Wat is er mis met PIP-implantaten en M-implants en waarom zijn ze niet veilig?
De borstimplantaten van Franse makelij, die in Nederland als PIP-implantaten of M-implants zijn verkocht, hebben de afgelopen jaren veel ophef veroorzaakt. Maar wat is er nou precies aan de hand? In dit artikel vind je een overzicht van enkele gebeurtenissen én antwoorden op veelgestelde vragen.
Wat is er mis met PIP-implantaten?
In 2010 werd bekend dat de Franse producent Poly Implant Protheses (PIP) gebruik heeft gemaakt van een siliconengel die enkel voor industriële processen en niet voor medisch gebruik geschikt is. Toen deze fraude aan het licht kwam, zijn de PIP-implantaten direct uit de handel genomen. De borstimplantaten waren op dat moment echter al bij vele duizenden vrouwen geplaatst, in met name Zuid-Amerika en Europa. De directeur van het bedrijf is inmiddels voor fraude veroordeeld en zit 4 jaar vast.
Uit Brits onderzoek uit 2010 blijkt dat de PIP-implantaten een 2x zo grote kans hebben om te scheuren dan andere borstimplantaten.
Bovendien hebben de implantaten een verhoogde kans op ‘zweten’. Dit houdt in dat siliconendeeltjes loslaten en in het lichaam belanden, ook wanneer het implantaat nog volledig intact is.
Om welke borstimplantaten gaat het?
Alle borstimplantaten van het Franse Poly Implant Protheses (PIP). Deze implantaten zijn ook onder andere namen op de markt gekomen. In Nederland bijvoorbeeld als M-implants en TiBreeze (tussen sept. 2003 en juli 2004). De volgende typenummers van PIP en M-implants zijn er van verdacht onveilig te zijn:
- IMGHC-TX
- IMGHC-MX
- IMGHC-LS
Wat gebeurt er wanneer een implantaat scheurt?
Wanneer een implantaat scheurt dan lekt de siliconengel het lichaam in. Sommige vrouwen ondervinden hier totaal geen hinder van, terwijl andere vrouwen diverse lichamelijke klachten kunnen ondervinden.
De volgende klachten en problemen kunnen optreden als gevolg van een gescheurd implantaat:
- veranderende vorm van de borst
- pijn
- ontsteking in het weefsel rond de borst
- grotere en/of hardere lymfeklieren
- een verharding (kapsel) rond het implantaat
Wat zijn de risico’s voor de gezondheid?
Veel landen (o.a. Frankrijk, Australië en het Verenigd Koninkrijk) hebben onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsrisico’s van PIP-implantaten. Het gezondheidsrisico wordt op grond van de onderzoeken als laag ingeschat.
Door de ophoping van siliconen in lymfeklieren is er een klein, maar reëel risico op serieuze klachten. In Frankrijk is in 2011 een vrouw met PIP-implantaten overleden aan een non-Hodgkin lymfoom dat vermoedelijk mede is ontstaan door de siliconen uit de implantaten in haar lichaam.
Ook rapporteren veel vrouwen allerlei andere klachten, zoals ontstekingen, vermoeidheid en huidafwijkingen.
Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de implantaten leiden tot een verhoogd risico op borstkanker. Er wordt nog nader onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten.
Bij hoeveel vrouwen zijn de implantaten geplaatst?
Naar schatting zijn de implantaten bij ongeveer 400.000 vrouwen wereldwijd geplaatst. In Nederland hebben ongeveer 1600 vrouwen de implantaten geplaatst gekregen. Deze groep bestaat zowel uit vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan als vrouwen die hun borsten hebben laten vergroten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft alle vrouwen met deze implantaten in september 2010 en in januari 2012 opgeroepen een afspraak te maken met hun behandelaar.
Wat is het advies voor vrouwen met PIP-implantaten?
De Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseert om borstimplantaten te laten verwijderen. In principe zijn alle vrouwen met de implantaten al door de inspectie opgeroepen in september 2010 en januari 2012 om een afspraak te maken met hun behandelaar.
Wordt het verwijderen en vervangen van PIP-implantaten vergoed?
Ja. Het verwijderen en vervangen van PIP-implantaten en M-implants wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Hebben getroffen vrouwen recht op een schadevergoeding?
Er zijn diverse claims neergelegd bij het Duitse keuringsbedrijf TÜV dat de implantaten heeft goedgekeurd voor de Europese markt. Gedupeerden kunnen zich aansluiten bij letselschadekantoor SAP Advocaten, dat een gezamenlijke claim voorbereid.
Ook advocate Shanta Singh inventariseert de mogelijkheden om een zaak aan te spannen namens 250 vrouwen die zich gemeld hebben via het Meldpunt Klachten Siliconen.
Bekijk via Uitzending Gemist ook de aflevering van Knevel en van den Brink van 15 januari 2014 over het proces rondom de PIP implantaten. Bekijk uitzending.
Tot Slot: meer informatie en advies op maat
Wil je meer weten over de PIP-implantaten, de risico's en de letselschadeclaims? Zoals altijd is je huisarts een goed eerste aanspreekpunt. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met de kliniek waar de implantaten zijn geplaatst. Andere plaatsen waar je met je vragen terecht kunt, of waar je meer informatie kunt vinden, zijn:
- De Nederlandse vereniging voor Plastische Chirurgie - NVPC.nl
- De Inspectie voor de Gezondheidszorg - 088-1205012 (lokaal tarief) | Website
- Artikel AD - Miljoenenclaim om PIP-implantaten