Oksels permanent ontharen met laser - Info, klinieken & kosten
Er zijn verschillende manieren om haar onder de oksels te verwijderen. Je kunt het harsen, scheren, epileren of ontharen met ontharingscrème. Dit kan bij sommige mensen zorgen voor irritatie en daardoor infecties. Een permanente oplossing is het ontharen met een laser.
Door de laser worden haarzakjes kapot gemaakt, zodat hier geen haar meer uit kan groeien en je voorgoed gladde oksels krijgt. Op deze pagina lees je onder andere hoe het laseren van de oksels in zijn werk gaat, en voor wie dit een goede behandeling is.
Voor wie is laseren een geschikte behandeling?
Het ontharen met een laser is vooral geschikt voor mensen met een lichte huid en donkere haren. Grijze, rode of blonde haren zijn vaak moeilijker te behandelen. Ook bij mensen met een donkere huidskleur werkt laser ontharen minder goed.
Er zijn echter veel ontwikkelingen in de ontharingsapparaten, waardoor er tegenwoordig ook apparaten zijn die geschikt zijn voor mensen met een donkere huid of mensen met grijze, rode en blonde haren. Dit zijn echter geen lasers, maar apparaten die werken met bijvoorbeeld radiogolfenergie.
Voorbereiding op het laseren van de oksels
Als je je haren wilt laten verwijderen met een laserbehandeling dan maak je een afspraak bij een kliniek.
Aangeraden wordt om de oksels tien dagen voor de eerste afspraak bij de kliniek niet meer te ontharen, zodat de haartjes goed onderzocht kunnen worden. Daarnaast wordt het aangeraden om zes weken voor de behandeling de oksels niet bloot te stellen aan de zon. De zon kan het effect van de laser verminderen en complicaties vergroten.
Ook het epileren en harsen moet zes weken van tevoren gestopt worden. Je mag je oksels in deze weken wel scheren. Op de dag van de behandeling scheer je je oksels glad.
Voordat je behandeld wordt, wordt er gekeken of de behandeling bij jouw huid past. Ook wordt er besproken wat je verwacht van de behandeling en of deze verwachtingen waargemaakt kunnen worden met een laserbehandeling.
Verder wordt meestal de volgende informatie tijdens het consult met je doorgenomen:
- Algemene gezondheid.
- Medische voorgeschiedenis.
- Medicatiegebruik.
- Eventuele allergieën.
- De procedure.
- De resultaten.
- Risico’s en complicaties.
- Voor- en nadelen van de behandeling.
De behandeling
Voor het laseren van de oksels wordt gebruik gemaakt van een laser met een specifieke golflengte die reageert op de pigment in haartjes. Het pigment neemt het licht van de laser op en zet het om in warmte. Door de warmte worden de haarzakjes vernietigd.

De laser werkt vooral op haartjes die in de groeifase zijn. Haartjes die niet in de groeifase zijn, kunnen bij een volgende behandeling vernietigd worden. Hoe donkerder de haartjes, hoe beter ze reageren op de laser. Om deze reden is het laseren van de oksels vooral geschikt voor mensen met donkere haren.
Voor de behandeling krijg je een bril op die beschermt tegen het licht uit de laser. De behandelaar draagt eenzelfde bril. De huid zal vooraf gekoeld worden om schade aan de huid te voorkomen. De laserbehandeling zelf duurt ongeveer een half uur.
Bij een laserbehandeling ga je niet onder narcose. Je mag van tevoren dus gewoon eten en drinken. Bij de meeste mensen is de behandeling niet pijnlijk, maar het kan wel wat gevoelig zijn. Het gevoel van de laser wordt omschreven als een elastiekje dat tegen de huid tikt. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een verdovende crème. De crème kan dan voor de behandeling op de huid gesmeerd worden.
Na het laser ontharen van de oksels
Na de behandeling is de huid vaak enkele uren tot een dag rood of gevoelig. Dit kun je verlichten met pijnstillers of een koud kompres. De haartjes kunnen binnen twee tot drie weken na de behandeling uitvallen, maar dit hoeft niet. Het niet of wel uitvallen van de haartjes heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat. Ook is het mogelijk dat een paar dagen na de behandeling dikke haren tevoorschijn komen. Dit zijn de restjes haar uit de doodgemaakte haarzakjes. Deze vallen vanzelf uit of je kunt ze eventueel afscheren.
Je kunt direct na de ingreep alles weer doen wat je wilt. Wel moet je de oksels voorzichtig behandelen. Dep ze na het douchen droog, gebruik geen deodorant en andere geparfumeerde producten onder de oksels. Ook is het belangrijk om de oksels twee weken uit de zon te houden om huidveranderingen en verkleuringen te voorkomen.
Risico’s en complicaties
Het laseren van de oksels is een relatief veilige behandeling en ernstige complicaties komen niet vaak voor. De huid kan na de behandeling rood of gevoelig zijn, maar dit trekt na maximaal een dag weer weg.
De meest voorkomende complicaties zijn:
- In een enkel geval ontstaan er blaasjes of korstjes. Deze verdwijnen ook weer na een aantal dagen.
- Het kan dat de huid wat lichter of donkerder wordt door de laser.
- Huidaandoeningen kunnen verergerd worden door de laser.
- Door het laseren van de oksels kan de geur van uw oksels veranderen. Doordat er minder haartjes onder de oksels zitten, kan het dat er minder bacteriën onder de oksels groeien. Dit kan de geur van het zweet veranderen.
- Bij verkeerd gebruik van de apparatuur kunnen ernstige complicaties, zoals brandwonden, optreden. Kies daarom voor een ervaren behandelaar!
Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor gladde oksels?
Om de oksels vrijwel volledig haarvrij en glad te krijgen, zijn er meerdere behandelingen nodig.
Vaak zijn vier tot zes behandelingen genoeg om het gewenste resultaat te krijgen.
Omdat de huid moet herstellen, moet er zes tot acht weken tussen de behandelingen in zitten. Na deze behandelingen zijn de oksels haarvrij en blijven de haartjes meerdere jaren weg. Na een aantal jaar kunnen de behandelingen eventueel herhaald worden.
Wat kost het permanent ontharen van oksels met laser?
Hieronder vind je een overzicht van de vanaf-prijzen voor een laserbehandeling van de oksels bij ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland. Dit zijn de kosten per behandeling. De totale kosten van een laserbehandeling zijn dus afhankelijk van het aantal behandelingen dat in jouw geval nodig zal zijn.
- Laser ontharen Oksels
Vanaf € 35,00 tot € 175,00
Bekijk alle laser ontharen prijzen
Alternatieven voor het laseren van de oksels
Waarschijnlijk heb je al eens een andere methode geprobeerd om je oksels te ontharen. Hieronder lees je de voordelen en nadelen van elke methode:
Harsen
Harsen is een pijnlijke manier om haar te verwijderen, maar het zorgt er wel voor dat de okselharen 4 tot 6 weken wegblijven. Harsen kan op verschillende manieren. Er bestaan kant en klare harsstrips waar de hars al opzit. Een andere mogelijkheid is dat je eerst de hars op je huid moet smeren en er dan de harsstrips op doet. Als je de strips eraf trekt, trek je de haartjes uit je huid mee.
Je kunt het harsen zelf doen, maar er zijn ook vele klinieken en schoonheidsspecialisten waar je dit kunt laten doen.
Okselhaar scheren
Een veelgebruikte manier om de oksels te ontharen is scheren. Het is een makkelijke en goedkope manier, waar je alleen een scheermesje en scheerschuim voor nodig hebt. Een nadeel is wel dat er snel weer stoppels terugkomen, waardoor het scheren vaak herhaald moet worden.
Okselhaar epileren
Bij het epileren van de oksels worden de haartjes met wortel uit de huid getrokken. Dit kun je doen met een epilator. Het heeft dezelfde werking als harsen. Epileren kan pijnlijk zijn, maar er zijn epilators die een extra functie hebben waarmee de pijn verlicht wordt. Net als bij harsen, kunnen de haartjes 4 tot 6 weken wegblijven.
Ontharingscrème
Een laatste manier om de oksels te ontharen is met ontharingscrème. Dit is een pijnloze manier. Eerst smeer je de crème onder je oksels. Je laat dit een paar minuten inwerken en daarna schraap of spoel je de crème samen met de haartjes eraf. De crème ruikt vaak niet zo lekker. De haartjes zullen ongeveer net zolang wegblijven als bij scheren.
Tot Slot
Het laseren van de oksels is een steeds veiligere en goedkopere manier om voorgoed af te rekenen met ongewenst okselhaar. Twijfel je of de behandeling geschikt voor jou is? Dan kun je vaak gratis een afspraak maken bij een kliniek, zodat een arts je situatie kan beoordelen.