Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Plastische chirurgie in het buitenland (bijv. Turkije of Thailand)

Steeds meer mensen overwegen om een cosmetische ingreep in het buitenland te ondergaan. De veel lagere kosten voor een ingreep spelen hierbij vaak een grote rol, maar ook het vooruitzicht om een vakantie te combineren met een ingreep is voor veel mensen een drijfveer.

Er zijn ook mensen die voor het buitenland kiezen om medische redenen, bijvoorbeeld omdat er geen wachtlijsten zijn, of omdat er verfijndere technieken worden gebruikt in het buitenland. Wat de reden ook is om te kiezen voor een ingreep in het buitenland, het is belangrijk om je goed voor te bereiden. In deze blogpost lees je waar je op moet letten als je bijvoorbeeld een borstvergroting in Turkije overweegt, een buikwandcorrectie in Thailand of een borstreconstructie in België.

Plastische chirurgie in het buitenland - is het veilig?

Wie onder het mes gaat, of dat nu in Nederland is of in Thailand, of waar ook ter wereld, loopt het risico op complicaties. Hoewel er overal op de wereld goed opgeleide plastisch chirurgen werken, zijn richtlijnen en standaarden met betrekking tot chirurgie en de naleving van de richtlijnen niet in alle landen zo goed geregeld als in Nederland. Bovendien ontmoet je bij een ingreep in het buitenland de behandelend arts vaak pas vlak voor de ingreep én spreekt de arts vaak niet je moedertaal. Je kunt daarom meestal niet goed beoordelen of je een goed gevoel hebt bij de arts en of je vertrouwen in hem hebt.

Deze feiten maken plastische chirurgie in het buitenland niet perse onveiliger, maar maken de kans op problemen wel groter. Dat er vaker problemen in het buitenland optreden dan in Nederland valt volgens De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op. Helaas zijn er geen cijfers beschikbaar, omdat fouten momenteel niet geregistreerd worden.

Reportage over reisbureaus die zich exclusief richten op cosmetisch toerisme.

De NVPC meldt ook dat de nazorg voor complicaties die optreden na een ingreep in het buitenland vaak ondermaats is. Zo heeft lang niet elke buitenlandse kliniek personeel in Nederland om in het geval van complicaties goede nazorg te bieden. In het ergste geval moet je bij complicaties zelf opdraaien voor bijvoorbeeld herstelbehandelingen of een vliegticket om terug te keren bij de behandelende kliniek. Op die manier kan goedkoop dus duurkoop worden.

Plastische chirurgie in het buitenland - hier moet je op letten

Een goede voorbereiding is bij een ingreep in Nederland belangrijk maar bij een ingreep in het buitenland onmisbaar. Hieronder lees je waar je op moet letten met betrekking tot:

  • De ingreep
  • Het land
  • De kliniek en de arts
  • De taal
  • Complicaties en nazorg
  • Ervaringen van anderen

De ingreep

Je hebt waarschijnlijk al een bepaalde ingreep in je hoofd die je graag zou willen ondergaan. Lees over de ingreep en wat je kunt verwachten m.b.t. duur van de operatie, hersteltijden en complicaties.

Het land

In welk land je het beste de ingreep kunt ondergaan die je wilt is een persoonlijke afweging. Elk gebied heeft zijn voor- en nadelen.

Plastische chirurgie in Europa

De meeste mensen die een ingreep in het buitenland ondergaan blijven relatief dicht bij huis. Populair zijn buurlanden als België en Duitsland en landen in Oost-Europa (Polen, Tsjechië) en Zuid-Europa (Turkije, Griekenland). Het voordeel van deze bestemmingen is dat de reis relatief kort en goedkoop is. Een korte reisduur is bijvoorbeeld wel zo fijn als je aan het herstellen bent van een operatie. Het nadeel is dat de ingrepen hier vaak duurder zijn dan in bestemmingen die verder weg liggen.

Plastische chirurgie in Zuid-Amerika, Azië of Zuid-Afrika

In landen buiten Europa is plastische chirurgie vaak aanzienlijk goedkoper. Bovendien kijken veel mensen uit naar de combinatie van een vakantie in een ver oord en een ingreep. Hoewel een vakantie voorafgaand aan een ingreep geen problemen oplevert, is een vakantie na een ingreep af te raden. Stil in de zon liggen is na een ingreep niet verstandig, bijvoorbeeld omdat dit littekens duidelijker zichtbaar zal maken. Laat staan dat het slim is om allerlei lichamelijke activiteiten te ondernemen vlak na een ingrijpende operatie.

Ondanks dat ingrepen in landen buiten Europa vaak goedkoper zijn, hoeft het niet zo te zijn dat je in totaal daadwerkelijk goedkoper uit bent. Zo zijn vliegtickets naar bijvoorbeeld Argentinië, Maleisië of Thailand vaak allesbehalve goedkoop. Ook het vooruitzicht om 10 uur of langer in een vliegtuig te zitten terwijl je herstellende bent van een operatie, schrikt veel mensen af.

Iedereen zal voor zichzelf een afweging moeten maken tussen de voor- en nadelen van een bestemming binnen of buiten Europa.

De kliniek en de arts

Illustratie buitenland
Op de site van het ISAPS kun je zien welke artsen per land aangesloten zijn. Overweeg je bijvoorbeeld een ingreep bij een kliniek in Thailand of Maleisië dan kun je op de site controleren of de arts ingeschreven staat.

Net als bij een ingreep in Nederland is het belangrijk om een kliniek en arts te kiezen die volledig gecertificeerd zijn en waar je je goed bij voelt. Een dergelijke beoordeling is minder makkelijk te maken bij een kliniek en arts in het buitenland, dan in Nederland. Je kunt meestal immers, zeker bij verre bestemmingen, niet even langs de kliniek gaan om kennis te maken met de arts. Bovendien kan het heel moeilijk zijn om er achter te komen of de behandelend arts wel opgeleid en geregistreerd is als plastisch chirurg. Waar je in Nederland gemakkelijk kan kijken over welke keurmerken een kliniek beschikt, daar zal dat in het buitenland moeilijker zijn.

Binnen de internationale plastische chirurgie bestaat er één hoog aangeschreven keurmerk. Dat is het keurmerk van de internationale vereniging voor plastische en esthetische chirurgie, het ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery). Artsen worden uitvoerig gescreend voordat ze worden opgenomen in de database van het ISAPS. In de regel zijn deze artsen daarom te vertrouwen. Je kunt op de site van het ISAPS controleren welke artsen lid zijn.

De taal

Spreekt de arts en het andere personeel een taal die je goed beheerst? Het is belangrijk om je wensen duidelijk kenbaar te kunnen maken, maar ook belangrijk om duidelijk aan de bel te kunnen trekken mochten er complicaties optreden. Onderschat de problemen die door miscommunicatie kunnen optreden niet!

Complicaties en nazorg

Het is belangrijk om goede afspraken te maken over de nazorg en wat te doen als er complicaties optreden. Sommige buitenlandse klinieken bieden bijvoorbeeld nazorg en zorg in geval van complicaties aan in Nederland, terwijl je bij andere klinieken terug zult moeten keren naar het land waar de ingreep plaatsvond. Vraag of afspraken op papier kunnen worden gezet, en of er verzekeringen zijn die eventuele financiële schade (bijvoorbeeld vliegtickets) dekken.

Ervaringen van anderen

Vraag aan de kliniek of arts of ze referenties in de vorm van ervaringen van anderen kunnen geven. Vaak kun je deze ervaringen ook vinden door de naam van de arts te googelen.

Tot Slot

Operaties in het buitenland zijn vaak goedkoper dan in Nederland, maar hebben als nadeel dat er daardoor ook minder zekerheid is, bijvoorbeeld met betrekking tot de veiligheid. De in dit artikel genoemde aandachtspunten bieden een zekere houvast om een goede keuze te maken. Heb je twijfels? Dan is het waarschijnlijk beter om niet in zee te gaan met de kliniek en arts.

Heb jij plastische chirurgie in het buitenland ondergaan? Deel je ervaring in de reacties hieronder!