Ouderdomsvlekken: oorzaken, kenmerken & de 3 beste behandelingen
Ouderdomsvlekken zijn een vorm van pigmentvlekken die in de meeste gevallen op latere leeftijd optreden. De vlekken – die ook wel levervlekken worden genoemd – komen bij zeker 85% van de zestigplussers voor en zijn in principe onschuldig. De donkere vlekken kunnen echter voor een onregelmatige huid zorgen, waar niet iedereen even blij mee is.
In dit artikel gaan we in op het ontstaan van ouderdomsvlekken en vertellen we je welke behandelingen er zijn tegen levervlekken.
Wat zijn ouderdomsvlekken?

De naam zegt het al: ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die de kop opsteken naarmate je huid veroudert. De meeste vlekken ontstaan bij mensen boven de 50 jaar, maar ze kunnen ook ontstaan op jongere leeftijd, vanaf ongeveer 30 jaar al.
Ouderdomsvlekken ontstaan ten gevolg van een toename van pigment. Een ouderdomsvlek ziet eruit als een grote sproet: het zijn vlakke verkleuringen (van lichtbruin tot bijna zwart) van de huid. Kenmerkend voor ouderdomsvlekken is dat ze niet meer verdwijnen, daar waar sproeten vaak wel weer verdwijnen na verloop van tijd.
Levervlekken kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook twee tot drie centimeter.
Ouderdomsvlekken en pigmentvlekken, wat is het verschil?
Ouderdomsvlekken zijn een vorm van pigmentvlekken, maar niet alle pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken. Naast ouderdomsvlekken bestaan er namelijk enkele andere vormen van pigmentvlekken. Een voorbeeld zijn de witte pigmentvlekken die kenmerkend zijn voor de huidaandoening vitiligo. Een ander voorbeeld zijn de zogenaamde lentigo simplex, pigmentvlekken die al kunnen optreden bij kinderen.
De oorzaken van ouderdomsvlekken
De hoofdoorzaak van ouderdomsvlekken is huidveroudering. Naarmate de huid ouder wordt, worden de pigmentcellen actiever. Er wordt meer pigment aangemaakt, wat vaak voor een verstoring van de pigmenthuishouding zorgt. Ouderdomsvlekken zijn dan het resultaat. Bij sommige mensen ontstaan de vlekken al rond de leeftijd van dertig jaar, terwijl anderen pas op hun zestigste te maken krijgen met ouderdomsvlekken. Levervlekken komen vaker voor bij mensen met een lichte huid.
Ouderdomsvlekken door blootstelling aan de zon
In de meeste gevallen zien we ouderdomsvlekken ontstaan op plekken die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Overmatig zonnen zorgt voor een overproductie van melanine, wat pigmentvlekken veroorzaakt. Wanneer je vaak en langdurig (onbeschermd) in de zon zit, is de kans groot dat je al op jongere leeftijd ouderdomsvlekken krijgt. Hoe meer je in de zon hebt gezeten, hoe meer pigmentvlekken – zowel op korte als langere termijn.
Zijn oudersdomsvlekken gevaarlijk?
Ouderdomsvlekken zijn in principe niet gevaarlijk zolang je er geen last van ondervindt. Twijfel je over een vlek omdat-ie bijvoorbeeld jeukt, van grootte of vorm verandert of gaat bloeden? Laat de vlek dan altijd onderzoeken door een arts.
Heel soms bevatten ouderdomsvlekken kankercellen. We spreken dan van een melanoom, en die zijn wél schadelijk. Het is daarom aan te raden je pigmentvlekken altijd in de gaten te houden.
Het voorkomen van ouderdomsvlekken
Of je nu langdurig in de zon zit of minder vaak buiten bent: ouderdomsvlekken zijn nooit helemaal te voorkomen. Je huid neemt nou eenmaal daglicht en zonnestralen op, ook als je niet bewust de zon opzoekt. De grootste kans op het voorkomen van levervlekken heb je wanneer je je dagelijks insmeert met zonnebrandcrème, het liefst met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat UV-straling niet in de huid kan doordringen, maar wordt weerkaatst. Dit voorkomt een verhoogde melanine-aanmaak en daardoor pigmentvlekken.
Zelf ouderdomsvlekken camoufleren
Erger je je aan de vlekjes in je gezicht? Ouderdomsvlekken zijn te camoufleren met make-up. Gebruik hiervoor een foundation en concealer in dezelfde kleur als je eigen huidskleur. Breng de make-up in een kleine hoeveelheid aan op de huid en werk de producten met een deppende beweging uit in de huid. Door foundation en concealer in de huid te deppen, behoud je zoveel mogelijk kleur en wordt het product niet vervaagd. Twijfel je over de juiste kleur? Laat je eventueel adviseren bij een drogisterij of parfumerie.
Ouderdomsvlekken verwijderen: 3 behandelingen
Hoewel ouderdomsvlekken meestal onschuldig zijn, zijn ze wel ontsierend voor het gezicht en lichaam. De vlekken zijn immers donkerder dan de huidskleur, wat ervoor zorgt dat ze opvallen. Wil je je ouderdomsvlekken laten behandelen? Dat kan met de volgende behandelingen:
- Chemische peeling;
- Lasertherapie;
- IPL.
Chemische peeling tegen ouderdomsvlekken
Bij een chemische peeling worden de huidcellen van de opperhuid verwijderd. De pigmentkorrels die in deze cellen zitten, worden hierbij ook verwijderd. Dit zorgt ervoor dat ouderdomsvlekken lichter worden en na enkele behandelingen mogelijk helemaal verdwijnen.
Lasertherapie tegen ouderdomsvlekken
Bij behandeling met een laser wordt het pigment in de huidcellen kapotgeschoten met laserlicht. De omliggende huidcellen worden niet aangetast, wat lasertherapie een veilige behandeling maakt tegen ouderdomsvlekken.
Ouderdomsvlekken worden na behandeling met laser eerst donkerder. Na een aantal dagen lichten de vlekken op. Om de levervlekken helemaal te laten verdwijnen, zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Garantie op volledig verwijderen is er echter nooit.
IPL tegen ouderdomsvlekken
Bij IPL (Intense Pulsed Light) worden er lichtpulsen op de huid ‘afschoten’. IPL is een iets minder exacte behandeling dan lasertherapie, maar kan ook goede resultaten boeken. Verder is de behandeling qua werkwijze vrijwel gelijk aan die van lasertherapie.
We hebben een uitgebreid artikel geschreven over het verwijderen van pigmentvlekken. In dit artikel lees je uitgebreid over de werkwijze, eventuele complicaties en resultaten van chemische peelings, lasertherapie en IPL.
Tot Slot
Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die ontstaan naarmate de huid veroudert, vaak in combinatie met overmatige blootstelling aan de zon. Deze onschuldige vlekjes worden ook wel levervlekken genoemd en komen bij zeker 85% van de zestigplussers voor.
Hoewel de meeste ouderdomsvlekken volkomen onschuldig zijn, is het raadzaam de vlekken in de gaten te houden en ze bij twijfel te laten controleren door een arts. Ouderdomsvlekken kunnen kankercellen bevatten. We spreken dan van een melanoom.
Levervlekken zijn grotendeels te voorkomen door dagelijks te smeren met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Een zonnebrandcrème voorkomt dat UV-straling kan doordringen in de huid.
Wil je je ouderdomsvlekken verwijderen? Je kunt ze laten behandelen met chemische peelings, lasertherapie en IPL. Deze drie behandelingen laten de vlekken oplichten of zelfs helemaal verdwijnen.
Heb jij een goede tip of behandeling tegen ouderdomsvlekken? Deel je tips in een reactie hieronder en help anderen!