Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Wat is plastische chirurgie? Wat doet een plastisch chirurg?

Plastische chirurgie is misschien wel een van de minst begrepen medische specialismen. Veel mensen denken bij plastische chirurgie vooral aan cosmetische operaties, zoals een borstvergroting of Botox. Maar dit is slechts een klein deel van het werk van plastisch chirurgen. Want plastische chirurgie omvat bijvoorbeeld ook hand- en polschirurgie en reconstructieve chirurgie. Op deze pagina lees je alles over plastische chirurgie. Ook vind je hier informatie die je kan helpen bij het kiezen van de juiste kliniek en arts voor een operatie.

Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is een specialisme dat zich toelegt op het veranderen en verbeteren van de functie en de vorm van het lichaam. Je moet dit in een heel brede zin zien. Zo kunnen plastisch chirurgen aangeboren lichamelijke afwijkingen herstellen. Zoals bijvoorbeeld een hazenlip. Ook kan een deel van het lichaam na ziekte worden hersteld. Denk aan een borstreconstructie na kanker. Daarnaast richten plastisch chirurgen zich ook op het herstellen van lichamelijk letsel dat ontstaan is door een ongeluk of ander trauma. Je kunt hierbij denken aan brandwonden of aan een verbrijzelde hand.

De drie deelgebieden van de plastische chirurgie, uitgelegd door plastisch chirurg René van der Hulst.

Doordat plastische chirurgie zo’n breed vakgebied is, wordt het vaak onderverdeeld in drie subspecialismen:

  • Reconstructieve chirurgie
    Reconstructieve chirurgie omvat ingrepen waarbij de vorm en functie van het lichaam worden hersteld. Dit kan een littekencorrectie zijn, maar ook een hersteloperatie na een ongeluk of ziekte, zoals bijvoorbeeld borstkanker.
  • Hand- en polschirurgie
    Hand- en polschirurgen herstellen de functie van de hand die door een acute of chronische ziekte niet goed functioneert. Zo kan de functie van een hand die door een ongeluk of ander trauma is beschadigd, worden hersteld. Ook kunnen meer chronische ziektes zoals het Carpale tunnelsyndroom of een Triggerfinger behandeld worden.
  • Cosmetische chirurgie
    Veel plastisch chirurgen leggen zich daarnaast toe op de cosmetische chirurgie. Dit wordt ook wel esthetische chirurgie genoemd. Cosmetische ingrepen zijn ingrepen die worden uitgevoerd om het lichaam mooier te maken. Je kunt hierbij denken aan een borstvergroting of een ooglidcorrectie.

Op IdealBody.nl vind je voornamelijk behandelingen die vallen onder het laatst genoemde specialisme, de cosmetische chirurgie. Wij trachten om op deze website objectieve informatie te geven over vrijwel alle cosmetische ingrepen die in Nederland worden uitgevoerd. Ook vind je op onze website per behandeling een overzicht van klinieken die de behandeling uitvoeren.

Wat doet een plastisch chirurg?

Plastisch chirurgen voeren vaak zeer uiteenlopende operaties uit. Ze werken niet, zoals bijvoorbeeld hartchirurgen, alleen aan één deel van het lichaam, maar juist aan verschillende lichaamsdelen.

Er zijn globaal vier grote aandachtsgebieden waar plastisch chirurgen aan werken:

  • Trauma's: Herstel van lichaamsdelen en de huid na ongelukken en brandwonden.
  • Kanker: het herstellen van functie en vorm na het verwijderen van tumoren op de huid en in het hoofd- halsgebied (bijvoorbeeld tongkanker of kanker in de mondholte).
  • Aangeboren afwijkingen: het herstellen van aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld handafwijkingen of een hazenlip).
  • Het uiterlijk: het mooier of 'normaler' maken van lichaamsdelen en weefsels.

Overweeg je cosmetische chirurgie? Let op de volgende zaken

Speciaal om mensen die plastische chirurgie overwegen te helpen, heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) een checklist ontworpen.

Plastisch chirurg Eddy Verschuur legt uit waar je op moet letten als je plastische chirurgie overweegt.

Hieronder vind je in het kort de belangrijkste punten uit de checklist van de NVPC:

1. Denk goed na over welk aspect van je lichaam je anders wilt zien

De NVPC raadt je aan om goed na te denken over de verandering die je graag zou willen zien.

Onderzoek goed de verschillende behandelingen die kunnen helpen om je wensen te verwezenlijken. Zo heb je voordat je in gesprek gaat met een arts al een goed beeld van de mogelijkheden.

Zie ook ons artikel: Voorbereiding op plastische chirurgie - vóór het eerste consult

2. Onderzoek klinieken en artsen

Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de arts en de kliniek die je op het oog hebt. Kies bij voorkeur voor een kliniek die beschikt over het ZKN keurmerk. De klinieken met een ZKN-keurmerk voldoen aan zeer strenge eisen. Op IdealBody.nl kun je direct zien welke klinieken over dit keurmerk beschikken.

Voor het kiezen van een arts is het belangrijk om te vragen naar de achtergrond van de arts. Wat voor opleiding heeft hij gehad? En wat is zijn specialisme? De NVPC raadt verder aan om te kiezen voor een plastisch chirurg die lid is van de NVPC.

Zie ook ons artikel: Hoe kies ik een goede plastisch chirurg en kliniek?

3. Vraag om een gesprek met de plastisch chirurg en bespreek de behandeling, de risico’s en de resultaten

De NVPC raadt je aan om altijd een consult aan te vragen met de plastisch chirurg die je eventueel gaat behandelen. Hij of zij is de enige die kan vertellen of kan worden voldaan aan jouw verwachtingen.

Laat je tijdens het gesprek goed informeren over de precieze ingreep. Laat de arts in elk geval stil staan bij de volgende punten:

  • Hoe is het verloop van de ingreep?
  • Hoe zit het met de narcose of verdoving?
  • Hoe lang duurt de ingreep?
  • Wat zijn de mogelijke risico’s en complicaties?
  • Hoe ziet de herstelperiode er uit? Wanneer kan ik weer werken?

Zie ook ons artikel: Voorbereiding op het eerste consult bij de plastisch chirurg

4. Vraag om bedenktijd

Vraag na het eerste consult altijd om bedenktijd. Cosmetische chirurgie is vaak ingrijpend en dus niet iets dat je in een impuls laat doen.

Zelfs als je er zeker van bent dat je de ingreep wilt ondergaan is het verstandig om bedenktijd te nemen. Laat je niet verleiden om tijdens het consult al te tekenen voor iets waar je misschien later spijt van krijgt. Laat ook kortingsacties of aanbiedingen je niet verleiden om snel te beslissen.

5. Kies bewust: wat is er inbegrepen in de prijs? Hoe is de nazorg geregeld?

Het is belangrijk om te weten wat er allemaal inbegrepen is in de prijs die de kliniek voor de ingreep vraagt.

Vraag aan je arts bijvoorbeeld of alle onderstaande zaken zijn inbegrepen, en zo niet, wat de kosten daarvan dan zijn:

  • Consulten, zowel voor de ingreep als er na
  • Overnachtingen na de ingreep
  • Verbanden of andere hulpmiddelen voor het herstel

Vraag daarnaast ook naar de nazorg:

  • Wat gebeurt er bij een complicatie?
  • Wie betaalt eventuele herstelingrepen?
  • Hoe en wanneer zijn jullie te bereiken bij problemen? Hoe is dit op avonden en in het weekend geregeld?
  • Is er een ziekenhuis waar ik terecht kan bij acute klachten (achterwacht)?

Zie ook ons artikel: Welke vragen 'moet' ik stellen tijdens het eerste consult bij de plastisch chirurg?

Tot Slot

Het is belangrijk om op de feiten af te gaan, bijvoorbeeld aan de hand van de 5 regels hierboven, maar vertrouw ook op je gevoel. Voelt het niet goed om je te laten behandelen door een bepaalde arts of in een bepaalde kliniek? Laat je dan niet door deze arts of in deze kliniek behandelen.

Er zijn een hoop aanbieders van cosmetische chirurgie in Nederland. Soms zijn er aanzienlijke verschillen in de tarieven voor plastische chirurgie. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is hij dat vaak ook. Wees daarom bij scherpe prijzen extra kritisch op de behandelaar en de kliniek. Voldoen ze wel aan alle eisen?

Het is altijd aan te raden om bij meerdere klinieken en artsen op consult te gaan. Zo maak je een weloverwogen keuze voor de arts en kliniek die het beste jouw wensen kunnen verwezenlijken.