Bijgewerkt: | Ola Kareem

Optimised Pulsed Light (OPL) huidtherapie, de opvolger van IPL

De huidverbeteringsmethode Intense Pulsed Light (IPL), ook wel flitslamp genoemd, heeft een opvolger: OPL. En OPL staat voor Optimised Pulsed Light. Deze nieuwe en verbeterde methode doet in principe hetzelfde als wat IPL doet, alleen op een geavanceerdere en veiligere manier.

Wat was IPL ook al weer?

Intense Pulsed Light, of kort gezegd IPL, is een behandeling waarbij een flitslamp lichtstralen afgeeft, die omgezet worden in warmte. Door middel van filters kan de gewenste golflengte voor een specifieke behandeling worden verkregen. Behandelingen die met IPL kunnen worden gedaan zijn voornamelijk: huidverbetering en permanente haarreductie.

Verschil IPL en OPL

De nieuwe en verbeterde versie van IPL is OPL. OPL doet in principe hetzelfde, alleen het voordeel van OPL is dat het een heel specifiek deel van de huid kan behandelen, en de rest van de huid onaangetast laat. OPL maakt gebruik van een lichtbron met een golflengte van 500 nM, wat geschikt is voor huidaandoeningen (gesprongen vaatjes, couperose, pigmentvlekken), en een golflengte van 650 nM tot 1200 nM wat geschikt is voor permanent ontharen.

Voordelen van OPL

De voordelen van een OPL-behandeling, uitgelegd door Stephan Marks.

Een behandeling met OPL is minder pijnlijk, veiliger en effectiever dan met IPL-behandeling.

 • Minder pijn
  Een OPL apparaat heeft een koelelement, waardoor de huid beter beschermd is. De behandeling voelt hierdoor minder pijnlijk aan. IPL heeft zelden tot nooit een koelelement. Door dit verbeterde koelelement van OPL, vermindert het risico op verbranding van de huid en is de behandeling aangenamer.
 • Minder bijwerkingen
  De behandeling met OPL is veiliger omdat in tegenstelling tot bij een IPL behandeling, alleen specifieke lichtgolflengtes worden gebruikt. Alleen golflengtes die nodig zijn voor een bepaalde behandeling doen hun werk, de andere golflengtes worden er als het ware uitgefilterd. En dit zorgt weer voor minder bijwerkingen.
 • Veiliger
  Een behandeling met OPL is ook veiliger omdat bij OPL de huid gelijkmatig wordt opgewarmd, in plaats van met een snelle flits. Hierdoor wordt de temperatuurgrens van de huid niet zo snel overschreden en is de behandeling minder schadelijk.
 • Effectiever
  De hoeveelheid energie die wordt afgegeven tijdens een OPL behandeling, is constant. Lichtgolven worden ook ‘hergebruikt’, waardoor er minder energie verloren gaat. Dit maakt de behandeling effectiever.

Waar kan ik een OPL behandeling laten doen?

Omdat het een vrij nieuwe behandeling is, kan men op het moment van schrijven alleen nog maar een OPL behandeling ondergaan bij de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde.

Heb jij een huidverbeterende behandeling ondergaan? Deel je verhaal hieronder (eventueel anoniem) in de reacties!