Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Overweeg je een cosmetische ingreep? Schrijf over je ervaringen!

Een cosmetische operatie of ingreep ondergaan kan een levensveranderende ervaring zijn. Voor veel mensen heeft de ingreep niet alleen invloed op hun uiterlijk, maar zeker ook op hun innerlijk. Juist omdat een cosmetische ingreep zo'n grote invloed kan hebben op je leven, kan het verstandig zijn om een dagboek bij te houden in de weken voorafgaand en de weken na afloop van de ingreep. Interessant om later terug te lezen, maar ook nuttig om te delen met mensen die wellicht dezelfde ingreep overwegen.

De voordelen van het bijhouden van een blog of dagboek

Het bijhouden van een dagboek of blog biedt diverse voordelen, zeker in een tijd van grote (fysieke en innerlijke) veranderingen. Zo kun je je gedachten op een rijtje zetten. Maar er zijn meer voordelen.

Het positieve van schrijven is dat je je verbindt met het diepste in jezelf, en dat is hemels. Je krijgt een kans om te weten wie je bent, te weten wat je denkt. Je begint een relatie met je eigen geest.
- Natalie Goldberg.
  • Het opschrijven van je gevoelens en angsten helpt je bij het formuleren van vragen over de ingreep aan je arts. Bijvoorbeeld tijdens het eerste consult of tijdens latere contactmomenten.
  • Het formuleren en opschrijven van ervaringen, gedachten en vragen brengt rust en helderheid. Met name in de voor veel mensen stressvolle momenten in de dagen voor de ingreep kan dit erg behulpzaam zijn.
  • Het schrijven van een dagboek of online blog zorgt voor een overzicht, waar je ook op een later tijdstip weer doorheen kunt bladeren.
  • Je kunt (delen) van je dagboek laten lezen aan andere mensen die dezelfde ingreep overwegen. Je helpt hen zo zich beter voor te bereiden op de ingreep!
  • Alles documenteren kan je helpen bij conflicten met de behandelend arts.

Een dagboek of blog bijhouden. Hoe?

Hoe begin je een dagboek over je cosmetische ingreep? Wat schrijf je wel en wat schrijf je niet op? Uiteindelijk bepaal je dit helemaal zelf. Veel mensen helpt het om in elk geval korte samenvattingen te schrijven van het consult bij de chirurg en bijvoorbeeld de contactmomenten met een consulent van de kliniek. Daarnaast kan het handig zijn om een kort overzicht te maken van je voorbereidingen. Zowel van je geestelijke als materiële voorbereiding op de ingreep bijvoorbeeld. Pieker je veel? Dan kan het ook handig zijn om je twijfels en angsten over de ingreep op papier vast te leggen.

Om te voorkomen dat je 'vergeet' je dagboek bij te houden kan het slim zijn om vaste tijdstippen in te plannen om te schrijven. Dat kan bijvoorbeeld zijn na de lunch, voor het slapen gaan of op een willekeurig ander moment.

Deel je ervaringen met anderen!

Ben je van plan te gaan schrijven over je cosmetische ingreep en de voorbereidingen er op? Waarom deel je ze niet (eventueel anoniem) met andere mensen die dezelfde ingreep overwegen? Stuur ons een mailtje als je je ervaringen wilt delen op dit blog: contact@idealbody.nl Je kunt je ervaringen ook insturen via ons ervaringen formulier.