Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

De (over)gevoelige huid

Je hebt vast weleens van de term gehoord: de gevoelige huid (ook wel hoogsensitieve of hypersensitieve huid genoemd). Maar wat betekent dat ‘gevoelig’ nou eigenlijk? Wat een gevoelige huid precies is, is voor iedereen anders. Iemand kan een huid als gevoelig aanduiden als-ie snel last heeft van roodheid of jeuk, terwijl een ander spreekt van gevoeligheid als er snel sprake is van droogheid. In dit artikel gaan we in op wat de (over)gevoelige huid is en hoe je met dit huidtype omgaat.

Wat is een gevoelige huid?

Kort gezegd kan je stellen dat een gevoelige huid sterker reageert op invloeden van buitenaf (UV-straling, weersomstandigheden, luchtvervuiling) dan de gemiddelde huid. Iemand met een gevoelig huidtype heeft sneller last van roodheid, jeuk, pukkeltjes, droogte, schilfertjes en andere symptomen die zo typerend zijn voor de gevoelige huid. Welke symptomen dat zijn en in welke mate ze aanwezig zijn, is voor iedereen anders.

Van gevoelig naar overgevoelig

Een gevoelige huid kent gradaties. Wanneer gevoeligheid gepaard gaat met pijnklachten, jeuk, irritaties en zichtbare klachten als eczeem of couperose spreken we van een overgevoelige huid. De huid is dan nog minder weerbaar voor externe factoren.

Symptomen van een gevoelige huid

Een gevoelige huid is vaak wat roder dan een ‘normale’ huid. Andere symptomen van de gevoelige en overgevoelige huid zijn:

  • Jeuk.
  • Droogheid.
  • Schilfers.
  • Huiduitslag en/of bultjes.
  • Pukkeltjes.

Iemand met een gevoelige huid heeft vaak last van meerdere symptomen, maar dat hoeft niet.

Bij de overgevoelige huid kunnen symptomen als een branderig gevoel, een pijnlijke huid en een extreem trekkerig gevoel opspelen. Daarnaast gaan deze symptomen van de overgevoelige huid soms gepaard met eczeem, rosacea en/of couperose.

Oorzaken van een (over)gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Dan ben je misschien geneigd je erbij neer te leggen. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat het genetisch bepaald is. Maar veel vaker ligt de oorzaak van een gevoelige of pijnlijke huid in externe factoren, waar je wel degelijk invloed op hebt. De meest voorkomende oorzaken van een gevoelige huid zijn:

  • Gebruik van irriterende cosmeticaproducten
  • Voeding
  • Stress
  • Te warm douchen of baden
  • Temperatuurschommelingen
  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Gebruik van schoonmaakmiddelen
  • Ouderdom
De gevoelige huid heeft extra aandacht nodig. Dus is het goed om te weten wat je wel en niet moet doen.

Eens een gevoelige huid, altijd een gevoelige huid?

In de zomer heb je vaak minder last van gevoeligheid dan in de winter. In de koudere wintermaanden wordt de huid droger en kun je sneller last krijgen van roodheid, schilfertjes en jeuk. Ook zijn de temperatuurschommelingen in de winter groter. Buiten is het koud, terwijl binnen de verwarming aanstaat. Deze overgang van koud naar warm en vice versa doet de huid geen goed. Als je een gevoelige of overgevoelige huid hebt, betekent dit overigens niet dat je daar geen verandering in kunt brengen.

Gevoelige huid aanpakken

De oplossing voor de gevoelige huid: de factoren die de gevoeligheid kunnen veroorzaken zoveel mogelijk vermijden. Nu is dat niet altijd mogelijk. Zie in de winter maar eens onder die temperatuurschommelingen uit te komen. Waar je wél invloed op hebt, zijn de cosmetica- en make-upproducten die je gebruikt, de voeding die je binnenkrijgt en het stresslevel waarmee je te maken hebt.

Om een gevoelige huid zoveel mogelijk te beperken, dien je:

  • Milde verzorgingsproducten te gebruiken. Mijd irriterende stoffen als alcohol, parabenen en SLS.
  • Hypoallergene schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit zijn schoonmaakmiddelen die vrij zijn van parfum, kleurstoffen en andere allergenen. Een goed voorbeeld zijn de 100% natuurlijke hypoallergene schoonmaakmiddelen van Pipper.
  • Zo gezond mogelijk te eten. Drink dagelijks anderhalf tot twee liter water, eet vitaminerijk, zorg voor voldoende essentiële vetzuren (uit avocado’s, noten, olijfolie en vette vis) en eiwitten.
  • Stress buiten de deur te houden. Ga na waar jij stress van krijgt en probeer de stressgevende factoren in je leven aan te pakken.

Milde cosmetica

Irriterende cosmetica draagt in veel gevallen bij aan het in stand houden van een gevoelige huid. Wat voor de één irriterend is, levert voor een ander misschien geen huidproblemen op, maar om gevoeligheid te beperken, is het verstandig om:

  • Reinigings- en verzorgingsproducten met irriterende stoffen als alcohol,paraffine, parabenen, parfum en SLS te laten staan.
  • Te kiezen voor milde producten op basis van pure, natuurlijke ingrediënten.
  • De huid te reinigen met een vochtinbrengend product. Kies een olie of milk en liever geen uitdrogend reinigingsschuim.
  • ’s Ochtends én ’s avonds te smeren met een hypoallergene crème op basis van vochtinbrengende en milde stoffen. Check vooral het etiket: hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe meer onnodige stoffen er in het product zitten, over het algemeen.
  • Een nieuw huidverzorgingsproduct altijd eerst te testen op een klein deel van de huid.
  • De huid niet te scrubben. Een scrubkorrel kan de huid te veel stimuleren en de gevoeligheid daardoor verergeren. Ook behandelingen als microdermabrasie zijn niet aan jou besteed.
  • Niet te warm te douchen. Hoe heter het water, hoe meer dit je water uitdroogt.

Vaarwel gevoelige huid

Een gevoelige huid laat zich niet van de een op de andere dag verhelpen. Het heeft tijd nodig om de gevoeligheid aan te pakken. Ook is het een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt. Op welke verzorgingsproducten reageert je huid goed? En wat kun je beter laten staan? Door te testen ontdek je hopelijk wat bij jou en je gevoelige huid past.

Tot slot

Een gevoelige huid reageert sterker op factoren als luchtvervuiling, weersomstandigheden, voeding en stress. Symptomen die hierbij horen, zijn roodheid, jeuk, droogte, schilfers en een branderig gevoel. Wanneer de huid overgevoelig is, kunnen deze problemen zelfs gepaard gaan met zichtbare klachten als eczeem en rosacea. Ook kan een hoogsensitieve of hypersensitieve huid soms pijnlijk aanvoelen.

De gevoelige huid heeft verschillende oorzaken. Soms is het genetisch bepaald, maar veel vaker zijn externe factoren de reden van het ontstaan van een (over)gevoelige huid. Denk aan stress, voeding, irriterende cosmetica, ouderdom, medicijngebruik en het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Een gevoelige huid treedt vaker op in de winter dan in de zomer, omdat we in de winter meer te maken hebben met temperatuurschommelingen. Buiten is het koud terwijl binnen de verwarming aanstaat. Ook droogt de huid sneller uit in de winter, wat voor meer gevoeligheid kan zorgen.

Wanneer je van een gevoelige huid af wil, is het noodzakelijk de externe factoren die de gevoeligheid kunnen veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. Kies voor milde cosmetica, vermijd stress en eet zo gezond en puur mogelijk.

In veel gevallen is het gebruik van ‘verkeerde’ cosmetica de boosdoener bij een gevoelige of geïrriteerde huid. De weg naar een gezonde huid begint bij het gebruiken van milde producten zonder parfum, alcohol, parabenen, SLS en paraffine. Vermijd daarnaast reinigingsschuim, maar kies voor vochtinbrengende milk en olie. Scrub de huid liever niet en douche niet te warm.