Bijgewerkt: | B. Holwerda (Redactie)

Oktober is borstkankermaand

Oktober is borstkankermaand en bij IdealBody.nl besteden we daar graag aandacht aan. Er zijn op dit moment tal van acties om geld in te zamelen voor borstkankeronderzoek. Wil jij ook helpen? Dat kan bijvoorbeeld door te sms'en: Sms PINK naar 4333 (€ 2,50). Zie ook PinkRibbon.nl voor andere manieren om bij te dragen.

Borstreconstructie na borstkanker - wat kiezen Nederlandse vrouwen en waarom?

Wanneer vrouwen hun strijd met borstkanker hebben gewonnen, hebben ze vaak één of beide borsten verloren. Ze voelen zich hierdoor minder vrouwelijk en worden bovendien constant herinnert aan de borstkanker. Gelukkig worden de methodes om borsten te reconstrueren steeds beter. In deze blogpost lees je welke methodes Nederlandse vrouwen kiezen en vind je een aantal manieren waarop jij de strijd tegen borstkanker kan ondersteunen.

Informatie filmpje over borstreconstructies na borstkanker, met o.a. beweegredenen, de mogelijkheden en veelgestelde vragen.

Borstreconstructie methodes

Er zijn zeer veel methodes om borsten te reconstrueren na een amputatie. De meest gebruikte zijn:

 • Borstreconstructie met implantaat
 • Weefselexpansie
 • Directe borstreconstructie
 • Borstreconstructie met eigen weefsel
  • Rugspier + huid + eventueel prothese
  • Vetweefsel van de buik + huid

Wie alle details wil weten over de verschillende methodes verwijzen we naar onze pagina met uitgebreide info over borstreconstructies. In deze blog gaan we verder in op het onderscheid tussen een borstreconstructie met eigen weefsel en een borstreconstructie met implantaten. Waar kiezen Nederlandse vrouwen voor?

Implantaten of eigen weefsel

In Nederland gebeurt 85-90% van de borstreconstructies met implantaten en 10-15% met eigen weefsel. Vrouwen die kiezen voor een borstreconstructie met implantaat doen dat meestal omdat de operatie en hersteltijd korter zijn en ze het resultaat, zonder nieuwe littekens elders op het lichaam, mooier vinden. De vrouwen die kiezen voor een reconstructie met eigen weefsel doen dat met name omdat ze het resultaat mooier vinden en omdat ze verwachten dat een warme en zachte borst meer bijdraagt aan zelfvertrouwen en intieme relaties. Zo blijkt uit het proefschrift van Jessica Gopie (2013).

België

Bij onze zuiderburen wordt ongeveer de helft van alle borstreconstructies met eigen weefsel gedaan, tegen in Nederland dus maar 10-15%. Er zijn verschillende verklaringen voor dit grote verschil. Zo kan het zijn dat Nederlandse vrouwen een borstreconstructie met implantaten mooier vinden dan Belgische vrouwen. Een andere reden ligt echter meer voor de hand. Verzekeraars betalen in Nederland de ziekenhuizen te weinig om een operatie met eigen weefsel kostendekkend uit te kunnen laten voeren. Daarom maken de ziekenhuizen weinig capaciteit beschikbaar voor borstreconstructies met eigen weefsel. Althans, dit is de verklaring die gegeven wordt door de plastisch chirurgen. De verzekeraars zeggen de keuze aan de ziekenhuizen te laten en niet te gaan over de operatiemethodes.

Door de beperkte capaciteit voor borstreconstructies met eigen weefsel in Nederland, kan het zijn dat vrouwen soms kiezen voor een reconstructie met implantaten, terwijl dit misschien niet helemaal de keuze is waar ze achter staan. Voor iedereen die iemand kent die nadenkt over een borstreconstructie is het goed om te weten dat een borstreconstructie met eigen weefsel in het buitenland vaak vergoed wordt door de verzekeraar.

Help mee in de strijd tegen borstkanker

In Nederland gaan nog elke dag 9 mensen dood aan de gevolgen van borstkanker. Dit getal moet en kan omlaag. Ook een borstreconstructie na borstkanker voorkomen we liever helemaal. Hiervoor is onderzoek nodig, maar dit kost veel geld.

Door organisaties als de stichting Pink Ribbon te ondersteunen help je bij de financiering van borstkankeronderzoek. Dit kan op vele manieren, bijvoorbeeld door donateur van Pink Ribbon te worden of middels de SMS-actie zoals genoemd in de introductie. Maar er zijn meer manieren:

 • Koop een geluksarmband
  De Pink Ribbon Geluksarmband 2013 is voor € 9,95 te koop bij o.a. Etos, C&A, Bruna en Livera en te bestellen in de Pink Ribbon webshop. Per armband gaat € 4,30 naar de Stichting. Op www.pinkribbon.nl/geluksarmband kun je zelf aangeven naar welk onderzoeksgebied jouw donatie gaat.
 • Pink Ribbon actiebrood
  Meer dan 400 ambachtelijke bakkers door heel het land verkopen een speciaal brood voor Pink Ribbon. Een gezond meergranenbrood waarvan € 0,25 per brood naar de Stichting gaat. Hiermee wordt onderzoek op het gebied van borstkanker gefinancierd.
 • Winkels die producten van/voor Pink Ribbon verkopen
  Er zijn veel winkels die Pink Ribbon ondersteunen door producten van- of voor Pink Ribbon te verkopen. In de storelocator vind je - nadat je je woonplaats of postcode hebt ingevoerd - een overzicht van de winkels die producten van/voor Pink Ribbon verkopen.
 • Organiseer zelf een actie
  Er worden heel veel evenementen georganiseerd waarbij geld wordt ingezameld voor onderzoek op het gebied van borstkanker. In de agenda van Pink Ribbon vind je veel informatie. Wil je zelf iets organiseren? Kijk dan op de Pink Ribbon actiesite of bij de actieverhalen voor inspirerende voorbeelden.

Zelf je borsten controleren

Eén van de doelen van de borstkankermaand is om vrouwen aan te zetten tot het geregeld controleren van hun borsten. Hier zie je hoe je dat doet. Als je zo nu en dan borstzelfonderzoek doet raak je vertrouwd met je borsten en merk je veranderingen sneller op.