Bijgewerkt: | Ola Kareem

Tips tegen oude handen met zichtbare aders of bruine vlekken

We doen er alles aan om er zo jong mogelijk uit te blijven zien. We smeren van alles op ons gezicht, sporten ons suf om een strak lijf te behouden en maken ons op. En ook al slagen we er in om er jeugdiger uit te zien, onze handen verraden toch altijd onze leeftijd. Pigmentvlekken, een dunne huid en duidelijk zichtbare aders zijn tekenen van verouderde handen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om deze tekenen van oude handen te voorkomen en te behandelen.

Hoe ontstaan oude handen?

Het is niet heel gek dat handen snel verouderen. Je handen worden misschien wel het meest van alles blootgesteld aan externe invloeden. Ze komen dagelijks in contact met verschillende (extreme) weersomstandigheden, chemische schoonmaakmiddelen en klusjes. Daarnaast slinkt het bindweefsel in de handen en wordt ook de huid dunner met de jaren. Als gevolg hiervan worden pezen, aderen en botten zichtbaarder.

Wat kun je doen om je handen zo lang mogelijk jong en mooi te houden?

Bescherm je handen, net als je gezicht, zoveel mogelijk tegen invloeden van buitenaf. Draag tijdens extreme kou handschoenen en draag rubberen handschoenen tijdens huishoudelijke taken. Smeer ze in met een verzorgende crème en in de zomer met zonnebrandcrème. Crèmes die niet heel vettig zijn maar juist goed en snel intrekken zijn fijn voor je handen, omdat je er veel mee moet vastpakken en aanraken. De meeste handcrèmes zijn verpakt in tubes, zodat je ze handig mee kunt nemen. Zo kun je ook buitenshuis blijven smeren!

Zie ook onze tips om huidveroudering tegen te gaan.

Behandelingen tegen oude handen

Er zijn diverse behandelingen die kunnen helpen om de handen weer een jeugdigere uitstraling te geven.

CO2 laser - tegen oppervlakkige rimpels, vlekken en volumeverlies

De fractionele CO2 laser werkt met een sterke lichtbron. Deze levert warmte aan de huid waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd. Dit zorgt zorgt voor een strakkere huid. De laser gaat daarnaast ook oppervlakkige rimpels en andere kleine onregelmatigheden van de huid tegen. Vaak verdwijnen deze tekenen al na één behandeling.

Mochten er zware beschadigingen zoals littekens zijn, dan kan men meer behandelingen ondergaan. De effecten zijn een verbeterde huidtint, verminderde fijne lijntjes, grove poriën en ouderdomsvlekken. Na de behandeling blijft de huid zich verbeteren. Dit komt doordat een CO2-laser de vernieuwing van bindweefsel stimuleert.

Prijzen CO2-laser behandeling

Hieronder vind je de prijzen voor het behandelen van de handen met een CO2-laser, bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

Fractional CO2-laser Handen
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
NCPC
Alphen aan den Rijn
Logo ZKN 9,2 € 425,00

Laser- en lichtterapie - tegen ouderdomsvlekken (bruine vlekken)

Met laser- en lichttherapie kun je ouderdomsvlekken laten verwijderen. De behandelde vlekken zullen verdwijnen. Echter betekent het niet dat er in de toekomst geen nieuwe vlekken komen.

Lipofilling - tegen opvallende aders en pezen

Lipofilling is de beste manier om zichtbare aders en pezen bij de handen te camoufleren.

Bij een lipofilling behandeling wordt er vet weggehaald van de binnenkant van bijvoorbeeld de dijen of de knieën. Dit vet wordt daarna geïnjecteerd in de handen. Het voordeel hiervan is dat je werkt met je eigen lichaamsvet en stamcellen waardoor je huidkwaliteit verbetert. Maar omdat het natuurlijk lichaamsmateriaal is, is het geen permanente oplossing. Ook hier zal er weer na een aantal jaar veroudering plaatsvinden, waardoor je je eventueel opnieuw zult moeten laten behandelen.

Fillers - voor meer volume

Fillers zorgen ervoor dat er weer volume onder de huid van de hand komt waardoor ze een jongere en zachtere uitstraling krijgen. Dit is een goed alternatief voor mensen die liever geen eigen vet gebruiken. Het effect is verder in principe hetzelfde als bij lipofilling. Het effect blijft hierbij maximaal anderhalf jaar zichtbaar.

Dermaroller of Dermapen voor een natuurlijk herstel van de huid

Foto vlekken
Een dermaroller kan gebruikt worden om de huid van de handen gladder en jonger te maken.

Een dermaroller is een klein rollertje met microscopisch kleine naaldjes die over de huid gerold worden. De Dermapen is vergelijkbaar met een dermaroller, maar dan in de vorm van een pen waarmee nog preciezer kan worden behandeld.

Door met een Dermapen of dermaroller over de huid te bewegen ontstaan superkleine gaatjes in de huid. De huid herkent dit als een soort beschadiging en wil zo snel mogelijk herstellen. Om het herstel te bespoedigen worden meer elastine en collageen aangemaakt. De huid krijgt hierdoor meer volume en wordt gladder en jonger. Het effect merk je al na een aantal dagen. Na ongeveer twee maanden is je huid volledig hersteld. Voor het beste resultaat kun je deze behandeling drie keer doen.

Na het gebruik van de dermaroller ziet de huid er rood uit. Deze roodheid verdwijnt vanzelf na een paar dagen. De behandeling klinkt pijnlijk maar dat is het niet. Na deze behandeling dient de huid wel extra goed verzorgd te worden. Je kunt deze behandeling bij een kliniek laten doen of je kunt zelf een dermaroller aanschaffen voor eigen gebruik.

Sclerotherapie - voor het behandelen van opvallende aders

Met sclerotherapie worden spataderen ‘weggespoten’. Deze behandeling wordt gedaan door een vloeistof op meerdere plekken in een spatader te spuiten waardoor de binnenkant van de vaatwand aangetast wordt. De vaatwandjes verkleven met elkaar, verschrompelen en kunnen zich niet meer uitzetten. Het bloed zal dan ergens anders naartoe gaan. Na een tijdje is de spatader nauwelijks meer te zien. Voor het beste resultaat zijn ongeveer drie behandelingen nodig. Na een behandeling moet men speciale handschoenen dragen.

Heb jij nog andere tips voor jongere handen? Of heb je een behandeling tegen oude handen ondergaan? Deel je verhaal onderaan dit artikel te reageren!