon vallen vaak serieus af. Wel is er een relatief grotere kans op terugval, na het verwijderen van de maagballon. Om de kans op terugval te beperken wordt deze behandeling vaak aangeboden in een multidisciplinaire setting. Dit houdt in dat je niet alleen begeleiding van een diëtist krijgt, maar vaak ook van een psycholoog en een fysiotherapeut.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je de kosten van het plaatsen van een maagballon doorgaans zelf moet betalen. Dat maakt dat een maagballon vooral in beeld komt wanneer je:

  • niet aan de eisen voldoet voor een maagverkleining;
  • een operatie niet ziet zitten;
  • bereid en in staat bent om een paar duizend euro uit te geven.

Heb jij ervaringen met één van bovengenoemde behandelingen tegen obesitas? Deel deze met ons door onderaan dit artikel te reageren.