Wanneer je veel meer zweet dan anderen, dan heb je waarschijnlijk last van overmatig transpireren. In medische termen wordt dit ook wel hyperhidrose genoemd. Wanneer je last hebt van hyperhidrose dan heb je altijd natte okselplekken, zelfs als je het niet echt warm hebt. Je kunt vaak je T-shirts bijna uitwringen van het zweet na een beetje inspanning. Je handen en voeten zijn altijd vochtig of nat. En deodorant als oplossing werkt dan helaas niet. In dit artikel bespreken we alle behandelingen tegen overmatig transpireren.

Wat kun je zelf doen tegen overmatig transpireren?

Waarschijnlijk doe je zelf al alles om je overmatige zweten tegen te gaan. De volgende tips zijn de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om minder last te hebben van overmatig transpireren.

 • Een goede hygiëne
  Een goede hygiëne is altijd belangrijk, maar nog meer als je last hebt van overmatig transpireren. Was jezelf regelmatig en droog jezelf goed af. Trek dagelijks, misschien wel twee keer per dag als je extreem veel zweet, schone kleren aan.
 • Ademende kleding dragen
  Het valt aan te raden om goed ademende, luchtige kleding te dragen zoals katoen. Wat betreft schoenen is het advies om binnenshuis zoveel mogelijk op blote voeten of slippers te lopen en buitenshuis op leren (of andere goed ademende) schoenen.
 • Speciale deodorant gebruiken
  Het spreekt voor zich, deodorant gebruiken. Echter helpt bij hyperhidrose een gewone deodorant niet. Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten deodorants op de markt; de deodorant en de anti-transpirant. In deodorants worden stoffen gebruikt die bacteriën remmen en de zweetgeur maskeren door hun parfumgeur. Eigenlijk is dat dus meer om je zweetgeur te verbloemen.

  Een anti-transpirant daarentegen gaat echt de vorming van zweet tegen. Een anti-transpirant moet je daarom van te voren gebruiken, voordat je hebt gezweet. Bij voorbaat vlak na het douchen en voordat je de deur uit gaat. Voor overmatige zweters is het dus logischerwijs beter om een anti-transpirant te gebruiken dan een deodorant. Op de verpakking staat altijd vermeld met welke van de twee je te maken hebt.

Wanneer overmatig transpireren je leven beheerst

Niemand vindt het fijn om overal vochtige of natte plekken te hebben. Daarnaast wil niemand de hele dag naar zweet ruiken. Overmatig transpireren kan leiden tot onzekerheid of andere psychische klachten.

Zweet je zoveel dat niets helpt en je overmatige transpiratie je echt belemmert in je dagelijks leven? Dan kun je altijd nog contact opnemen met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een dermatoloog, die vervolgens een passende behandeling kan uitzoeken om het zweten tegen te gaan. Gelukkig zijn er veel behandelingen om het overmatige zweten tegen te gaan en soms worden deze vaak zelfs (deels) vergoed door je zorgverzekering.

Behandelingen tegen overmatig zweten

Er zijn diverse behandelingen tegen overmatig zweten.

Botox tegen transpireren

Een behandeling met Botox kan overmatig zweten verminderen. Botox zorgt ervoor dat de signalen van de zenuwen die de zweetklieren stimuleren, stoppen. Na een behandeling met Botox ben je een paar maanden van het overmatige transpireren af. Wil je een blijvend resultaat, dan zul je dus iedere keer na een paar maanden opnieuw de behandeling moeten ondergaan.

Hieronder vind je de vanaf prijzen voor een Hyperhidrosis behandeling met Botox bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • Hyperhidrosis behandeling Botox - Oksels
  Vanaf € 300,00 tot € 975,00

Bekijk alle prijzen

Zweetklieren laten laseren

Bij een laserbehandeling worden zweetklieren met behulp van laserstralen verkleind of vernietigd. Hierdoor zal het transpireren drastisch afnemen of zelfs helemaal verdwijnen op de plekken waar de laserbehandeling is uitgevoerd. Door middel van laseren is je probleem permanent opgelost.

afbeelding Overmatig Transpireren: tips & hyperhidrose-behandelingen
Een MiraDry behandeling bij een vrouw. (Foto © MiraMar Labs)

Zweetklieren verwijderen

Een andere permanente oplossing tegen overmatig transpireren is simpelweg het verwijderen van de zweetklieren. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hiervan ondervind je geen gezondheidsproblemen. Het zweet dat namelijk normaal via die klieren afgescheiden werd, wordt daarna afgescheiden via de nieren als urine.

MiraDry

MiraDry is een behandeling met radiogolf-straling die de laag in de huid waar zweetklieren zitten, verwarmd. Daarbij wordt de bovenliggende huid beschermd met een sterke koeling. Door de warmte worden de zweetklieren vernietigd, waardoor je op de behandelde plek niet meer kunt zweten. Dit effect is permanent omdat de vernietigde zweetklieren niet meer terugkomen.

Hieronder vind je de vanaf prijzen voor een MiraDry behandeling bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • Hyperhidrosis behandeling MiraDry
  Vanaf € 1450,00 tot € 1500,00

Bekijk alle prijzen

Heb jij ervaringen met een van deze of een andere hyperhidrose-behandeling? Laat het ons weten door onderaan dit artikel te reageren!