Bijgewerkt: | Ola Kareem

Ontharen met een epilator – voordelen, nadelen en tips

Ik heb ongeveer twee maanden geleden voor het eerst een epilator gekocht, op aanraden van een vriendin. Eerlijk is eerlijk; ik ben helemaal fan en heb sindsdien bijna niet meer het scheermesje aangeraakt! In deze blogpost vertel ik over mijn ervaring met deze ontharingsmethode. Wat zijn nou de voor- en nadelen en waar moet je rekening mee houden als je gaat epileren?

Wat is een epilator of epilady?

Een epilady of epilator is een elektrisch apparaatje met kleine ronddraaiende klemmetjes die tijdens het draaien haartjes vastgrijpen en uit de huid trekken. De haartjes worden samen met de wortel eruit getrokken, net als wanneer je onthaart met een pincet of met harsen. Epileren met een epilator is een tijdelijke manier van ontharen, dit in tegenstelling tot laser ontharen.

Functies en optionele eigenschappen van een epilady:

 • De meeste epilators hebben keuze uit meerdere epileersnelheden.
 • Sommige epilators hebben een massagefunctie die ervoor zou moeten zorgen dat het epileren minder pijn doet
 • Sommige epilators hebben een haarlift systeem dat ervoor zou moeten zorgen dat de haartjes voor het epileren eerst omhoog worden ‘getild’
 • Sommige epilators hebben verschillende epileerkoppen. Zo kun je bijvoorbeeld voor je bikinilijn eentje kiezen met een smallere opening, dan een voor je benen die wat breder mag zijn.
 • Sommige epilators hebben ook een scheerfunctie.

Uiteraard betaal je meer voor een epilator met speciale extra functies.

Voordelen van epileren met een epilator

Epilators hebben diverse voordelen ten op zichte van andere ontharingsmethodes.

 • Het grootste voordeel van een epilady is dat de haren lang wegblijven.
  Je hoeft pas na ongeveer 3 weken weer te epileren.
 • De haartjes komen minder hard, stug en donker terug dan bij scheren
  Je huid voelt hierdoor wat minder stoppelig en prikkelig aan dan normaal.
 • Als je geluk hebt komen sommige haartjes zelfs helemaal niet terug.
  Doordat met een epilator haartjes er zo vaak worden uitgetrokken raken de haarzakjes 'uitgeput'.

Nadelen van epileren met een epilator

Epilators hebben ook nadelen, namelijk:

 • Epileren is, vooral in het begin, ontzettend pijnlijk.
 • Bij een zeer gevoelige huid kan er veel roodheid ontstaan na het epileren.
 • Het duurt langer dan scheren, een epilator kan namelijk niet in één keer alle haren eruit trekken als je over een plekje heengaat. Je zal dus een paar keer over dezelfde plek heen moeten gaan.

Tips en trucs voor bij het epileren met een epilady

plaatje ontharingsmethode
De 'kop' van een epilator.

Haak niet af de eerste keer wegens de pijn.
Ik weet het, het is een hel. De eerste keer dat ik onthaarde met een epilady kreeg ik het echt spaansbenauwd van de pijn. Maar je merkt dat hoe vaker je het doet, hoe minder de pijn wordt. Net als met het epileren van je wenkbrauwen. Na verloop van tijd voel je het nog wel, maar het is draaglijk. Ook word je er steeds handiger in, waardoor het sneller gaat.

Epileer tijdens of na het douchen, je huid is dan nog soepel en warm.
Ook staan je poriën dan nog wat wijder open waardoor het uittrekken van de haartjes dan wat makkelijker gaat. Ik zelf epileer het liefst onder de douche omdat dan alle haren meteen wegspoelen. Maar ik heb het ook weleens na het douchen gedaan, dus ‘droog’ geëpileerd, en ik moet wel zeggen dat dat een beter resultaat geeft. Als je onder de douche staat zijn je haren toch een stuk gladder en kunnen ze eerder tussen die klemmetjes door glippen.

Scrubben
Om ingegroeide haartjes en bultjes zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de dagen voor en de dagen na het epileren je huid goed te scrubben. Dit is eigenlijk sowieso een standaard iets wat je voor en na het ontharen moet doen, maakt niet uit met welke methode.

Lukt het op sommige plekken maar niet om de haren goed weg te krijgen?
Plekken zoals je oksels en bikinilijn hebben haren die niet allemaal dezelfde kant op groeien. Daarom is het op zulke plekken aan te raden om de epileerrichting zo nu en dan te veranderen. Je zult zien dat dan sommige haren ineens wel worden meegenomen.

Houd je epilady voor het beste resultaat in een hoek van 90 graden tegen je huid en zet er een beetje druk op.
Zo pakt hij de haartjes beter dan als je hem voorzichtig boven je huid laat zweven.

Huidverzorging na het epileren

Na het epileren is je huid waarschijnlijk rood en gevoelig. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg na een uurtje en wat er dan overblijft is een heerlijk zacht huidje. Smeer altijd je huid na het epileren in met een lekkere bodylotion en draag het liefst niet al te strakke broeken of leggings. Laat de huid even kalmeren en afkoelen.

Wat voor epilady en waar kopen?

Epiladys zijn er in verschillende soorten en prijsklasses. Ik wil je wel meegeven dat een epilady meestal zo rond de 100 euro kost, maar als je er goed mee omgaat je er heel lang profijt van hebt. Uiteindelijk ben je meer kwijt als je regelmatig scheermesjes of harsstrips moet kopen.

De meestverkochte epilatormerken zijn:

 • Philips
 • Braun
 • Carmen
 • Babyliss
 • Remington

Epiladys zijn te verkrijgen bij verschillende winkels zoals Mediamarkt of Kruidvat, maar ook online. Mijne is bijvoorbeeld gewoon online besteld bij bol.com

Ik zelf ben echt blij met mijn nieuwe ontdekking en wil alle vrouwen aanraden om het uit te proberen. Vooral vrouwen met donker haar hebben er zoveel baat bij. Als je donker haar hebt zijn stoppeltjes vaak eerder zichtbaar en het is vermoeiend om dagelijks te moeten checken of alles er nog fatsoenlijk uit ziet. Een epilady bespaart mij in elk geval veel tijd en frustratie!