Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Ongelijke borsten: de oorzaken en de behandelingen voor meer symmetrie

Volledig symmetrisch zijn borsten nooit. De ene borst kan wat groter of kleiner zijn dan de andere, of iets meer hangen. Ook kan er verschil zitten in de grootte van de tepel. Maar wanneer het verschil erg groot is – dit kan zelfs enkele cupmaten zijn – spreken we van ongelijke of asymmetrische borsten. Waar komen ongelijke borsten vandaan? En belangrijker nog: wat is er tegen te doen?

Ongelijke groei van de borsten

Bij veel vrouwen beginnen de borsten rond de pubertijd te groeien. In de meeste gevallen zijn borsten na vier jaar volledig volgroeid.

Ongelijkheid van de borsten treedt al op tijdens dit groeiproces: de ene borst groeit sneller dan de andere. In sommige gevallen trekt dit nog bij, maar wanneer de borsten na zes jaar sinds het begin van de groei niet minder asymmetrisch zijn geworden, kunnen we definitief spreken van ongelijke borsten.

Nu zijn borsten nooit 100% gelijk en symmetrisch, maar écht ongelijke, asymmetrisch borsten zijn borsten die zichtbaar verschillen van grootte en/of vorm. Dit kan een cupmaat zijn, maar ook meerdere cupmaten.

We spreken ook van ongelijke borsten wanneer de borsten ongeveer even groot zijn, maar (sterk) afwijken in vorm. De ene borst hangt bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan de andere.

De oorzaken van asymmetrische borstgroei

Maar hoe komt het dat borsten niet gelijk opgaan in groei? Dit is grotendeels genetisch bepaald. Iedere borst bevat borstklierweefsel, hoe groot of klein je borsten ook zijn. Hoe groot borsten worden, heeft te maken met de hoeveelheid borstklierweefsel die aanwezig is in de borsten. Blijft de ene borst achter bij de ander? Dan bevat die borst minder borstklierweefsel.

Ongelijke borsten verdoezelen

Wanneer het verschil tussen beide borsten één cupmaat of groter is, zijn ongelijke borsten voor het oog zichtbaar. Dit kan een vervelend probleem zijn dat onzekerheid met zich meebrengt. Een optie is om in een lingeriespeciaalzaak bh-vulling te kopen die de kant van de kleinere borst opvult. Hierdoor is de asymmetrie mét kleren aan niet meer zichtbaar.

Ongelijke borsten corrigeren

Hoewel je met bh-vulling ongelijke borsten kunt verdoezelen, lost dit het probleem niet op. Een chirurgische ingreep kan dit wél doen. Afhankelijk van de soort afwijking kan de ongelijkheid van de borsten blijvend worden hersteld.

In het geval van verschil in grootte is dit een borstvergroting van de kleine(re) borst of een borstverkleining van de grote(re) borst. In specifieke gevallen is het aan te raden zowel een borstvergroting als -verkleining te laten uitvoeren. Wanneer er sprake is van een verschil in vorm kan een plastische chirurg een borstlift adviseren.

Een chirurgische correctie van ongelijke borsten maakt het verschil tussen de borsten kleiner. Er zal altijd een (klein) verschil tussen beide borsten zichtbaar blijven. 100% symmetrische borsten bestaan simpelweg niet.

Borstvergroting van de kleinste borst

Is er sprake van ongelijke borsten en ben je daarnaast van mening dat je kleinste borst te klein is? Dan is een borstvergroting de meest logische ingreep. Door met implantaten te werken, kan de kleinste borst voller en groter worden gemaakt. Lees in dit artikel meer over verschillende soorten borstvergrotingen en de werkwijze ervan.

afbeelding Ongelijke borsten? Dit zijn de oorzaken en behandelingen
Video van het RTL TV programma Lelijke Eendjes over de correctie van een ongelijke borst (linkt naar RTL video speler)

Borstverkleining van de grootste borst

Verschil in grootte kan ook gecorrigeerd worden door de grootste borst te verkleinen. Wanneer je tevreden bent met je cupmaat is dit tevens de meest veilige optie, omdat je bij een borstverkleining niet te maken hebt met implantaten, zoals bij een vergroting van de borsten.

Bij een borstverkleining wordt in de meeste gevallen borstweefsel en vet weggesneden, wat tot een verkleining van de borst zorgt. Een arts kan adviseren om naast een borstverkleining ook een borstvergroting van de andere borst te laten uitvoeren om tot het mooiste resultaat te komen. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten borstverkleiningen en de werkwijze.

Borstlift

Wordt de ongelijkheid van de borsten veroorzaakt door een verschil in vorm? Omdat de ene borst bijvoorbeeld (veel) meer hangt dan de ander? Een borstlift kan het verschil in vorm herstellen, afhankelijk van de afwijking.

Een borstlift is een behandeling die verschillende werkwijzen kent. Zo kunnen de borsten worden gelift door huid rond de tepel weg te halen. Een arts kan beoordelen of een borstlift de optie is om je ongelijke borsten te herstellen en welke vorm van een borstlift daarvoor het meest geschikt is.

Let op: borsten kunnen van vorm veranderen door bijvoorbeeld het geven van borstvoeding of nadat je veel bent afgevallen. Het is verstandig om te wachten met het liften van de borsten totdat een eventuele kinderwens is vervuld.

Vergoeding van de correctie van ongelijke borsten

De correctie van ongelijke borsten is esthetisch, maar daarnaast ook medisch. Het hebben van ongelijke borsten kan namelijk vervelende klachten met zich meebrengen. Toch ligt de vergoeding van het corrigeren van ongelijke borsten wat gecompliceerder dan bij een ‘gewone’ borstverkleining of borstlift.

Zo wordt een correctie van ongelijke borsten in de meeste gevallen pas vergoed wanneer het verschil in cupmaat mimimaal twee maten is. Ook wordt dan alleen een verkleining van de grootste borst vergoed. Het vergroten van de kleinere borst dient zelf betaald te worden.

Wil je zeker weten hoe het zit met de vergoeding van de behandeling van ongelijke borsten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Kosten & klinieken

Een correctie van ongelijke borsten is een zeer persoonlijke ingreep en daardoor kunnen de kosten van persoon tot persoon variëren. Je zult deze ingreep daarom niet snel op de prijslijsten van klinieken tegenkomen. Wanneer je op consult gaat dan kan de arts je een nauwkeurige prijsopgave geven.

Vrijwel alle plastisch chirurgen die cosmetische ingrepen aan de borsten uitvoeren kunnen ongelijke borsten corrigeren. Op zoek naar een goede arts? Hier vind je een overzicht van klinieken die cosmetische ingrepen aan de borsten uitvoeren.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot slot

Borsten zijn nooit helemaal gelijk. Maar we spreken van écht ongelijke borsten wanneer het verschil in grootte minstens één cupmaat is. Ook kun je spreken van ongelijke borsten wanneer de vorm van de ene borst sterk afwijkt.

Ongelijke borsten worden veroorzaakt door een onder- of overproductie van borstklierweefsel. Het probleem kan blijvend worden opgelost door te kiezen voor een borstvergroting van de kleinste borst, een borstverkleining van de grootste borst – of een combinatie van deze twee – of een borstlift. Een arts kan adviseren wat in jouw geval de beste optie is.